ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Σχέδιο εργασίας

  Θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος


  Γαλαξίας

  Αστέρες

  Ήλιος

  Ερμής

  Αφροδίτη

  Γη

  Άρης

  Δίας

  Κρόνος

  Ουρανός

  Ποσειδώνας

  Πλούτωνας

  Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης

  Αστεροειδείς
Κομήτες


  Η κατάκτηση του διαστήματος

  Τα πρώτα βήματα στο διάστημα

  Αποστολή στη Σελήνη

  Οι διαστημικοί σταθμοί

  Οι μακρινοί πλανήτες


  Κατασκευή μακέτας του ηλιακού μας συστήματος

  Πηγές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η Ε.Σ.Σ.Δ. πραγματοποίησε τις περισσότερες εφευρέσεις της των πρώτων χρόνων των διαστημικών πτήσεων χάρη κυρίως στην ανωτερότητα των πυραύλων της . Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν περισσότερο τους πυραύλους παρά τα αεροπλάνα ως φορείς των πυρηνικών τους όπλων. Ο γιγαντιαίος πύραυλος R – 7 όμοιος με τον Α – 1 που χρησιμοποιήθηκε για διαστημικές αποστολές, μπορούσε να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερα φορτία από ό,τι οι αμερικανικές συσκευές.

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν τον πρώτο τους δορυφόρο, Σπούτνικ 1, τον Οκτώβριο του 1957, και τον επόμενο μήνα τον Σπούτνικ 2, που είχε βάρος 507 κιλά και μετέφερε τον πρώτο ταξιδιώτη του διαστήματος, μια σκυλίτσα. Τον Απρίλιο του 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε πολλές περιφορές γύρω από τη Γη. Προηγήθηκε του αμερικανού ομολόγου του Τζον Γκλεν κατά 10 μήνες. Το 1963, ήταν η σειρά μιας γυναίκας να κατακτήσει το διάστημα: της επίσης Ρωσίδας Βαλεντίνα Τερέσκοβα.  

Δυο χρόνια αργότερα, ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, και αυτός Σοβιετικός, εξήλθε για 11 λεπτά από το διαστημικό του όχημα Βοσχόντ 2, και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε «περίπατο» στο διάστημα. Παραλίγο όμως να είναι και το πρώτο θύμα. Ενώ βρισκόταν έξω από το σκάφος, διαπίστωσε ότι η διαστημική στολή του , έχοντας γίνει άκαμπτη από την εσωτερική πίεση, δεν του επέτρεπε να κάνει τις κινήσεις επανόδου στο σκάφος. Αναγκάστηκε να την ξεφουσκώσει λίγο, κινδυνεύοντας έτσι να υποστεί αερεμβολισμό (νόσο των δυτών), και κατόπιν τη φούσκωσε αμέσως μόλις επανήλθε στο όχημα.             

Παρά το σαφές προβάδισμα των Σοβιετικών, οι Αμερικανοί τους ακολουθούσαν σε  απόσταση αναπνοής. Σε τομείς λιγότερο θεαματικούς, όπως οι μετεωρολογικοί και τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, οι Η.Π.Α. πήραν το προβάδισμα. Αφιέρωσαν, επίσης, μεγάλα κονδύλια στο πρόγραμμα Απόλλων με στόχο τη Σελήνη.   

Ταταρίδου Μιλένα

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος