ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΑΛ-ΝΟΥΡΙ»

Την Τρίτη 11 Φλεβάρη το σχολείο μας επισκέφτηκε το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Μια γιορτή στου Αλ ? Νουρί».

Η υπόθεση του έργου

Ο Τάκης Παπαδάκης με τα δύο του παιδιά φτάνουν στο κάμπινγκ που παραθερίζουν κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά, όμως, το μέρος που στήνουν τη σκηνή τους, το έχουν προλάβει κάποιοι άλλοι. Είναι πρόσφυγες από τη Συρία με τους οποίους ο Τάκης Παπαδάκης θα έρθει σε σύγκρουση και θα προσπαθήσει να τους διώξει, για να ξαναπάρει το μέρος που έστηνε τη σκηνή του, αλλά και γιατί θεωρεί τους πρόσφυγες απειλή.   

Το έργο θίγει το πρόβλημα των προκαταλήψεων κατά των προσφύγων και των μεταναστών, της παιδικής εργασίας και της σχολικής διαρροής (η μικρή Πακιστανή αναγκάζεται να εργαστεί για να βοηθήσει την οικογένειά της και δεν πάει σχολείο), και της εκμετάλλευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέρα από εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις, την ανάγκη να ζήσουμε όλοι μαζί με αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα. Το «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί» είναι μια ανατρεπτική κωμωδία για τα στερεότυπα και τις πολιτισμικές διαφορές και απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ?70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γερμανική εκδοχή του κειμένου είχε τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», μια που η οικογένεια των μεταναστών τότε ήταν Έλληνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *