ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Στο κτίριο αυτό στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας( 1894-1912).
Οι μαθητές-τριες των μικρών τάξεων (Α’, Β’ Γ’) συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Ο Μακεδονικός Αγώνας στον βάλτο των Γιαννιτσών». Μέσα από αυτό γνώρισαν την τοπική ιστορία των κατοίκων της Μακεδονίας, τις τοπικές ενδυμασίες, τα όπλα και τα εργαλεία τους. Παράλληλα γνώρισαν και την ιστορία του διατηρητέου κτιρίου και τους διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας του μέσα στον χρόνο. Εντυπωσιάστηκαν με τη μακέτα που αναπαριστά τη μάχη στον βάλτο, κυρίως όμως με τις συλλεκτικές φιγούρες των playmobil! Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές-τριες ζωγράφισαν σε ένα χαρτί ό,τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
Εντωμεταξύ οι μαθητές-τριες των μεγάλων τάξεων (Δ’, Ε’, ΣΤ’) επισκέφτηκαν αρχικά τη Μητρόπολη και είδαν από κοντά το μυστικό πέρασμα που οδηγούσε από τη μητρόπολη στο ελληνικό προξενείο. Έτσι οι Μακεδονομάχοι είχαν πρόσβαση σ’ αυτό χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους οθωμανούς χωροφύλακες.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο του μουσείου. Στις επτά αίθουσές του προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου αι. και των αρχών του 20ου αι. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, καθώς και διοράματα με σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις μάχες στον βάλτο των Γιαννιτσών την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
Οι μαθητές-τριες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα». Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου προγράμματος χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Κάθε ομάδα είχε τον αρχηγό της και τη σφραγίδα της (σφραγίδα κάποιου μακεδονομάχου). Σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης στους χώρους του μουσείου, κρυμμένα μηνύματα και καλά φυλαγμένα μυστικά περίμεναν την αποκρυπτογράφησή τους. Όποια ομάδα έβρισκε τη λύση των γρίφων και των αινιγμάτων έπαιρνε μια σφραγίδα. Στο τέλος , έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουν και να λύσουν το μυστικό της λίμνης χρησιμοποιώντας τον αυθεντικό κώδικα επικοινωνίας των Μακεδονομάχων.
Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διδακτικές επισκέψεις, γιατί οι μαθητές-τριες ήρθαν σε επαφή με ένα κομμάτι της ιστορίας μας που διαδραματίστηκε σε γνώριμες γι’ αυτά περιοχές. Με βιωματικό τρόπο κατανόησαν τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.