Απρίλιος 2008

Αρ. Φύλλου 99

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παροιμίες του Απρίλη – Κυριακή των Βαΐων

Ανάσταση – Κυριακή του Πάσχα – Έθιμα από περιοχές της Ελλάδας

Το Πάσχα στους διάφορους λαούς - 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

8 Απριλίου π Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά

Η ιστοσελίδα του σχολείου μας σε σχολικά βιβλία

Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

Μετάλλια για δυο αθλητές από το χωριό μας – Πορθμός του Γιβραλτάρ – Ελλήσποντος

Πλανήτες (Ουρανός) – Δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου

Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη)

Τα ζώα - Έρευνα (Κατοικίδια ζώα) – Το ξέρατε αυτό; Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΑ ΖΩΑ

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΥΡΑ

Η πιο μεγάλη σαύρα που ζει σήμερα πάνω στον πλανήτη μας είναι ο βάρανος του Κόμοντο, ενός νησιού της Ινδονησίας. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 3,5 μέτρα και το βάρος της τότε πλησιάζει τα 200 κιλά.

Ποτουρίδης Παύλος (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΚΥΛΙ

Το λαγωνικό «σαλούκι» είναι αναμφισβήτητα το πιο γρήγορο σκυλί στον κόσμο. Έχει εξακριβωθεί πως τρέχει άνετα με 60 χμ. την ώρα. Είναι το μόνο σκυλί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι της γαζέλας, που θεωρείται από τα πιο γρήγορα τετράποδα και φτάνει συχνά τα 65 χμ. την ώρα.

Καραμπουγιούκη Βούλα (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ τα ζώα. Ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν πέθανε στις Ινδίες το αγαπημένο του άλογο, ο Βουκεφάλας, του ανήγειρε τύμβο και έχτισε πόλη, που της έδωσε τ’ όνομα του αλόγου του.

Οι Αθηναίοι δε σκότωναν τα γαϊδούρια που γερνούσαν, αλλά τ’ άφηναν ελεύθερα να βοσκάνε στα χωράφια. Και όταν ένα από τα μουλάρια που κουβαλούσαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα γέρασε και εξακολουθούσε ωστόσο να συνοδεύει χωρίς φορτίο τ’ άλλα ζώα, ορίστηκε να τρέφεται από το δημόσιο δωρεάν, όπως οι ανάπηροι πολέμου, οι πρυτάνεις, οι γραμματείς της πόλης και γενικά, όπως οι τιμώμενοι άντρες.

Παπαδόπουλος Χρήστος (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΑΤΑ;

Μια άλκη της Αλάσκας έχει τα πιο μεγάλα κέρατα που συναντούμε σε κερασφόρο μηρυκαστικό. Σε μερικά από τα ζώα αυτά τα κέρατα είναι τόσο χοντρά και τεράστια, ώστε ξεπερνούν πολλές φορές τα 45 κιλά.

Ποτουρίδης Παύλος (Δ΄ Τάξη)

 

ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΕΝΤΟΜΟ

Αμερικανοί επιστήμονες εντομολόγοι ανακάλυψαν το ταχύτερο έντομο πάνω στον πλανήτη μας. Πρόκειται για μια μικρόσωμη μύγα, την κηφηνόμυγα, η οποία μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 1.200 χιλιομέτρων την ώρα!

Μαρίνος (Δ΄ Τάξη)

 

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΡΩΜΑΤΑ Ο ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ

Η ευχέρεια που έχει ο χαμαιλέων να αλλάζει χρώματα προσαρμοζόμενος στο περιβάλλον, οφείλεται στη όρασή του. το χρώμα που παίρνει ολόκληρο το σώμα του είναι ακριβώς αυτό που βλέπει μπροστά του. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ένας τυφλός χαμαιλέων δεν αλλάζει χρώμα και διατηρεί μόνιμα το σκουρωπό γκρίζο χρώμα.

Σεμερτσίδης Γιώργος (Δ΄ Τάξη)

 

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Στα πλαίσια του κεφαλαίου των μαθηματικών «Ταξινομώ δεδομένα – εξάγω συμπεράσματα» μοιράσαμε στους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας ερωτηματολόγια σχετικά με το ποιο κατοικίδιο ζώο θα ήθελαν για συντροφιά. Καταγράψαμε και ταξινομήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας και φτιάξαμε ένα ραβδόγραμμα το οποίο απεικονίζει τα αποτελέσματα.

ΖΩΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΖΩΩΝ

σκυλί

29

χάμστερ

21

γάτα

10

ψάρι

5

παπαγάλος

12

κουνέλι

1

άλογο

2

ινγκουάνα

1

αετός

1

πάπια

1

  

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟ;

Η ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΣΦΑΙΡΑ

Μια μοναδική στο είδος της υδρόγειος σφαίρα βρίσκεται μέσα στο θησαυροφυλάκιο της Περσίας στην Τεχεράνη. Πάνω σ’ αυτή τη σφαίρα οι ήπειροι και τα νησιά εικονίζονται με μωσαϊκά, που είναι κατάστικτα από σμαράγδια και ρουμπίνια, οι ωκεανοί αποτελούνται από ζαφείρια και ο ισημερινός σημειώνεται με μεγάλα διαμάντια. Με διαμάντια σημειώνονται επίσης και τα σύνορα του Ιράν. Εννοείται ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν αξιωθεί να δουν αυτό το θαύμα, που η αξία του είναι αδύνατο να υπολογιστεί.

Παπαδόπουλος Στέφανος (Δ΄ Τάξη)

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Από τον Αιγέα, μυθικό βασιλιά των Αθηνών, γιο του Πανδίωνα και της Πυλίας. Ήταν πατέρας του Θησέα, που τον απέκτησε από την τρίτη γυναίκα του την Αίθρα. Το όνομά του συνδέεται με το Αιγαίο πέλαγος, στο οποίο θεωρείται ότι έπεσε, όταν νόμισε ότι ο Θησέας σκοτώθηκε στην εκστρατεία εναντίον του Μινώταυρου. Κατά άλλη παραλλαγή του μύθου έπεσε από την Ακρόπολη. Η μορφή του συγχέεται με του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας (Αίγες = κύματα). Στην Αττική τιμάται σαν επώνυμος ήρωας της Αιγηίδος φυλής.

Πουτακίδης Δημήτρης (Δ΄ Τάξη)

ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Τα παλαιότερα σε κυκλοφορία νομίσματα βρίσκονται σήμερα στην Αβυσσηνία. Είναι τα τάλιρα της Μαρίας Θηρεσίας, που είναι τα μοναδικά νομίσματα που κυκλοφορούν από το 1780. Ο καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσουν οι Αβυσσηνοί και οι άλλοι ιθαγενείς της Αφρικής αν ένα τέτοιο νόμισμα είναι γνήσιο είναι να μετρούν τα μαργαριτάρια, που έχει το κολιέ της αυτοκράτειρας Θηρεσίας, που η εικόνα της είναι χαραγμένη πάνω στο νόμισμα.

Χαραλαμπίδης Γιώργος (Δ΄ Τάξη)

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΝΤΩΤΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ;

Υπήρξε εποχή που η περιφέρεια των νομισμάτων ήταν λεία χωρίς δοντάκια. Αυτό συνέβαινε μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα. Μέχρι τότε πολλοί επιτήδειοι συνήθιζαν να λιμάρουν λιγάκι τα χρυσά νομίσματα και να πουλάνε μετά την πολύτιμη σκόνη. Το ίδιο έκαναν και με τα ασημένια νομίσματα. Η κακή αυτή συνήθεια είχε πάρει τέτοια έκταση, που οι κυβερνήσεις όλων των κρατών, για να βάλουν τέλος στην κλοπή, κατέληξαν στην απόφαση να κόψουν νέα νομίσματα με δοντάκια στην περιφέρειά τους, για να φαίνεται εύκολα η κλοπή. Πραγματικά, αφού έγινε αυτό, κανείς από τότε δεν τόλμησε να λιμάρει τα νομίσματα από φόβο μη γίνει αντιληπτή η κλοπή.

Με το πέρασμα δε των χρόνων καθιερώθηκε να κόβονται όλα τα νομίσματα με δόντια στην περιφέρειά τους.

Παπαδοπούλου Κατερίνα (Δ΄ Τάξη)

 

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Οι φράουλες υπήρχαν ανέκαθεν στην Ευρώπη, αλλά οι ήμερες, που τρώμε, εισάχθηκαν στην Αγγλία το 1629 από τη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Επίσης στη Γαλλία το 1715 από τη Χιλή. Μετά δεν άργησαν να διαδοθούν σ’ όλη την Ευρώπη.

Τα βερίκοκα και τα ροδάκινα προέρχονται από την Κίνα. Τα δαμάσκηνα είναι προϊόντα της Κεντρικής Τουρκίας και του Καυκάσου, απ’ όπου μεταφυτεύτηκαν στην Ευρώπη.

Τα κεράσια προέρχονται από την Κασπία, μερικά όμως είδη είναι γνήσια Ελληνικά και Βυζαντινά. Τ’ αχλάδια προέρχονται από τη Δυτική Ασία. Τα μήλα εισάχθηκαν από τον Καύκασο στην Ευρώπη. Μερικά είδη τους, όμως είναι καθαρά ευρωπαϊκής παραγωγής. Τ’ αμύγδαλα προέρχονται από το Λίβανο και το Τουρκεστάν. Τα σύκα από τη Συρία. Τα σταφύλια από τη Μεσημβρινή Ευρώπη, τ’ Αλγέρι, το Μαρόκο και τη Δυτική Ασία. Στα μέρη αυτά καλλιεργούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σισούρκα Ραφαέλα, Παπαδόπουλος Χρήστος (Δ΄ Τάξη)

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ;

«Καρφί δεν του καίγεται»

Όσο οι Τούρκοι έζωναν στενότερα την Κωνσταντινούπολη, τόσο οι Βυζαντινοί πρόσεχαν και οχύρωναν την Πελοπόννησο, για να την έχουν σαν καταφύγιο. Όταν ήρθε να καλογερέψει εδώ ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός, περιγράφει το Μυστρά «Σκυθίας ερημότερον». Οι επιδρομές των Σαρακηνών, οι πόλεμοι των Ελλήνων με τους Φράγκους της Αχαΐας και η αιώνια φαγωμάρα των τοπικών αρχόντων είχαν καταστρέψει ολότελα τον τόπο. Κανείς δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του ούτε μέρα ούτε νύχτα, χωρίς να βαστά όπλα. Οι Παλαιολόγοι έβαλαν τάξη, ειρήνεψαν τα μέρη και με το Μυστρά, που έφτασε να ‘χει σαράντα χιλιάδες κατοίκους, ζωντάνεψαν τον ελληνισμό εκείνους του χρόνους. Παρόλ’ αυτά ολόκληρη η Πελοπόννησος κι ο Μυστράς μαζί, λίγο έλειψε να επαναστατήσουν, όταν τη θέση του γενικού τοποτηρητή πήρε ο Δημήτριος Παντεχνής, άνθρωπος που παρίστανε το θαυματοποιό. Πραγματικά, ο Παντεχνής φαίνεται πως γνώριζε την τέχνη του ταχυδακτυλουργού, γιατί πολλοί σύγχρονοί του αναφέρουν πως έκανε καταπληκτικά πράγματα. Κι ένα απ’ όλα είναι ότι εξαφάνιζε νομίσματα και χρυσαφικά, μόλις τ’ άγγιζε, και κατηγορούσε κατόπιν του άλλους για κλέφτες. Επειδή έκανε πολλά τέτοια, ο λαός αποφάσισε να τον τιμωρήσει με την ποινή της παραμόρφωσης. Δηλαδή, μ’ ένα πυρακτωμένο καρφί, έκαναν στο πρόσωπο του τιμωρημένου διάφορα σημάδια. Το καρφί, όμως, που έφεραν για να παραμορφώσουν τον Παντεχνή, παρόλο που το έβαλαν σε δυνατή φωτιά και το άφησαν εκεί πολλή ώρα, παρέμεινε τελείως κρύο. Το παράξενο φαινόμενο τόσο πολύ τρόμαξε το πλήθος, ώστε τον παράτησε κι έφυγε λέγοντας «καρφί δεν του καίγεται» για να μείνει από τότε η παροιμιώδης φράση: «Καρφί δεν του καίγεται», που στην επέκτασή της τη λέμε και για τα άτομα εκείνα που αδιαφορούν για τον πλησίον τους. 

 (Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»)

Στάχοβιτς Γιώργος (ΣΤ΄ Τάξη)

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Δύο φίλοι συζητούν για τη μουσική:

-         Πες μου, Κώστα, από την οικογένειά σου παίζει κανείς κανένα όργανο;

-         Ναι, απαντά ο Κώστας. Η μητέρα μου παίζει βιολί, η αδελφή μου πιάνο κι εγώ κιθάρα.

-         Κι ο πατέρας σου τι κάνει;

-         Τραβάει τα μαλλιά του.

*       *       *

-         Πώς μπορούμε να μάθουμε την ώρα, αργά τη νύχτα, όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι χωρίς ρολόι;

-         Παίρνουμε ένα παπούτσι κι αρχίζουμε να το κοπανάμε στον τοίχο εωσότου ο γείτονάς μας αρχίζει να ουρλιάζει: «Ε! επιτέλους δε θα σταματήσετε πια αυτή τη φασαρία; Η ώρα είναι δύο το πρωί!»

Παυλίδης Ηλίας, Χατζηιωαννίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

«Ο τρελός είδε το μεθυσμένο και φοβήθηκε»

Ο μεθυσμένος είναι πιο τρελός κι από τον τρελό.

*       *       *

«Όταν σκοντάψει κανείς, όλοι «τύφλα» του φωνάζουν»

Όταν κάνει κανείς κάποιο σφάλμα, όλοι τον κατηγορούν.

Παπαδόπουλος Αντώνης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος