Απρίλιος 2008

Αρ. Φύλλου 99

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παροιμίες του Απρίλη – Κυριακή των Βαΐων

Ανάσταση – Κυριακή του Πάσχα – Έθιμα από περιοχές της Ελλάδας

Το Πάσχα στους διάφορους λαούς - 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

8 Απριλίου π Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά

Η ιστοσελίδα του σχολείου μας σε σχολικά βιβλία

Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

Μετάλλια για δυο αθλητές από το χωριό μας – Πορθμός του Γιβραλτάρ – Ελλήσποντος

Πλανήτες (Ουρανός) – Δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου

Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη)

Τα ζώα - Έρευνα (Κατοικίδια ζώα) – Το ξέρατε αυτό; Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο τέταρτος μήνας του χρόνου είναι ο Απρίλης, ο μήνας που όλη φύση ξαναγεννιέται ύστερα από το βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο του χιονιού. Τα πράσινα φυλλαράκια στα δέντρα ξεδιπλώνονται και τα μπουμπούκια των λουλουδιών ανοίγουν τα πέταλά τους στο λαμπερό ήλιο της πατρίδας μας, που χαμογελάει στο γαλανό ουρανό. 

Η πρώτη μέρα του μήνα, η πρωταπριλιά, είναι η μέρα που συνηθίζεται να λένε το πρωταπριλιάτικο ψέμα. Σε πολλά μέρη της γης επικρατεί αυτό το έθιμο, κατά το οποίο, με αθώα ψέματα, ο ένας προσπαθεί να ξεγελάσει τον άλλο και να προκαλέσει το γέλιο.

Στην αρχαιότητα, ο Απρίλιος ήταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη και στην αρχαία Αθήνα το μήνα αυτό γιόρταζαν τα Ανθεστήρια, τη γιορτή της άνοιξης.

H ελληνική παράδοση ονομάζει τον Απρίλη Λαμπριάτη, γιατί συνήθως το μήνα αυτό γιορτάζουμε το Πάσχα, τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή της ορθοδοξίας. Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, με την ψαλμωδία των Χαιρετισμών,  ολοκληρώνεται την Παρασκευή που στις εκκλησιές ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο και ακολουθεί η Ανάσταση του Λαζάρου, η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση του  Χριστού.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι αρχή της καλοκαιρινής περιόδου για τους κτηνοτρόφους, που αφήνουν τα χειμαδιά κι ανεβαίνουν στα βουνά με τα κοπάδια τους. Αλλά και για τους γεωργούς ο Αϊ Γιώργης ο καβαλάρης είναι το ανοιξιάτικο σύνορο του χρόνου, γιατί συνδέουν την τύχη των σπαρτών τους με τη γιορτή του, που γιορτάζεται πάντα μετά το Πάσχα.

Ηλιάδου Βαρβάρα (Ε΄ Τάξη)

*       *       *

Αperio στα λατινικά θα πει ανοίγω. Γι’ αυτό οι Ρωμαίοι στον τέταρτο μήνα του χρόνου, που όλα ανοίγουν, έδωσαν το όνομα  Απρίλιος και τον αφιέρωσαν στη θεά Αφροδίτη. Απρίλης και άνοιξη, Απρίλης και το Πάσχα είναι για τον Ελληνικό λαό σχεδόν αξεχώριστα. Γι’ αυτό τον είπαν και Ανοιξιάτη  και Λαμπριάτη  ή Λαμπριάρη. Τον είπαν  και Αϊγιωργίτη  απ’ τη μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει και Κερασάρη εκεί που πρωτοβγαίνουν τα κεράσια.    

 Όπως ο Μάρτης, έτσι κι ο Απρίλης είναι μήνας δίγνωμος: από τη μια μεριά ο καιρός καλυτερεύει σταθερά, από την άλλη δεν ξεχνάει να δείχνει τα χειμωνιάτικα δόντια του με βροχές και χαλάζια.

Αν η κακοκαιρία κάνει κακό στα σπαρτά, οι κανονικές βροχές είναι ευεργετικές, γιατί τώρα ο γεωργός θα σπείρει καλαμπόκια, ρεβίθια, τριφύλλι, ρύζι, μπαμπάκι, θα φυτέψει μελιτζάνες, σπανάκι, καρπούζια, πεπόνια κ.ά. Έτσι, με λαχτάρα περιμένει τη βροχή, που και τα σπαρτά θα μεγαλώσει και τα φρεσκοφυτεμένα θα βοηθήσει να ξεπεταχτούν. Γι’ αυτό: «Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.»

Ο Απρίλιος θεωρείται κυρίως ο μήνας της Ανοίξεως καθώς και ο Μάιος, γι’ αυτό και η Δημοτική μας ποίηση έχει αφιερώσει δίστιχα και παραλλαγές τραγουδιών: «Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα».

 

Αθανασιάδου Κορίνα, Καρυπίδου Ελένη, Σελίδου Στεφανία, Φαντίδου Δήμητρα (Ε΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

« Αν κάνει ο Μάρτης δύο νεράκια Απρίλης άλλο ένα χαρά σ’ εκείνο το  ζευγά που έχει πολλά σπαρμένα»

*       *       *     

« Ο Μάης έχει το όνομα , κι ο Απρίλης τα λουλούδια»

*       *       *

«Τώρα είναι Απρίλης και χαρά

Τώρα είναι καλοκαίρι .

Το λεν οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια.

Το λένε κι οι τσομπάνηδες λαλώντας τη φλογέρα.

Παν τα κοπάδια στα βουνά να ξεκαλοκαιριάσουν.»

Ηλιάδου Βαρβάρα (Ε΄ Τάξη)

*       *       *

«Ο Απρίλης  έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια»

*       *       *

«Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα»

*       *       *

«Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς»

(Το μήνα Απρίλιο οι γεωργοί έχουν λίγες αγροτικές εργασίες ενώ το Μάιο έχουν πολλές και χρειάζονται πολλά ψωμιά για τους εργάτες.)

*       *       *

«Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά»

*       *       *

«Ως τ’ Απριλιού τις δεκαοχτώ να  ‘χεις τα μάτια σου ανοιχτά.

Πέρασαν οι   δεκαοχτώ , άραξε πάνω σ’ ένα αυγό.

(Οι γεωργοί ανησυχούν για τον καιρό μέχρι τις 18 Απριλίου.)

*       *       *

«Αν βρέξει ο Απρίλιος δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα

τότε τ’ αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα»

*       *       *

«Απρίλης, Μάης, κοντά είν’ το θέρος»

*       *       *

«Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε δέκα,

να ιδείς το κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι,

να ιδείς και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκρισαρίζουν,

να ιδείς και την φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει»

*       *       *

«Απρίλης φέρνει τη δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια»

*       *       *

«Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά»

*       *       *

«Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και τ’ Απριλοσκαμένα»

(Το Μάρτη δεν πρέπει να γίνεται κλάδεμα και τον Απρίλη δεν πρέπει να σκάβουμε τη γη.

Παπαδοπούλου Νένα, Φαντίδου Δήμητρα (Ε΄ Τάξη)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Η Κυριακή μετά το Σάββατο του Λαζάρου, είναι η Κυριακή των Βαΐων. Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ημέρα αφιερωμένη στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Όπως μας αναφέρουν οι Ευαγγελιστές, την επόμενη μέρα της αναστάσεως του Λαζάρου, ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του να του βρουν ένα γαϊδουράκι. Πάνω σε αυτό σκόπευε να πάει στην Ιερουσαλήμ. Εκείνες τις ημέρες είχε μαζευτεί πολύς κόσμος στην πόλη, για τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα. Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους. Πάνω στο γαϊδουράκι, λοιπόν, εισήλθε ο Ιησούς στην Ιερά Πόλη. Ο λαός είχε είδη  μάθει για την ανάσταση του Λαζάρου, αφού η Βηθανία απείχε μόλις 
2,5 χμ. από την Ιερουσαλήμ. Τόσο το θαύμα στη Βηθανία, όσο και η υπόλοιπη «δράση» του Ιησού, οδήγησαν το λαό να τον υποδεχθεί, όπως όριζε το εθιμοτυπικό της υποδοχής βασιλέων. Έστρωσαν κλαδιά φοινίκων στους δρόμους από όπου περνούσε ο Χριστός με το γαϊδουράκι και τον επευφημούσαν τραγουδώντας «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ».

Σελίδου Στεφανία, Φαντίδου Δήμητρα(Ε΄ Τάξη)

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος