ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ


Στο χωριό μας υπάρχουν αρκετά μέρη που αξίζει να τα επισκεφτείτε. Αυτά είναι:


Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, στα νότια του χωριού. Πριν από το 1963, που χτίστηκε αυτό το εκκλησάκι, σ’ εκείνη την περιοχή υπήρχε το «αγίασμα» και γύρω μεγάλα δέντρα. Πάνω στα δέντρα ήταν μια παλιά εικόνα του Αγίου Δημητρίου και διάφορες άλλες εικόνες. Οι πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο το 1914 βρήκαν την εικόνα του πάνω σ’ ένα δέντρο. Με την πάροδο του χρόνου ξεραινόταν το ένα δέντρο και την έβαζαν σε ένα άλλο. Το 1963 ο παπα – Θωμάς Φωτίου αποφάσισε να χτίσει το σημερινό εξωκλήσι. Μες στο ξωκλήσι αυτό υπάρχει σήμερα η εικόνα του Αγίου Δημητρίου.


Το «Μπλαμ πηγάδ’», στο δρόμο που πηγαίνει για το χωριό Πετριά και πίσω από το Συνεταιρισμό. Είναι ένας τετράγωνος χώρος με μια πηγή που εκεί πέρα από το 1921 και μετά έβαζαν οι χωριανοί τους άρρωστους από ελονοσία, για θεραπεία. Πήρε αυτό το όνομα, γιατί βρισκόταν τότε στο τέλος (μπλαμ = δίπλα, στην ποντιακή διάλεκτο) του χωριού. Σήμερα, που το χωριό έχει μεγαλώσει, βρίσκεται μέσα στο χωριό.


Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του χωριού μας είναι η πλατεία στο κέντρο του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχει ένα πολύ όμορφο μνημείο, που είναι φτιαγμένο από μπρούτζο και μάρμαρο. Απεικονίζει έναν άντρα και μια γυναίκα να κρατιούνται χέρι χέρι και να χαιρετάνε κι ένα περιστέρι να πετάει από πάνω τους. Το μνημείο αυτό φτιάχτηκε προς τιμή των πεσόντων του 1940 – 44. Επίσης υπάρχουν πολλά δέντρα και όμορφα λουλούδια. Σ’ αυτή την πλατεία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.


Το Πνευματικό κέντρο, στο δρόμο Σκύδρας – Βέροιας στην αρχή του χωριού. Ένα κτίριο που χτίστηκε πριν από 30 χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, έπαθε πολλές και μεγάλες φθορές. Το καλοκαίρι του 2002 ανακαινίστηκε ριζικά, δηλαδή έγινε ολοκαίνουριο. Το κτίριο αυτό έχει τους εξής χώρους: την αίθουσα του θεάτρου που είναι και αίθουσα προβολής, τα καμαρίνια, τα γραφεία των διάφορων συλλόγων του χωριού, μια μικρή κουζίνα κ.ά.


Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε είναι και το παρκάκι, στο δρόμο Σκύδρας – Βέροιας στην άκρη του χωριού. Εκεί υπάρχει μια πηγή κι ένα καταρρακτάκι σχηματισμένο από πέτρες και σίδερα. Το νερό του είναι καθαρό. Υπάρχουν ανθισμένα λουλούδια και δέντρα. Καθισμένος στα παγκάκια του μπορείς να δεις το ηλιοβασίλεμα.


 

 

 

 

Αντωνιάδου Άννα, Παναούση Κατερίνα,
Σελίδου Χαρούλα, Ταταρίδου Μιλένα (Ε΄ Τάξη)


 

 

Προηγούμενη Σελίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ   Επόμενη Σελίδα

Επιστροφή στη σελίδα Εργασίες

 

Web Design  by Κιοσσές Γιώργος