ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχέδιο εργασίας

Το νερό ως πηγή ζωής

Οι υδάτινοι πόροι, η διαχείρισή τους και ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού

Οι τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού: Στερεό, υγρό, αέριο

Η διαστολή του νερού

Ο κύκλος του νερού

Το νερό ως μεταφορέας ύλης

Η μεταφορά του εδάφους με τα υδάτινα ρεύματα και η προστασία από τη διάβρωση

Η ρύπανση του νερού

Το νερό και η ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών

Η ιστορία των λουτρών

Το νερό στη λαϊκή παράδοση

Δημοτικά τραγούδια

Παροιμίες

Ομαδικά παιχνίδια

Ονειροκρίτης

Το νερό στη χριστιανική θρησκεία

Το νερό στη λογοτεχνία

Σύνθετες λέξεις

Μαθηματικά

Μουσική

Ζωγραφική

Γυμναστική

Επισκέψεις

Παιχνίδια

Πηγές

 

 

 

Ο Ονειροκρίτης ήταν ένα λαϊκό βιβλίο που εξηγούσε τα όνειρα, βαλμένα σε αλφαβητική σειρά. Οι εξηγήσεις είχαν σχέση με τις παλιές μαντείες και έλεγαν τι θα συμβεί στον άνθρωπο, και πιο πολύ τι θα συμβεί έξω απ’ αυτόν για το καλό ή το κακό του. Σήμερα δεν κυκλοφορούν πια Ονειροκρίτες (υπάρχουν όμως μέσα στους Καζαμίες). Αλλά και χωρίς βιβλίο, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμα τέτοιες εξηγήσεις για τα όνειρά τους.

Οι σχετικές επιστήμες, ψυχολογία και ψυχιατρική, λένε ότι τα όνειρα έχουν τις αιτίες τους, αλλά ότι οι αιτίες αυτές είναι μέσα μας («Όποιος πεινάει καρβέλια ονειρεύεται»). Τα όνειρα μπορεί με τον τρόπο τους να μας προειδοποιούν ότι ίσως δεν τα πάμε καλά με τον εαυτό μας. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν προφητικές ιδιότητες, ώστε να βγάζουν συμπεράσματα για το τι θα γίνει στον κόσμο.

ΒΡΥΣΗ: Αν δεις βρύση να τρέχει, όπου κι αν τη δεις, σημαίνει κέρδη και ευτυχία. Αν δεις όμως βρύση στεγνή, μεγάλες στενοχώριες σε περιμένουν. Αν πίνεις νερό απ’ τη βρύση, θα σχετιστείς με κάποιο πρόσωπο ερωτικά. Αν ανοίγεις βρύση και τρέχει ζεστό νερό, θα μάθεις θλιβερές ειδήσεις.

ΒΥΘΟΣ: Αν δεις ότι βρίσκεσαι στο βυθό του νερού, πηγαδιού ή αβύσσου, σημαίνει ότι κινδυνεύεις να χάσεις αυτά που έχεις.

ΔΙΨΑ: Αν δεις στον ύπνο σου ότι είσαι διψασμένος, κάποιο σχέδιο εργασίας ετοιμάζεις, για το οποίο όμως θα στενοχωρηθείς. Αν διψάς και σου δίνει γυναίκα να πιεις νερό, θα αποσοβηθεί κίνδυνος καταστροφής σου, αλλά είσαι πάντοτε εκτεθειμένος.

ΝΕΡΟ 1: Αν δεις καθαρό και διαυγές νερό, σημαίνει ευτυχία και προκοπή στις δουλειές σου. Αν δεις νερό λασπώδες και βρόμικο, θα έχεις πολλές φροντίδες, στενοχώριες και αντιθέσεις στις δουλειές σου και στις αισθηματικές σου υποθέσεις. Αν δεις νερό να βράζει, σημαίνει φιλονικία και θυμό. Όταν δεις ότι πίνεις νερό, σημαίνει ότι θα έχεις ευθύτητα και κρίση στις πράξεις σου.

ΝΕΡΟ 2: Αν δεις στον ύπνο σου πως πίνεις καθαρό νερό από βρύση, θα έχεις επιτυχία, ερωτική περιπέτεια. Αν σου το προσφέρουν σε καθαρό ποτήρι, κάποιος που δεν το περιμένεις θα σου κάνει καλό.

ΠΗΓΑΔΙ: Αν απλώς το δεις με καθαρό νερό, θα ‘χεις επιτυχίες και πολλά κέρδη απ’ τη δουλειά σου. Αν είναι με θολό ή αλμυρό νερό, μπλεξίματα και εμπόδια θα ‘χεις.

ΠΛΥΣΙΜΟ: Πλύσιμο με νερό διαυγές, σημαίνει τιμιότητα. Πλύσιμο με θολό νερό, σημαίνει απογοήτευση.

Παρασκευαδέλη Βασιλική, Παρασκευαΐδου Μαρία,

Τσιαφέρι Αλέξης, Φαντίδου Λεμονιά

 

 ΑΝΑΒΛΥΣΗ: Αν δείτε πως βρίσκεστε κάπου και ξαφνικά είδατε να αναβλύζει από τη γη νερό ή οτιδήποτε άλλο υγρό, σημαίνει πως ξαφνικά θα αποκτήσετε πλούτη που δεν τα περιμένατε και που δεν είχατε φανταστεί.

ΒΡΟΧΗ: Σημασία έχει να σκεφτείτε αν το βράδυ που κοιμηθήκατε δεν έβρεχε, γιατί τότε το όνειρο μπορεί και να μην έχει σημασία. Αν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ονειρευτήκατε βροχή δυνατή που να σας κάνει εντύπωση, αυτό σημαίνει πως σας περιμένουν ευχάριστα γεγονότα που θα σας κάνουν ευτυχισμένο. Αν η βροχή είναι δυνατή και τη συνοδεύουν βροντές και κεραυνοί, αυτό θα πει πως θα σημειώσετε μια μεγάλη κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία που θα σας γεμίσει χαρά και ευτυχία. Αν δείτε πως βρέχει και πως τα σύννεφα είναι μαύρα, αυτό σημαίνει πως σας περιμένουν προβλήματα. Αν δείτε πως αυτή η βροχή πέφτει πάνω σας και βρέχεστε, αυτό σημαίνει πως θα πελαγώσετε και θα μειωθείτε ηθικά. Αν όμως δείτε πως τρέξατε και προφυλαχτήκατε από τη βροχή, αυτό σημαίνει πως θα γλιτώσετε από στενοχώριες και προβλήματα. Αν δείτε πως βρίσκεστε μέσα σε σπίτι και κοιτάτε έξω τη βροχή, αυτό σημαίνει πως ευχάριστα και ευτυχισμένα γεγονότα σας περιμένουν πολύ σύντομα. Αν όμως πρόκειται περί καταιγίδας, αυτό είναι σημάδι πως σας περιμένουν ατυχίες.

ΒΥΘΟΣ: Αν δείτε στο όνειρό σας ότι βρεθήκατε στο βυθό μιας θάλασσας ή λίμνης καθαρής και η ανταύγεια του νερού είναι εντυπωσιακή και νιώθετε ικανοποίηση, αυτό σημαίνει πως έχετε παραμελήσει τις δουλειές σας και θα πρέπει να αλλάξετε τακτική, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων και γεγονότων που θα φταίτε εσείς και κανένας άλλος. Αν τα νερά είναι θολά και όχι βρόμικα, αυτό σημαίνει πως εξαιτίας σας και μόνο θα πάθετε σοβαρές ζημιές που θα σας φέρουν στενοχώριες. Αν είστε στην αρχή μιας δουλειάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε πορεία. Αν είστε στην αρχή ενός δεσμού, αλλάξτε τακτική, έχετε πάρει και στις δουλειές σας και στα αισθήματα λάθος δρόμο, που μόνο λύπες θα σας προξενήσουν.

ΔΕΞΑΜΕΝΗ: Αν δείτε στον ύπνο σας μια δεξαμενή γεμάτη νερό καθαρό, αυτό σημαίνει πως θα νιώσετε ευτυχία από την καλή πορεία των εργασιών σας, από την καλή ανταπόκριση των αισθημάτων σας.

ΔΙΨΑ: Αν δείτε στο όνειρό σας πως σας έπιασε μια ακατάσχετη δίψα, αυτό σημαίνει ότι έχετε βαλθεί να επιτύχετε κάτι σημαντικό στη ζωή σας. Αν τελικά δείτε πως πίνετε άφθονο καθαρό νερό να σβήσετε τη δίψα σας, αυτό σημαίνει πως θα πετύχετε δίχως άλλο και ευτυχισμένες μέρες σας περιμένουν.

ΘΑΛΑΣΣΑ: Αν δείτε θάλασσα γαλήνια, ήρεμη, αυτό σημαίνει υγεία, ευτυχία και ήσυχη ζωή. Αν δείτε θάλασσα φουρτουνιασμένη, σημαίνει πως θα περάσετε δυσκολίες, οικονομικές στενοχώριες και ανακατώματα μεγάλα.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ: Θα βρεθείτε μπροστά σε καταστάσεις ευχάριστες που δεν τις περιμένατε.

ΚΥΜΑ: Αν δείτε στον ύπνο σας θάλασσα φουρτουνιασμένη και να έχει μεγάλα κύματα αφρισμένα, αυτό σημαίνει πως σας περιμένουν μεγάλες ανακατωσούρες. Αν δείτε πως είστε μέσα στη θάλασσα και τα κύματα σας πηγαίνουν όπου θέλουν, αυτό σημαίνει πως θα περάσετε από μεγάλες στενοχώριες και δε θα μπορέσετε να αντιδράσετε.

ΝΕΡΟ: Αν δείτε στον ύπνο σας νερό πεντακάθαρο και σας έκανε εντύπωση, αυτό σημαίνει υγεία, γαλήνη, οικογενειακή ευτυχία και πλούτη.

ΠΑΓΟΣ: Αν δείτε στον ύπνο σας πως βρίσκεστε σε ένα ποτάμι με πεντακάθαρα νερά, που κυλούν ήρεμα και ήσυχα, σημαίνει πως θα σας βρουν ευχάριστα γεγονότα αυτές τις μέρες.

ΣΥΝΝΕΦΑ: Αν δείτε στον ύπνο σας τον ουρανό γεμάτο σύννεφα μαύρα και νιώθετε μια πλάκωση στην καρδιά και μελαγχολία, σημαίνει πως θα έχετε άσχημες ιδέες, ειδήσεις και τίποτα δε θα πάει καλά αυτές τις μέρες στη ζωή σας.

ΧΑΛΑΖΙ: Αν δείτε στον ύπνο σας πως πέφτει χαλάζι κι εσείς απλά το κοιτάτε προφυλαγμένοι καλά, σημαίνει πως θ’ ακούσετε λόγια πικρά για το άτομό σας.

ΩΚΕΑΝΟΣ: Αν δείτε στον ύπνο σας πως απλώνετε μπροστά σας ένας ωκεανός απέραντος και γαλήνιος, σημαίνει πως θα ξεκινήσετε κάτι το εντυπωσιακό.

Ηλιάδου Κασσιανή, Θεοδοσίου Βασιλική,

Σελίδου Ελίζα, Φωτιά Αναστασία

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος