ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχέδιο εργασίας

Επίσκεψη σ’ ένα αγρόκτημα

Καταπληκτικά γεγονότα για ζώα

Τα ζώα και τα αισθήματά τους

Ανθρώπινες επιλογές

Γράμματα των ζώων στην εφημερίδα μας

Ο φίλος μου

Αδέσποτα ζώα

Είδη υπό εξαφάνιση

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους

Ζώα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα

Κατοικίδια ζώα

Μασκαράδες στη φύση

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Τα ζώα και το κρύο

Τα ζώα στη χριστιανική θρησκεία

Παροιμίες και φράσεις παροιμιώδεις

Ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια

Τραγούδια

Ζωγραφική και κατασκευές

Μαθηματικά

Αγγλικά

Σπαζοκεφαλιές

Αινίγματα

Ανέκδοτα

Βιβλία που διαβάσαμε

Πηγές

 

 

 

Τα ζώα και το κρύο


Χειμώνας και το κρύο άρχισε να γίνεται τσουχτερό. Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, φορούν ζεστά ρούχα και πίνουν γευστικά χειμωνιάτικα ροφήματα. Τα καλοριφέρ και οι σόμπες ανάβουν, τα τζάκια μοσχομυρίζουν και τα χαλιά «ντύνουν» με ζέστη και χρώμα το σπίτι. Το κρύο, όμως, δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Και τα ζώα αναζητούν τρόπους, για να ζεσταθούν, όπου κι αν ζουν. στο νερό, στην ξηρά ή στον αέρα. Ας μην ξεχνάμε πως, γι’ αυτά, είναι πιο σημαντικό να εξασφαλίσουν ζεστασιά παρά φαγητό!
Ένα ζεστό παλτό είναι για τα θηλαστικά το τρίχωμα που καλύπτει το σώμα τους. Όσο πιο ψυχρή είναι η περιοχή όπου ζουν, τόσο πιο παχιά και μακρύτριχη είναι η γούνα τους, που κρατάει «έξω» το κρύο του περιβάλλοντος και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Η αρκτική αλεπού κοιμάται κουλουριασμένη, με τη μουσούδα της μέσα στη φουντωτή ουρά της. Μ’ αυτό τον τρόπο ζεσταίνει τη μύτη της.
Για τη σωστή θερμοκρασία ψάχνουν αδιάκοπα τα ψάρια, επειδή δεν αντέχουν ούτε την πολλή ζέστη ούτε το κρύο. Τα ψάρια που ζουν στα ζεστά τροπικά νερά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας. Όταν ο ήλιος ζεσταίνει πολύ την επιφάνεια της θάλασσας, αυτά κολυμπούν κοντά στο βυθό ή κρύβονται μέσα στα «δάση» των κοραλιών. Το σώμα των ψαριών είναι ένα θερμόμετρο ακριβείας.
Η τροφή είναι σημαντική πηγή θερμότητας για τα θηλαστικά. Τα θηλαστικά, τρώγοντας, όχι μόνο ζεσταίνονται, αλλά καταφέρνουν και να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή. Αυτή η ιδιότητα τους έδωσε το όνομα «θερμόαιμα». Τα πουλιά είναι επίσης θερμόαιμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζονται περισσότερη τροφή, για να ζεσταθούν, γι’ αυτό αποθηκεύουν ό,τι βρουν και δεν μοιράζονται ούτε ψίχουλο με τους συντρόφους τους.
Το λέμμινγκ είναι ένα μικρούτσικο ζώο που θα μπορούσε εύκολα να πεθάνει από το κρύο. Για να επιζήσει στον άγριο χειμώνα της στέπας φτιάχνει τη φωλιά του από στεγνά χόρτα κάτω από το χιόνι. Κι αυτό, σαν παχιά γούνα, σκεπάζει τη φωλιά, ενώ έξω το κρύο δυναμώνει. Δε σας θυμίζει λίγο … ιγκλού;
Τα πουλιά είναι ικανότατοι τεχνίτες, γνωστοί σε όλους για τις εξαιρετικές κατασκευές τους. Χρησιμοποιούν υλικά, όπως τα βρύα και οι λειχήνες, που τα συνδέουν με ιστούς αράχνης. Μετά συγκεντρώνουν εκατοντάδες μικρά φτερά, για να καλύψουν τη φωλιά. Εκεί η μητέρα θα εγκαταστήσει την οικογένειά της. Αυγά και νεογέννητα χωρίς φτερά βυθίζονται στη γλυκιά ζεστασιά της αγκαλιάς της μητέρας τους, και στη γαλήνη ενός ασφαλούς σπιτιού.
Πολλές φορές τα πουλιά μοιάζουν να έχουν παχύνει υπερβολικά. Αυτό συμβαίνει, επειδή φουσκώνουν τα φτερά τους, για να «παγιδέψουν» το ζεστό αέρα από κάτω. Ο ζεστός αέρας περιβάλλει το σώμα των πουλιών και τα προστατεύει από το κρύο.
Τα πουλιά δεν έχουν φτερά στα πόδια τους, για να τα ζεσταίνουν. Αλήθεια, πώς καταφέρνουν να περπατούν με πόδια που παγώνουν κι αρχίζουν να πονούν; Οι κότες βρήκαν τη λύση. Στέκονται στο ένα πόδι και κρύβουν το άλλο στα φτερά τους. Όταν αυτό ζεσταθεί, αλλάζουν πόδι.
Όταν ζουν μαζί μας, είναι ευτυχισμένα. Συχνά, όμως, βλέπουμε γάτες και σκύλους να περιπλανιούνται απροστάτευτοι και μόνοι. Το κρύο είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους και, για να το αντιμετωπίσουν, κουρνιάζουν σαν τα πουλιά το ένα δίπλα στο άλλο. ή ανεβαίνουν στα καπό των αυτοκινήτων που τα έχει ζεστάνει η μηχανή.
Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του κρύου είναι ο ύπνος. Πολλά ζώα πέφτουν σε νάρκη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ξυπνούν την άνοιξη. Η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει πολύ χαμηλά και δεν μπορούν ν’ αντέξουν το κρύο ούτε να έχουν την απαραίτητη ενάργεια για την αναζήτηση τροφής. Τα ζώα μ’ αυτή τη ιδιαιτερότητα ονομάζονται ψυχρόαιμα. Στην οικογένειά τους ανήκουν τα ερπετά, τα έντομα και μερικά θηλαστικά.
Οι πεταλούδες δεν μπορούν να πετάξουν, όταν κάνει κρύο. Το πρωί απλώνουν τα φτερά τους, για να ζεσταθούν στον ήλιο, και ρουφούν από τα λουλούδια το πολύτιμο νέκταρ, που θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται, για να ξεκινήσουν την πτήση τους.
Η θερμοκρασία του σώματος των ψυχρόαιμων ζώων είναι ίδια με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους. Η οχιά, για παράδειγμα, κρύβεται κάτω από βράχους, για να περάσει το χειμώνα. Το σώμα της θα διατηρήσει τη θερμοκρασία που έχουν οι βράχοι.
Ηλιάδου Χριστίνα, Ιωαννίδου Ελένη,
Μουχτάρης Στέλιος, Χαραλαμπίδης Λευτέρης

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος