Μάιος Ιούνιος 2004

Αρ. Φύλλου 69

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούνιος – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατέψει το περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα – Η ιστορία του πόντου

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πόλεις που διοργάνωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς

 Σπύρος Λούης, ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης 

ΙΒ΄ Ηράκλεια 2004

Επίσκεψη συγγραφέα στην τάξη μας – Η Ευρώπη, το σπίτι μας – Γιατί το λέμε;

Πλανήτης Ποσειδώνας

Πλανήτης Πλούτωνας

Άγιο Όρος - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, με το όρος Άθως (1932μ.) να απλώνεται σε όλη τη χερσόνησο. Είναι μια χερσόνησος με άγρια ομορφιά, κατάφυτη από πεύκα, έλατα, καστανιές, δάφνες και άφθονα νερά. Βρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους Στρυμονικό και Συγγιτικό και χώνεται βαθιά στο Αιγαίο με το ακρωτήριο Νυμφαίο. Το Άγιο Όρος είναι γνωστό σαν «Μοναστική Πολιτεία», «Η κιβωτός της Ορθοδοξίας» και σαν «Το περιβόλι της Παναγίας». Το 963μ.Χ, ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ίδρυσε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Αλλά πολύ πρωτύτερα υπήρχαν μοναχοί και ασκητές, όπως σε όλες τις περιοχές της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Έναν αιώνα αργότερα, διατάχθηκε ότι «κανένα γυναικείο πρόσωπο» δε θα επιτρεπόταν να παραβιάσει την αγιότητα του. Αυτή η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει και καμία γυναίκα δεν μπορεί να πατήσει το πόδι της στο Άγιο Όρος. Αιώνες απομόνωσης και αφοσίωσης στην Ορθόδοξη θρησκεία έχουν προσδώσει στο Άγιο Όρος μια μοναδική μυστικιστική ατμόσφαιρα.
Στην ακμή του, το 15ο αιώνα, ο Άθως φιλοξενούσε 40 μοναστήρια και περίπου 40.000 μοναχούς. Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών μοναστηριών έχει μειωθεί στα 20 με έναν πληθυσμό περίπου 1.700 μοναχών. Περιστοιχισμένοι από έναν αμέτρητο πλούτο εκκλησιαστικών θησαυρών, σπάνιων εικόνων και βιβλιοθηκών γεμάτων από πολύτιμα χειρόγραφα, ζουν απλά, σύμφωνα με τις αυστηρές επιταγές της προσευχής και της εργασίας, ανέγγιχτοι από τις σύγχρονες ελαφρότητες.
Σήμερα υπάρχουν είκοσι μοναστήρια : Μονές, από τις οποίες οι 17 είναι ελληνικές, Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Ξηροποτάμου, Δοχειαρίου, Καρακάλου, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Γρηγορίου, Εσφιγμένου, Κωνσταμονίτου. Επίσης υπάρχει μια ρωσική Μονή (Αγίου Παντελεήμονος), μια σερβική (Χιλανδαρίου) και μια βουλγάρικη (Ζωγράφου).
Πέρα από τις Μονές υπάρχουν σήμερα στο Όρος 14 Σκήτες που αποτελούν μικρότερες μοναστικές μονάδες. Ακόμα, υπάρχουν μικρότερες μεμονωμένες κατοικίες μοναχών που λέγονται «καλύβες» και, σε απρόσιτα μέρη, υπάρχουν τα «ερημητήρια»,τα «ησυχαστήρια» και τα «καθίσματα» ,όπου εφαρμόζεται η πιο αυστηρή μορφή μοναχισμού (ασκητές).
Αυτά αποτελούν την πολιτεία του Αγίου Όρους. Στην πρωτεύουσα Καρυές εδρεύει η Βουλή του Αγίου Όρους, που την αποτελούν 20 αντιπρόσωποι από κάθε μοναστήρι και ονομάζεται Ιερή Κοινότητα. Τέσσερις από αυτούς είναι η κυβέρνηση τους και ονομάζεται Ιερή επιστασία. Υπάρχει ακόμα πολιτικός διοικητής μόνο ως σύμβουλος της Ιερής κοινότητας . Τα μοναστήρια διακρίνονται σε κοινόβια κι ιδιόρρυθμα .

Ηλιάδου Κασσιανή, Φωτιά Αναστασία, Σελίδου Ελίζα (Ε΄ Τάξη)

ΝΑ Σ’ ΑΓΝΑΝΤΕΥΩ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σήμερα η θάλασσα ήταν πιο ωραία από ποτέ. Ήταν γαλήνια και καθάρια τόσο που τα βουνά καθρεφτίζονταν πάνω της. Η καρδιά μου πλούτιζε από το όμορφο τοπίο. Μικρά νησάκια ήταν σαν οάσεις μέσα στην έρημο. Ο ήλιος με το χρυσικόκκινό του χρώμα στόλιζε τη θάλασσα. Ήταν η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου.
Αντωνιάδου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)
* * *
Να σ’ αγναντεύω θάλασσα, να βλέπω τα χρυσά σου, να βλέπω και τα μαύρα σου. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί σαν κι εσένα την ωραία θάλασσα. Τη μια μέρα ήρεμη, την άλλη θεριό. Να αφρίζεις, να γίνεσαι άσπρη από το θυμό σου σαν το γάλα και τα κύματά σου γίγαντες μεγάλοι ως εκεί απάνω.
Ω θάλασσα! Να ήξερες πόσο μου αρέσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω το βυθό σου, που ‘χει τόσα καλά, τόση ομορφιά, με τα ψάρια σου, δηλαδή τα παιδιά σου τα μικρά και τα μεγάλα.
Μέχρι εδώ θα σε περιγράψω, γιατί έχεις πολλές και ασύγκριτες ομορφιές.
Γιαπράκης Μάκης (ΣΤ΄ Τάξη)
* * *


Σήμερα είσαι πολύ όμορφη! Το καταγάλανο χρώμα σου, το ηλιόστρατο και τα κύματα που πλατσουρίζουν στα βράχια, οι γλάροι που ανθίζουν κρίνοι στη γαλαζένια επιφάνειά σου!
Αχ! Να κι αυτό! Δεν άργησε να γίνει μέλος της παρέας! Ένα καράβι. Ένα καράβι που μεταφέρει την ελπίδα!, το όνειρο! Πόσο θα ήθελα κάποτε να γίνω επιβάτης! Επιβάτης που μαζί με το καράβι θα πλέουμε στη ράχη σου!
Πόσο σε θαυμάζω! Πόσο σ’ αγαπώ!
Πόσο σε έχω στην καρδιά μου
και πόσο σε ποθώ!
Παναούση Κατερίνα (ΣΤ΄ Τάξη)
* * *
Όταν βλέπω τη θάλασσα, νιώθω περήφανη. Όταν βλέπω το φέγγος της, νιώθω ότι μέσα μου φέγγει ένα τόσο αστραφτερό φως, που θα τυφλωθώ. Αλλά δεν μπορείς να αντισταθείς. Τις φλογερές νύχτες του καλοκαιριού, με το φεγγάρι να κρατά συντροφιά στη θάλασσα, θέλεις να βουτήξεις μέσα και να κολυμπήσεις στο απέραντο γαλάζιο. Γιατί η θάλασσα δε ζει χωρίς παρέα, χωρίς φεγγάρι στην αγκάλη.
Σαββίδου Έλλη (ΣΤ΄ Τάξη)
 


ΑΝΕΚΔΟΤΑ
«Ακριβείς χρονολογίες»
ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Κωστάκη, πότε πέθανε ο Ιούλιος Καίσαρας;
ΜΑΘΗΤΗΣ: Όταν ήρθε ο Αύγουστος Καίσαρας, κύριε!
* * *
«Σωστά παραδείγματα»
ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Πες μου τώρα μερικά τετράποδα;
ΜΑΘΗΤΗΣ: Πρόβατα, καρέκλες, τραπέζια, άλογα…!
* * *
«Σκέψη κλέφτη»
Ο δάσκαλος στον Τοτό:
- Πότε είναι καιρός να κόψουμε μήλα από το περιβόλι;
- Όταν λείπει ο περιβολάρης, κύριε!
Γιαπράκης Μάκης (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
«Όχι Γιάννης παρά Γιαννάκης»
Λέγεται για ασήμαντες μικροδιαφορές που δεν αλλάζουν βασικά την ποιότητα ή το περιεχόμενο ή την ουσία κάποιου πράγματος.
* * *
«Όποιος βιάζεται γεράζει γρήγορα»
Η βιασύνη φέρνει άγχος και το άγχος γεράματα.
* * *
«Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο»
- Η συνεργασία των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων είναι απαραίτητη για την πρόοδό τους.
- Πολλές δουλειές δεν μπορούν να συντελεστούν παρά μόνο με τη συνεργασία.
Σελίδου Χαρούλα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος