ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ…

ΓΙΑΤΡΟΣ

Όταν μεγαλώσουμε, θέλουμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα του γιατρού. Για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το επάγγελμα πήγαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον παθολόγο κ. Γιώργο Θεοδοσίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλατε από μικρός να γίνετε γιατρός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από μικρός όχι, αλλά όταν ήμουν στην εφηβεία, όταν άρχισα να πηγαίνω στο λύκειο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς το αποφασίσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βλέποντας ότι στην περιοχή μας δεν είχε πολλούς γιατρούς και επειδή υπήρχαν αρκετές παθήσεις και ήθελα να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου σκέφτηκα ότι μια καλή επιλογή θα ήταν να γίνω γιατρός.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια σχολή πρέπει να σπουδάσει κάποιος που θέλει να γίνει γιατρός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο πανεπιστήμιο. Στην ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλές ιατρικές σχολές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια είναι οι σπουδές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έξι χρόνια η φοίτηση και μετά το πτυχίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς πού σπουδάσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από τις σπουδές τι άλλο χρειάζεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας γιατρός, όταν σπουδάζει, παίρνει απλώς το πτυχίο της ιατρικής. Μετά από το πτυχίο πρέπει να πάρει και μια ειδικότητα. Όταν λέμε ειδικότητα εννοούμε τι γιατρός θέλει να γίνει. Θέλει να γίνει παιδίατρος; Θέλει γυναικολόγος; Θέλει να γίνει παθολόγος; Θέλει να γίνει χειρούργος; Αυτή είναι μια εκπαίδευση μετά το πτυχίο και αυτή η εκπαίδευση κρατάει από 5 μέχρι 7 ή και 8 χρόνια, ανάλογα με την ειδικότητα που θα διαλέξει ο γιατρός.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς τι ειδικότητα έχετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ειδικός παθολόγος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τι ασχολείται ένας παθολόγος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο παθολόγος ασχολείται με όλες τις παθήσεις. Ο παθολόγος πρέπει να κάνει τη διάγνωση από τι πάσχει ο ασθενής και από εκεί και πέρα να τον κατευθύνει. Αν είναι κάποιο χειρουργικό πρόβλημα, να το κατευθύνει προς τον χειρούργο, αν είναι κάποιο ουρολογικό πρόβλημα στον ουρολόγο, αν είναι κάποιο αιματολογικό πρόβλημα στον αιματολόγο ή αν είναι καθαρά μια παθολογική πάθηση να δώσει ο ίδιος τη θεραπεία και να παρακολουθεί τον άρρωστο. Δηλαδή το πεδίο του παθολόγου είναι πολύ μεγάλο. Ασχολείται από τις πολύ απλές παθήσεις μέχρι και τις πολύ πιο σπουδαίες ή βαριές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια εργαλεία χρειάζεται ένας παθολόγος για να εξετάσει έναν ασθενή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για μια απλή εξέταση χρειάζονται συνήθως τα ακουστικά για να μπορεί να ακούει την καρδιά του ασθενούς, τα πνευμόνια του κλπ., βασικά τα χέρια του για να ψηλαφίζει, ένας φακός όταν θέλει να δει τις αμυγδαλές και τη στοματική κοιλότητα, το πιεσόμετρο για τη μέτρηση της πίεσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες άλλες ειδικότητες υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες. Είναι η παθολογία, η παιδιατρική, η γυναικολογία, η ουρολογία, η καρδιολογία, η μαιευτική γυναικολογία, η ωτορινολαρυγγολογία, η οφθαλμολογία, μπαίνουμε σε πιο ειδικές ειδικότητες όπως η διαβητολογία, η νευρολογία, η χειρουργική θώρακος, η χειρουργική κοιλίας και πολλές άλλες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δουλεύετε σε νοσοκομείο ή έχετε δικό σας ιατρείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δουλεύω στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Έδεσσας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι χρειάζεται για να ανοίξει κάποιος γιατρός ιατρείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για το ιατρείο του ένας παθολόγος χρειάζεται σίγουρα τα ακουστικά, το πιεσόμετρο, ένα φακό, ένα κρεβάτι για να εξετάζει τους αρρώστους, έναν καρδιογράφο, ένα σφυράκι νευρολογικό για να παίρνει τα αντανακλαστικά του ασθενή και, άμα θέλει να κάνει το ιατρείο του πιο οργανωμένο, μπορεί να πάρει ένα ζαχαρόμετρο για να μετράει το ζάχαρο, ένα διαφανοσκόπιο (είναι ένας φωτεινός πίνακας όπου βάζουμε τις ακτινογραφίες για να τις δούμε), ένα οφθαλμοσκόπιο για να βλέπει το βυθό του ματιού και μετά πολλά άλλα όργανα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας αρέσει η δουλειά που κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάρα πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολη είναι γιατί έχεις να κάνεις με αρρώστους μικρούς και με αρρώστους μεγάλους, υπάρχουν παθήσεις που θεραπεύονται και παθήσεις που δε θεραπεύονται, συμμετέχεις πολλές φορές στον πόνο του αρρώστου και των συγγενών του. Δεν έχει τόσο σωματική κούραση όσο ψυχική. Πρέπει να βγάλεις διάγνωση. Έρχεται ένας σε κώμα ή με μια σοβαρή πάθηση την οποία είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις τη διάγνωση, μετά την θεραπευτική αγωγή και τα φάρμακα που πρέπει να πάρει. Οπότε είσαι υποχρεωμένος, πολλές φορές σε λίγα λεπτά μέσα, τουλάχιστον να βγάλεις μια διάγνωση, να μην κινδυνέψει ο άρρωστος να πεθάνει. Όταν έρχεται ένας άρρωστος στις πρώτες βοήθειες πρέπει να το βοηθήσεις, με όποιον τρόπο μπορείς, για να μην πεθάνει. Και από εκεί και πέρα θέλει πολύ διάβασμα,  γιατί η ιατρική δεν είναι μια επιστήμη στάσιμη και κάθε μέρα εξελίσσεται. Βρίσκονται καινούρια φάρμακα, καινούριες διαγνωστικές μέθοδοι και πρέπει να ενημερώνεσαι συνέχεια. Ένας γιατρός δεν τελειώνει την ιατρική και σταματάει το διάβασμα και ας έχει πάρει το πτυχίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια την κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την ιατρική, μαζί με το αγροτικό και την ειδικότητα, την ασκώ γύρω στα 20 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες δουλεύει συνήθως ένας γιατρός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάνω από 8 ώρες, αν δεν έχει εφημερία. Ας πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου που είμαι στο νοσοκομείο από τις 8.30 π. μ. μέχρι τις 3.30 μ. μ. Όταν έχω εφημερία, που μπορεί να είναι και το Σαββατοκύριακο, μπορεί να είναι και στις γιορτές, γιατί το νοσοκομείο πρέπει πάντα να έχει γιατρό 24 ώρες το 24ωρο, δουλεύω 24 ώρες και, αν έχω δύο συνεχόμενες εφημερίες, 48 ώρες. Το βασικό όμως ωράριο είναι από 7 έως 8 ώρες. Αλλά ένας γιατρός δε δουλεύει μόνο τις ώρες που είναι στο νοσοκομείο. Μπορεί και το απόγευμα, και το βράδυ να τύχει ένα επείγον περιστατικό που θα χρειάζεται τη βοήθειά σου. Θα τρέξεις στο νοσοκομείο, θα δώσεις τη βοήθειά σου. Πολλές φορές σε φωνάζουν στα σπίτια για ένα βαρύ περιστατικό. Παρότι ένας νοσοκομειακός γιατρός δεν πρέπει να κάνει ελεύθερο επάγγελμα, καμιά φορά σε φωνάζουν να πας να δώσεις βοήθεια και όχι για να κάνεις επίσκεψη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δουλεύει και τις γιορτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, βέβαια. Το νοσοκομείο μένει ανοιχτό και τις γιορτές. Ένας νοσοκομειακός γιατρός δουλεύει και τις αργίες και τις γιορτές. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να κλείσει το ιατρείο του για τις γιορτές ή το καλοκαίρι μπορεί να πάρει άδεια και να μη δουλεύει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς κερδίζει ένας γιατρός την εμπιστοσύνη του αρρώστου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν με το να είναι σωστά ενημερωμένος, να ξέρει δηλαδή καλά την ιατρική για να μπορεί να βγάζει σωστές διαγνώσεις και να δίνει σωστή θεραπεία. Δεύτερον με το να είναι κοντά στον άρρωστο για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του, δηλαδή ο γιατρός να έχει μια σωστή λειτουργία, να καταλαβαίνει τον πόνο του αρρώστου, γιατί ο άρρωστος πάνω στον πόνο του μπορεί να είναι και δύστροπος, νευρικός, και ο γιατρός πρέπει να είναι κοντά του και να τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο που έχει την ανάγκη του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ευθύνες έχει ένας γιατρός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την ευθύνη της ζωής του αρρώστου που είναι πολύ μεγάλη. Από ένα λάθος του εξαρτάται η ζωή του ανθρώπου, γιατί δε μιλάμε για ένα λάθος γραπτό ή στην κατασκευή ενός σπιτιού ή στην κατασκευή ενός καναλιού. Εδώ, επειδή παίζεται η ζωή του ανθρώπου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνώμη έχετε για το «φακελάκι»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το «φακελάκι» δεν πρέπει να υπάρχει και κακώς που υπάρχει εκεί που υπάρχει. Όταν ένας γιατρός είναι νοσοκομειακός έχει κάνει την επιλογή του και έχει πει ότι θα δουλέψω στο νοσοκομείο, άρα εγώ πληρώνομαι από το κράτος και πρέπει να παρέχω εργασία συνέχεια και αν νομίζω ότι το κράτος δε με πληρώνει καλά να δώσω παραίτηση για να ανοίξω ιατρείο και να ζητάω σε κάθε επίσκεψη όσα λεφτά θέλω. Είναι ένα από τα κακά που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάποιοι συνάδελφοι είτε, αν θέλετε, το επιδιώκουνε, είτε πολλές φορές και οι ίδιοι οι άρρωστοι και οι συνοδοί τους το προωθούνε νομίζοντας ότι, αν δώσουν στο γιατρό «φακελάκι», θα προσέχει πιο καλά τον άνθρωπό τους. Καταρχήν είναι λάθος από το γιατρό του το παίρνει, αλλά είναι λάθος και του συνοδού. Δεν πρέπει ο συνοδός να επιχειρεί να δώσει λεφτά στο γιατρό, γιατί ο νοσοκομειακός γιατρός είναι υποχρεωμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον άρρωστο και στην κοινωνία. Πρέπει, όμως, και τα ιατρικά όργανα και οι ίδιοι οι γιατροί να πολεμήσουν αυτό το πρόβλημα. Φυσικά και σ’ αυτό παίρνει η μπόρα και τους άλλους γιατρούς που δουλεύουν ευσυνείδητα. Πολλές φορές ακούμε ότι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι και μέσα σ’ αυτή τη γενική μπόρα παρασέρνονται όλοι οι γιατροί.

Κερμανίδης Θεόδωρος (Ε΄ Τάξη), Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος