ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχέδιο εργασίας

Επίσκεψη σ’ ένα αγρόκτημα

Καταπληκτικά γεγονότα για ζώα

Τα ζώα και τα αισθήματά τους

Ανθρώπινες επιλογές

Γράμματα των ζώων στην εφημερίδα μας

Ο φίλος μου

Αδέσποτα ζώα

Είδη υπό εξαφάνιση

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους

Ζώα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα

Κατοικίδια ζώα

Μασκαράδες στη φύση

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Τα ζώα και το κρύο

Τα ζώα στη χριστιανική θρησκεία

Παροιμίες και φράσεις παροιμιώδεις

Ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια

Τραγούδια

Ζωγραφική και κατασκευές

Μαθηματικά

Αγγλικά

Σπαζοκεφαλιές

Αινίγματα

Ανέκδοτα

Βιβλία που διαβάσαμε

Πηγές

 

 

Αδέσποτα ζώα


Τα αδέσποτα ζώα είναι κάποια ζώα (σκυλιά , γάτες), που είναι παρατημένα από τα αφεντικά τους. Αυτά τα ζώα περιπλανιούνται στους δρόμους, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και από τα αυτοκίνητα που τα χτυπάνε. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι από τα δαγκώματά τους.
Τα αδέσποτα ζώα δημιουργούνται, όταν οι άνθρωποι τα παρατάνε στους δρόμους, επειδή τα βαριούνται ή όταν εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες των ζώων τα μικρά τους, γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα των αδέσποτων, δεν έχουμε παρά να λύσουμε το παρακάτω πρόβλημα:
«Η μέση σκύλα έχει δύο γέννες το χρόνο και γεννάει 6 σκυλάκια περίπου την κάθε φορά, δηλαδή γεννάει 12 σκυλάκια το χρόνο. Υπόθεσε ότι από την κάθε γέννα βγαίνουν τρία θηλυκά και τρία αρσενικά.»
Προσποιηθείτε ότι έχετε μια σκυλίτσα. 1
Την άνοιξη γεννάει 6 σκυλάκια: 3 αρσενικά και 3 θηλυκά. + 6
Σύνολο 7

Το φθινόπωρο η σκυλίτσα έχει τη δεύτερη γέννα της, με άλλα 6 σκυλάκια. 6
Και οι 3 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (3 Χ 6) . +18
Σύνολο 24

Την επόμενη άνοιξη η σκυλίτσα σας έχει την τρίτη γέννα της, με άλλα 6 σκυλάκια. 6
Και οι 6 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (6 Χ 6). 36
Και οι 9 εγγονές της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (9 Χ 6) + 54
Σύνολο 96

Το επόμενο φθινόπωρο η σκυλίτσα σας έχει την τέταρτη γέννα της, άλλα 6 σκυλάκια 6
Οι 9 κόρες της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (9 Χ 6). 54
Και οι 54 εγγονές και δισεγγονές της έχουν 6 σκυλάκια η κάθε μια (54 Χ 6) + 324
Σύνολο 384

Ο αριθμός των σκυλιών που θα γεννηθούν σε δύο χρόνια από μια μόνο από μια σκυλίτσα είναι: 7 + 24 + 96 + 384 = 511.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με το να μην τα παρατάμε στους δρόμους, όταν γεννάνε μικρά, να τα δίνουμε σε κάποιο συγγενή ή φίλο, όταν παίρνουμε ένα ζώο, να είμαστε σίγουροι ότι θα το κρατήσουμε μέχρι το θάνατό του. Οι δήμοι θα πρέπει να τα μαζεύουν και να τα βάζουν σε καταφύγια ζώων.
Ένας άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, είναι η στείρωση. Για να μάθουμε περισσότερα, επισκεφτήκαμε τον κτηνίατρο κ. Γιάννη Μαραντίδη και του πήραμε συνέντευξη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η στείρωση ενός ζώου και πώς γίνεται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η στείρωση είναι το σταμάτημα της αναπαραγωγής. Στα παραγωγικά ζώα δε γίνεται στείρωση. Γίνεται στείρωση συνήθως στα σκυλάκια και στα γατάκια. Πώς γίνεται η στείρωση; Στα αρσενικά βγάζουμε με εγχείρηση τους όρχεις, όπου παράγονται τα σπερματοζωάρια. Στα θηλυκά βγάζουμε τις ωοθήκες, όπου παράγονται τα ωάρια. Αυτό ονομάζεται ολική στείρωση, δηλαδή το ζώο δε θα ξαναγεννήσει σε όλη του τη ζωή. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος να γίνει η στείρωση στα θηλυκά με μια ένεση. Η ένεση αυτή δεν αφήνει το θηλυκό ζώο να έχει περίοδο, δηλαδή να παράγει ωάρια. Αυτή η ένεση γίνεται δύο φορές το χρόνο (Ιούλιο με Αύγουστο και Ιανουάριο), την εποχή που τα ζώα αναπαράγονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πονάει το ζώο, όταν του κάνουν στείρωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ένεση κρατάει ένα λεπτό και δεν πονάει καθόλου. Η χειρουργική επέμβαση κρατάει 2 – 3 ώρες και πονάει. Αλλά σήμερα με τα φάρμακα που έχουμε, συνήθως, δεν καταλαβαίνει τίποτα το ζώο, γιατί γίνεται γενική νάρκωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες μέρες πρέπει να περάσουν, για να γίνει το ζώο καλά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κάνουμε την ένεση, δε χρειάζεται καθόλου χρόνο. Όταν κάνουμε εγχείρηση, το ζώο θέλει 10 έως 14 ημέρες για πλήρη ανάρρωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο κοστίζει η στείρωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κάνουμε ένεση, κοστίζει 10 με 12 € ανάλογα με το βάρος του ζώου. Αυτό γίνεται 2 φορές το χρόνο. Η εγχείρηση κοστίζει 100 με 120 € για το σκυλί μαζί με τα φάρμακα. Περίπου το ίδιο κοστίζει και η εγχείρηση για τα γατιά.
Σαββίδης Νίκος, Σιδηρόπουλος Στράτος,
Φωτιάδης Σωτήρης, Φωτιάς Κώστας


ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΙ
Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που νιώθουν αγάπη αλλά και τα ζώα. Αυτό το είδα και το ένιωσα.
Χθες που πήγαινα στο σχολείο μαζί με τον ξάδερφό μου, είδαμε ένα αδέσποτο σκυλί. Παρά λίγο θα το πατούσε ένα αυτοκίνητο. Το πλησιάσαμε και το βάλαμε στη μέση. Δε φοβήθηκε ούτε μας όρμησε. Κατέβασα από τον ώμο μου την τσάντα. Έβγαλα το μισό μου τοστ, που μου το έκανε η μαμά μου, και του το έδωσα. Το ίδιο έκανε και ο ξάδερφός μου. Τα έφαγε όλα πολύ γρήγορα.
Μετά συνεχίσαμε το δρόμο για το σχολείο. Αλλά δεν πηγαίναμε μόνοι μας. Το σκυλί μας ακολουθούσε. Ίσως ένιωσε τη φιλία μας απέναντί του. Όταν φτάσαμε στο σχολείο, το σκυλί έμεινε έξω από την αυλή. Δε φοβήθηκε τα άλλα παιδιά που έτρεχαν μέσα στην αυλή. Αλλά ευτυχώς δεν το πείραξε κανένας. Μετά από λίγο γάβγισε μια φορά δυνατά σα να μας αποχαιρετούσε.
Ποιος ξέρει ποια θα είναι η τύχη του; Ίσως το μαζέψει κανένας φιλόζωος, κυρία ή κύριος. Αλλά μπορεί να πεθάνει και από την πείνα.
Φωτίου Χριστίνα





 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος