ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

 

 
Η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας είναι πολύ πλούσια.
    Αν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας κάνοντας μια βόλτα στα λιβάδια την άνοιξη, θα αντικρίσουμε κοκκινωπές παπαρούνες με τα «καταματωμένα» τους πέταλα και τον ευαίσθητο βλαστό τους. Επίσης θα δούμε τις κάτασπρες μαργαριτούλες να τις περιτριγυρίζουν οι εργατικές μέλισσες και οι πολύχρωμες πεταλούδες, με τα πανέμορφα και μεγάλα φτερά τους, προσπαθώντας να τους «κλέψουν» τη γύρη. Θα συναντήσουμε ακόμα διάφορα αγριολούλουδα και μικρά ζώα (σκαντζόχοιρους, χελώνες, σαύρες κ.ά.).
    Αν επισκεφτούμε τους αγρούς το φθινόπωρο, θα δούμε τα δέντρα με τα κίτρινα φύλλα τους να τα «εγκαταλείπουν». Το χειμώνα τα δέντρα είναι «γυμνά», ενώ την άνοιξη «φορούν» τα άσπρα και ροζ άνθη τους. Το καλοκαίρι μας παραδίδουν τον πεντανόστιμο καρπό τους. Ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα. Το φθινόπωρο μπορούμε να γευτούμε τα κατακόκκινα ή τα πράσινα και ζουμερά μήλα. Θα δούμε μικρά σπουργίτια να ψάχνουν για τροφή και χελιδόνια να πετάνε στον καταγάλανο ουρανό, παρέα με τα γεράκια.
    Πολλές φορές, όταν πάμε να ψαρέψουμε στα ποτάμια, βλέπουμε στις όχθες καταπράσινες τσουκνίδες, καλάμια, αγριολούλουδα, βατομουριές, πλατάνια και ιτιές. Ακόμα υπάρχουν συκιές, κερασιές και άλλα φυτά που έχουν φυτέψει οι χωριανοί. Από ζώα θα συναντήσουμε χελώνες, βατράχια, νερόφιδα, πανέξυπνες νυφίτσες, ψάρια, πελαργούς, γλάρους, νερόκοτες και ερωδιούς.
    Αν κάποια μέρα αποφασίσουμε να πάμε έναν περίπατο στην αυλή της εκκλησίας μας ή σε κανένα παρκάκι, θα δούμε τριανταφυλλιές, πετούνιες, κρίνους και πεύκα αλλά και σκίουρους, πανέμορφα περιστέρια, γατούλες και σκυλάκια. Ζώα και λουλούδια που με την ομορφιά τους και το άρωμά τους (τα λουλούδια) φτιάχνουν αυτό που λέμε ατμόσφαιρα.
Σε πολλές αυλές και κήπους, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού έχουν σε σκαλωσιές κισσούς και βασιλικούς. Οι κισσοί είναι όμορφοι κι έχουν επίσης ωραίο χρώμα. Το κακό όμως είναι ότι δε μυρίζουν.
    Οι χωριανοί έχουν φυτέψει στους κήπους τους δέντρα, που δεν καλλιεργούν στα χωράφια τους. Τέτοια είναι οι μουριές, οι ροδιές, οι συκιές και πολλά άλλα. Στις αυλές τριγυρίζουν κότες και κόκορες με την κατακόκκινή τους «κορόνα»! Αρκετοί κάτοικοι έχουν στάβλους με αγελάδες, πρόβατα, γουρουνάκια κ.ά. και άλλοι έχουν μεγάλη ποικιλία πουλιών.

             
   Πάνω σε κολόνες της Δ.Ε.Η. και στο καμπαναριό της εκκλησίας μας έχουν φτιάξει φωλιές οι πελαργοί.
   Τώρα πια νομίζουμε ότι θα καταλάβατε πόσο πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας.
 

Αντωνιάδου Άννα, Παναούση Κατερίνα,
Σελίδου Χαρούλα, Ταταρίδου Μιλένα (Ε΄ Τάξη)


 

 

 

Προηγούμενη Σελίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ   Επόμενη Σελίδα

Επιστροφή στη σελίδα Εργασίες

 

Web Design  by Κιοσσές Γιώργος