ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Σχέδιο εργασίας

  Θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος


  Γαλαξίας

  Αστέρες

  Ήλιος

  Ερμής

  Αφροδίτη

  Γη

  Άρης

  Δίας

  Κρόνος

  Ουρανός

  Ποσειδώνας

  Πλούτωνας

  Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης

  Αστεροειδείς
Κομήτες


  Η κατάκτηση του διαστήματος

  Τα πρώτα βήματα στο διάστημα

  Αποστολή στη Σελήνη

  Οι διαστημικοί σταθμοί

  Οι μακρινοί πλανήτες


  Κατασκευή μακέτας του ηλιακού μας συστήματος

  Πηγές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΡΟΝΟΥ

Εικόνα του πλανήτη

Όνομα: Κρόνος

Ακτίνα: 60.330 χμ.

Όγκος: 833 ο όγκος της γης

Βαρύτητα: 1,07 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 80,25 κιλά)

Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο (88%), ήλιο, ίχνη μεθανίου και αμμωνίας

Ελάχιστη θερμοκρασία: - 176o C

Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονά του): 10,7 ώρες

Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 29,5 έτη

Μέση απόσταση από τον ήλιο: 1.429.400.000 χμ.

Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 1.277.400.000 χμ.

Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 1.658.000.000 χμ.

Δορυφόροι: Περισσότεροι από 20. Τιτάνας, Ρέα, Διώνη, Τήθυς, Εγκέλαδος, Μίμας, Πάνας, Άτλας, Προμηθέας, Πανδώρα, Επιμηθέας, Υπερίωνας, Ιανός, Τελεστώ, Καλυψώ, Ελένη, Φοίβη, Ιαπετός, κ.ά.

Άλλες πληροφορίες: Είναι ο έκτος κατά σειρά αποστάσεως από τον Ήλιο και ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Λάμπει στον ουρανό σαν αστέρι πρώτου μεγέθους και διαγράφει ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Γύρω από τον ισημερινό του οι αστρονόμοι βλέπουν τρεις ομόκεντρους δακτυλίους που αποτελούνται από πολύ μικρά σωματίδια αμμωνίας, παγοκρυστάλλους, μόρια σκόνης και βράχους σε μέγεθος σπιτιού και περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από την έλξη του. Οι περίεργοι αυτοί δακτύλιοι έχουν πλάτος διαφορετικό. Ο πρώτος από τα έξω έχει πλάτος 18.000 χμ., ο δεύτερος 29.000 χμ. και ο τρίτος 16.000 χμ. Έτσι μαζί μ’ αυτούς η διάμετρος του Κρόνου φτάνει τις 270.000 χμ. Μερικές φορές, όταν η Γη βρεθεί στην προέκταση των δακτυλίων, δε φαίνονται οι δακτύλιοι και το γεγονός αυτό έκαμε συντριπτική εντύπωση στο Γαλιλαίο. Το πάχος τους είναι πολύ μικρό (15 χμ.) δηλαδή 10 φορές λεπτότερο από το φύλλο χαρτιού, αν υπολογίσει κανείς την αναλογία του πλάτους με την έκτασή τους. 

Ορισμένες παρατηρήσεις οδήγησαν τους αστρονόμους να συμπεράνουν ότι στο κέντρο του Κρόνου υπάρχει πυρήνας από σίδηρο με πάχος 22.000 χμ., γύρω στρώμα πάγου με πάχος 10.000 χμ. και πιο έξω η ατμόσφαιρά του με πάχος 26.000 χμ.

Μυθολογία: Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Κρόνος ήταν γιος του Ουρανού και της Γης, αρχηγός των Τιτάνων, σύζυγος της αδερφής του Ρέας και πατέρας του Δία και άλλων Ολύμπιων θεών όπως του Ποσειδώνα, του Άδη, της Ήρας, της Δήμητρας και της Εστίας. Μετά από προτροπή της μητέρας του Γης, ο Κρόνος ευνούχισε τον πατέρα του Ουρανό και πήρε στα χέρια του την εξουσία. Γι’ αυτό ο Ουρανός τον καταράστηκε να την χάσει κι αυτός από ένα από τα παιδιά του.

Ο Κρόνος παντρεύτηκε την αδερφή του Ρέα, επειδή όμως φοβόταν την κατάρα του Ουρανού, κατάπινε αμέσως κάθε νεογέννητο παιδί της συζύγου του. Εκτός από το Δία τον οποίο η Ρέα αντάλλαξε με μια σπαργανωμένη πέτρα, κρύβοντας κατόπιν το μωρό σε ένα σπήλαιο της Κρήτης (Ιδαίον Άντρο). Όταν ο Δίας ενηλικιώθηκε, ανάγκασε τον Κρόνο να βγάλει τα παιδιά που είχε καταπιεί. Με τη συναίνεση των αδελφών του ο Δίας έγινε ο νέος εξουσιαστής επαληθεύοντας την κατάρα και προφητεία του Ουρανού.

Ταταρίδου Μιλένα

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος