ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Του Κώστα Ηλιάδη


 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο καλοί φίλοι, ο Χρήστος και ο Φάνης.
Ο Φάνης κάθε πρωί πήγαινε στο περίπτερο της γειτονιάς και αγόραζε ό,τι έβρισκε. Γαριδάκια, παγωτά, γλειφιτζούρια, καραμέλες, αναψυκτικά, πατατάκια κ.τ.λ. Το βράδυ αγόραζε τοστ, γύρους με μπόλικη κέτσαπ και μουστάρδα. Η μητέρα του δεν του έλεγε τίποτα γιατί δούλευε μέχρι αργά και δεν τον έβλεπε συχνά. Το ίδιο και ο πατέρας του.
Ο Χρήστος κάθε πρωί έτρωγε υγιεινά φαγητά, όπως γάλα, αυγά και δημητριακά, το μεσημέρι έτρωγε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες και το βράδυ έτρωγε ελαφρά γεύματα, όπως σούπες, σαλάτες και φρούτα.
 


Ο καιρός περνούσε και ο Φάνης γινόταν ολοένα και πιο χοντρός. Τα κιλά του είχαν αυξηθεί. Δε χωρούσε στα ρούχα του. Η υγεία των δοντιών του όλο και χειροτέρευε. Στο μάθημα της γυμναστικής δεν έπαιρνε ποτέ μέρος.
Ο Χρήστος ήταν πάντα υγιής και δυνατός. Στη γυμναστική έπαιρνε πάντα μέρος. Τα δόντια του βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση.
 

Κάποια ημέρα ο Φάνης αισθανόταν δυσφορία. Οι γονείς του τον πήγαν αμέσως στον παιδίατρο. Ο παιδίατρος, αφού συνέφερε το Φάνη, τον ρώτησε τι τρώει και πώς περνάει τη μέρα του. Όταν ο Φάνης του απάντησε τι τρώει, ο γιατρός έμεινε έκπληκτος και άφωνος. Εξήγησε στο Φάνη ότι αυτή η κακή διατροφή θα του δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Θα του δημιουργήσει παχυσαρκία, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Ο παιδίατρος του ‘δωσε ένα διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει, αν θέλει να σώσει την υγεία του. Επίσης του σύστησε να επισκεφτεί έναν οδοντογιατρό, για να σώσει τα δόντια του απ’ αυτήν την κατάσταση που βρίσκονται.

 


Ο Φάνης απ’ τις επόμενες ημέρες ακολουθούσε πάντα τις οδηγίες του διαιτολογίου και του γιατρού. Έτρωγε υγιεινά και ελαφριά γεύματα και οι γονείς του τον έλεγχαν καθημερινά. Σχεδόν κάθε μέρα πήγαινε στο γυμναστήριο για σωστή άσκηση.
Θυμήθηκε το Χρήστο, το φίλο του, που πάντα έτρωγε σωστά και υγιεινά γεύματα, πήγαινε στο γυμναστήριο και σκέφτηκε πως δε θα αντιμετώπιζε, σχεδόν ποτέ, πρόβλημα υγείας.
Μετά από καιρό συνάντησε το φίλο του και του ‘πε ότι είναι πολύ τυχερός που ‘ναι μια χαρά στην υγεία του. Υποσχέθηκε πως δε θα ξανακάνει τα ίδια λάθη, όπως και πριν.
Πιστεύω το πάθημα του Φάνη να γίνει μάθημα σε όσους κάνουν αυτά που ‘κανε κι αυτός στην αρχή.
 

 

Προηγούμενη Σελίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ   Επόμενη Σελίδα

Επιστροφή στη σελίδα Εργασίες

 

Web Design  by Κιοσσές Γιώργος