Μηνιαία μαθητική εφημερίδα  των μαθητών των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικό Σχολείο Ριζού 

Έτος 5ο  

Μάιος 2001  

Αριθμός Φύλλου 45

Πίσω                                          Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρνουά μπάσκετ
Θ΄ Ηράκλεια 2001 
Πρώτες βοήθειες
Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού
Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι δικηγόρος
Και άλλα παιχνίδια των παππούδων μας
Γιατί το λέμε - Ένα μικρό ψεματάκι
Δυστυχία δεν υπάρχει - Κωστής Παλαμάς
Καθαριότητα στο χωριό

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ


Την Τρίτη 24 Απριλίου τα κορίτσια της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πήγαν να παίξουν μπάσκετ στο κλειστό γήπεδο της Έδεσσας με τα παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας. Ο αγώνας ήταν για το δεύτερο γύρο του τουρνουά το οποίο οργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και παίρνουν μέρος πολλά Δημοτικά Σχολεία όλου του νομού.
Τα κορίτσια της ομάδας μας ήταν πιο κοντά από τα κορίτσια του 8ου σχολείου, αλλά ήμασταν πιο καλές στην άμυνα. Μαρκάραμε τις αντίπαλες παίκτριες σε όλο το γήπεδο. Δεν ήμασταν καλές στην επίθεση κα χάναμε πολλά εύκολα καλάθια. Ακόμα τα κορίτσια του 8ου έκαναν σκληρά φάουλ.
Επειδή το παρκέ του γηπέδου της Έδεσσας είχε σκόνη, οι παίκτριες γλιστρούσαν. Μια παίκτρια από την ομάδα μας, η Αθανασιάδου Βέτα, χτύπησε σοβαρά το χέρι της με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο και να βάλει νάρθηκα.
Το πρώτο 7λεπτο του αγώνα έληξε 6 - 4 υπέρ της ομάδας μας και στο ημίχρονο το σκορ ήταν 10 - 6. Το τρίτο 7λεπτο έληξε 10 - 8 και ο αγώνας έληξε με νίκη της ομάδας μας με 16 - 12.
Με τη λήξη του αγώνα πήγαμε να συγχαρούμε τις αντίπαλες παίκτριες για την απόδοσή τους αλλά εκείνες έκλαιγαν και δεν μας έδιναν το χέρι.
Η Σελίδου Νατάσα έβαλε 8 πόντους, η Μπούπε Βαγγελιώ 4 πόντους και η Σελίδου Αντωνία 4 πόντους. Στον αγώνα έπαιξαν ακόμα: Αθανασιάδου Βέτα, Ιωάννου Μαρίνα, Κακλαμάνου Ελισάβετ, Κελεσίδου Αγγέλικα, Παπαδοπούλου Άννα, Παρασκευαδέλη Άννα, Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Μαρία Τερέζα και Φαντίδου Μαρία.
Αθανασιάδου Βέτα, Κακλαμάνου Ελισάβετ, Παπαδοπούλου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη), 
Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)
* * *
Την Πέμπτη 10 Μαΐου τα κορίτσια της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πήγαν να παίξουν μπάσκετ στο κλειστό γήπεδο της Σκύδρας με τα κορίτσια του 1ου Δ. Σ. Σκύδρας. Ο αγώνας ήταν για τον τρίτο γύρο του τουρνουά το οποίο οργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και παίρνουν μέρος πολλά δημοτικά σχολεία όλου του νομού.
Τα κορίτσια της ομάδας μας είχαν περίπου το ίδιο ύψος με τα κορίτσια του 1ου Δ. Σ. της Σκύδρας. Εμείς ήμασταν πάλι πολύ καλές στην άμυνα. Μαρκάραμε τις αντίπαλες παίκτριες σε όλο το γήπεδο. Αυτή τη φορά βελτιωθήκαμε στην επίθεση σε σχέση με τους προηγούμενους αγώνες, γιατί είχαμε προπονηθεί περισσότερο στα σουτ. Ακόμα τα κορίτσια του 1ου έκαναν σκληρά φάουλ, όπως το ίδιο κάναμε κι εμείς. Η διαιτησία μερικές φορές μας ευνοούσε, μερικές φορές μας αδικούσε.
Το πρώτο 7λεπτο του αγώνα έληξε 3 - 4 υπέρ του 1ου και στο ημίχρονο το σκορ ήταν 9 - 8 υπέρ της ομάδας μας. Το τρίτο 7λεπτο έληξε 17 - 11 πάλι υπέρ της ομάδας μας και ο αγώνας έληξε με νίκη του σχολείου μας με 23 - 17. Στα δύο πρώτα 7λεπτα ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, ενώ στο τρίτο 7λεπτο ανεβάσαμε την απόδοσή μας και πήραμε διαφορά. 
Με τη λήξη του αγώνα πήγαμε να συγχαρούμε τις αντίπαλες παίκτριες για την απόδοσή τους. Μερικές απ' αυτές όμως μας έβρισαν και αμφισβήτησαν τη νίκη μας.
Η Κακλαμάνου Ελισάβετ έβαλε 10 πόντους, η Μπούπε Βαγγελιώ 6 πόντους, η Παπαδοπούλου Ανατολή 5 πόντους και η Σελίδου Νατάσα 2 πόντους. Στον αγώνα έπαιξαν ακόμα: Αθανασιάδου Βέτα, Ιωάννου Μαρίνα, Κελεσίδου Αγγέλικα, Παρασκευαδέλη Άννα, Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Αντωνία, Σελίδου Μαρία Τερέζα και Φαντίδου Μαρία.

Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Αντωνία, Σελίδου Μαρία Τερέζα (Ε΄ Τάξη), 
Κελεσίδου Αγγέλικα (ΣΤ΄ Τάξη)


* * *
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου η ομάδα μπάσκετ των κοριτσιών του σχολείου μας βρέθηκε στην Αριδαία για τον ημιτελικό του τουρνουά του Γραφείου Φυσικής Αγωγής με την ομάδα του 4ου Δ. Σ. Αριδαίας.
Τα κορίτσια της ομάδας μας είχαν πάρα πολύ άγχος γι' αυτόν τον αγώνα. Στο 1ο 7λεπτο προηγήθηκαν με 7 - 2 βάζοντας η Σελίδου Νατάσα 2 πόντους και η Κακλαμάνου Ελισάβετ 5 πόντους.
Στο 2ο 7λεπτο τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Η ομάδα της Αριδαίας μας έφτασε, αλλά και πάλι νικούσαμε 11 - 9. Σ' αυτό το 7λεπτο η Σελίδου Αντωνία έβαλε 2πόντους και η Μπούπε Βαγγελιώ άλλους 2.
Στο 3ο 7λεπτο η ομάδα μας έβαλε 5 πόντους έτσι ώστε το σκορ να είναι 18 - 14 υπέρ μας. Η Σελίδου Νατάσα έβαλε 2 πόντους, η Μπούπε Βαγγελιώ 2 και η Κακλαμάνου Ελισάβετ 3πόντους. 
Στο 4ο 7λεπτο δεν τα πήγαμε καθόλου καλά. Βάλαμε μόνο 2 πόντους (Κακλαμάνου Ελισάβετ) με αποτέλεσμα να χάσουμε με 23 20. Εμείς νομίζουμε ότι ήμασταν καλύτερες από την ομάδα της Αριδαίας, αλλά κάναμε πολλά φάουλ με αποτέλεσμα οι αντίπαλές μας να βαράνε συνέχεια 2 βολές. Εμείς κάναμε 22 φάουλ κι αυτές 9. Το παιχνίδι το χάσαμε από τον αστοχία των βολών μας, αλλά και επειδή χάσαμε πάρα πολλά καλάθια από μόνοι μας.
Η ομάδα μας πιστεύει ότι χάσαμε άδικα, γιατί ο διαιτητής ήταν και προπονητής της ομάδας μπάσκετ της Αριδαίας με αποτέλεσμα να σφυρίζει τα δικά μας φάουλ, όχι όμως και των αντιπάλων μας. 
Η ήττα αυτή μας στενοχώρησε πάρα πολύ γιατί χάσαμε το κύπελλο του νομού. Μέσα απ' τα χέρια μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα της Αριδαίας και, αν μπορέσει να πάρει το κύπελλο.
Εκτός από τις παίκτριες που σκόραραν έπαιξαν ακόμα: Αθανασιάδου Βέτα, Ιωάννου Μαρίνα, Κελεσίδου Αγγέλικα, Παπαδοπούλου Άννα, Παρασκευαδέλη Άννα, Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Μαρία Τερέζα και Φαντίδου Μαρία.
Παρασκευαδέλη Άννα, Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)

(Η ομάδα του σχολείου μας έφτασε στις 4 καλύτερες ομάδες μπάσκετ δημοτικών σχολείων του νομού μας. Οι ομάδες που ξεκίνησαν το τουρνουά ήταν 32. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία άλλη υποδομή πέρα από το πάθος και την προσπάθεια των παιδιών. Η επιτυχία τους είναι πάρα πολύ σημαντική.
Στον τελικό η ομάδα του 4ου Δ. Σ. Αριδαίας νίκησε το 4ο Δ. Σ. Γιαννιτσών με 30 - 24 και κατέκτησε το κύπελλο.)

Θ΄ ΗΡΑΚΛΕΙΑ 2001


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Σκύδρας διοργάνωσε στις 4 και 5 Μαΐου για 9η φορά τα Ηράκλεια. 
Την Παρασκευή έγιναν τα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο). 
Στο μπάσκετ τα κορίτσια έπαιξαν με το 1ο Δ. Σ. Σκύδρας και νίκησαν με 20 - 5. Ο κάθε αγώνας είχε διάρκεια 15 λεπτών μεικτού χρόνου. Έπαιξαν: Κακλαμάνου Ελισάβετ (8 πόντους), Μπούπε Βαγγελιώ (6 πόντους), Σελίδου Νατάσα (2 πόντους), Παπαδοπούλου Ανατολή (2 πόντους), Φαντίδου Μαρία (2 πόντους), Ιωάννου Μαρίνα, Κακλαμάνου Άννα, Κελεσίδου Αγγέλικα, Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Αντωνία, Σελίδου Μαρία Τερέζα.
Στον τελικό τα κορίτσια έπαιξαν με το Δ. Σ. Μαυροβουνίου. Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ σκληρός, 
αλλά με πολύ προσπάθεια νίκησαν με 5 - 1. Η Μπούπε Βαγγελιώ έβαλε 3 πόντους και η Παρασκευαδέλη Άννα 2 πόντους. Την ίδια μέρα τα αγόρια του σχολείου μας έπαιξαν μπάσκετ με τα αγόρια του 2ου Δ. Σ. Σκύδρας και έχασαν 23 - 11. Έπαιξαν: Βασιλειάδης Τάσος (6 πόντους), Σιδηρόπουλος Γιώργος (2 πόντους), Παναούσης Άρης (2 πόντους), Κελεσίδης Μίμης (1 πόντο), Χαρατσίδης Νίκος, Κερμανίδης Θόδωρος, Παυλίδης Βασίλης και Χαραλαμπίδης Γιάννης.
Στο βόλεϊ τα κορίτσια έπαιξαν με το 2ο Δ. Σ. Σκύδρας και έχασαν 1 - 0 σετ (25 - 15). Έπαιξαν: Κακλαμάνου Ελισάβετ, Μπούπε Βαγγελιώ, Σελίδου Νατάσα, Παπαδοπούλου Ανατολή, Φαντίδου Μαρία, Ιωάννου Μαρίνα, Κακλαμάνου Άννα, Κελεσίδου Αγγέλικα, Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Αντωνία, Σελίδου Μαρία Τερέζα.
Τα αγόρια στο βόλεϊ έπαιξαν με το 1ο Δ. Σ. Σκύδρας και έχασαν 1 - 0 σετ (25 - 9). Έπαιξαν: Βασιλειάδης Τάσος, Σιδηρόπουλος Γιώργος, Παναούσης Άρης, Κελεσίδης Μίμης, Χαρατσίδης Νίκος, Κερμανίδης Θόδωρος, Παυλίδης Βασίλης και Χαραλαμπίδης Γιάννης.
Το Σάββατο έγινε ο στίβος. Στα 50 μ. αγοριών ο Γιώργος Σιδηρόπουλος τερμάτισε 3ος στην 1η προκριματική σειρά, αλλά ο χρόνος του δεν ήταν τόσο καλός ώστε να μπει στον τελικό. Στα 50 μ. κοριτσιών η Νατάσα Σελίδου τερμάτισε 1η στην 3η προκριματική σειρά, αλλά ο χρόνος της δεν ήταν τόσο καλός ώστε να τρέξει στον τελικό.
Στα 600 μ. αγοριών ο Άρης Παναούσης τερμάτισε 12ος ανάμεσα σε 20 αθλητές.
Στα 600 μ. κοριτσιών η Ελισάβετ Κακλαμάνου τερμάτισε 5η ανάμεσα σε 25 αθλήτριες και η Αγγέλικα Κελεσίδου προς το τέλος.
Στο μπαλάκι αγοριών ο Μίμης Κελεσίδης ήταν 12ος ανάμεσα σε 40 αθλητές.
Στο μπαλάκι κοριτσιών η Βαγγελιώ Μπούπε ήταν 7η ανάμεσα σε 30 αθλήτριες.
Στο μήκος αγοριών ο Νίκος Χαρατσίδης πήδηξε 3,22 μ.
Στη σκυταλοδρομία 4Χ50 αγοριών η ομάδα που αποτελούταν από τον Άρη Παναούση, το Νίκο Χαρατσίδη, τον Τάσο Βασιλειάδη και το Γιώργο Σιδηρόπουλο τερμάτισε 4η και για λίγο έχασε το χάλκινο μετάλλιο.
Στη σκυταλοδρομία 4Χ50 κοριτσιών η ομάδα που αποτελούταν από την Ανατολή Παπαδοπούλου, την Αγγέλικα Κελεσίδου, την Αντωνία Σελίδου και τη Νατάσα Σελίδου τερμάτισε στη 4η θέση στην 1η προκριματική σειρά και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μετάλλιο.

Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη), Μπούπε Βαγγελιώ, Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη) 

 


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ


Την Πέμπτη 10 Μαΐου ήρθε στο σχολείο μας μια νοσοκόμα από τον Ερυθρό Σταυρό της Έδεσσας για να μας μιλήσει για τις πρώτες βοήθειες για την ηλεκτροπληξία, τη δηλητηρίαση και τα τσιμπήματα διαφόρων εντόμων.
Πρώτα μας μίλησε για την ηλεκτροπληξία. Μας είπε πως όταν κάποιος παθαίνει ηλεκτροπληξία, πρέπει να κατεβάσουμε το γενικό διακόπτη πριν έρθουμε σε επαφή μαζί του. Στη συνέχεια παίρνουμε το 166 και περιγράφουμε τι συμβαίνει. Επίσης μας είπε ότι, αν ένας άνθρωπος πάθει ηλεκτροπληξία, μετά από πολλά χρόνια μπορεί να παρουσιάσει βλάβες στην καρδιά ή στο συκώτι. Μας είπε ακόμα ότι:
· Όταν κάνουμε μπάνιο, δεν πρέπει να έχουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνα ή την κουκουνάρα (φορητή ηλεκτρική θερμάστρα). 
· Όταν είμαστε στο δρόμο και δούμε ένα κομμένο καλώδιο, πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο στη Δ.Ε.Η. για να το διορθώσουν. Εμείς δεν πρέπει να το ακουμπήσουμε και πρέπει να μείνουμε σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων για να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία.
· Σε ένα πολύπριζο δεν πρέπει να βάζουμε πολλές παροχές, γιατί δεν ξέρουμε αν μπορεί να τις σηκώσει.
· Δεν πρέπει να περνάμε καλώδια κάτω από πόρτες ή από χαλιά γιατί μπορεί να φθαρούν και να μην το καταλάβουμε.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο μας μίλησε ήταν η δηλητηρίαση. Μας είπε ότι, όταν δηλητηριαστεί κάποιος, πρέπει να τηλεφωνήσει στο 166 ή στο Κέντρο Δηλητηριάσεων 01 - 7793777. Οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι είναι να δώσουμε στο δηλητηριασμένο ένα σιρόπι που θα τον έκανε να κάνει εμετό. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει όταν το θύμα έχει καταπιεί κάτι καυστικό (κάποιο οξύ). Στην περίπτωση αυτή του δίνουμε πολύ νερό για να αραιώσει το οξύ. Μετά από20 λεπτά θα του δώσουμε κάποια χαπάκια, τα "καρβουνάκια", τα οποία απορροφούν το δηλητήριο που έμεινε μες στο στομάχι. Μετά παίρνουμε τηλέφωνο στο 166 και τους λέμε τι είδους δηλητήριο κατάπιε. Ύστερα ακολουθούμε τις συμβουλές που θα μας δοθούν. Στη συνέχεια μας έδωσε κάποιες συμβουλές:
· Ποτέ δεν παίρνουμε φάρμακα στο σκοτάδι
· Να παίρνουμε φάρμακα μόνο με ιατρική συμβουλή
· Δεν παίζουμε ποτέ με εντομοκτόνα φάρμακα, βιταμίνες, απορρυπαντικά, καλλυντικά και άλλες χημικές ουσίες
· Δεν τρώμε μούρα, λουλούδια ή φυτά χωρίς την άδεια ενός ενήλικα, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι.
Το τελευταίο θέμα για το οποίο μας μίλησε ήταν τα τσιμπήματα μέλισσας ή σφήκας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ή να πάρουμε ένα στυλό και να τρίψουμε το σημείο του τσιμπήματος, έτσι ώστε το δηλητήριο να σκορπίσει στην επιφάνεια του σημείου του τσιμπήματος. Στη συνέχεια βάζουμε αμμωνία για να βγούνε τα μικρόβια. Μετά απ' όλα αυτά βάζουμε λίγη αντιϊσταμινική αλοιφή για να μη μας ξύνεται. Αν μας τσιμπήσει κοντά στο μάτι, βάζουμε μόνο αντιϊσταμινική αλοιφή και όχι αμμωνία, γιατί η αμμωνία καίει τα μάτια. Ενώ αν είναι στο εσωτερικό του στόματος βάζουμε μόνο λίγο πάγο και πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Μερικοί από αυτά τα τσιμπήματα μπορούν να πάθουν αλλεργικό σοκ. 
Μας άρεσε αυτή η ενημέρωση γιατί μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα.

Κακλαμάνου Ελισάβετ, Παπαδοπούλου Άννα, Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)
Παναούσης Άρης (Ε΄ Τάξη)


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Γύρω στα 750 π. Χ. ξεκίνησαν οι Ίωνες από τα παράλια της Ιωνίας με τα πλοία τους και ίδρυσαν τις πρώτες αποικιακές πόλεις τους στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, πλην όμως οι κάτοικοι που προϋπήρχαν στην περιοχή του Πόντου ήταν ήδη Έλληνες της διασποράς. Οι πρώτες πόλεις ήταν η Ηράκλεια, η Σινώπη, τα Κοτύωρα, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα και άλλες. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι Πόντιοι και δημιουργήθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός των 26 αιώνων ζωής στη Βόρεια Μ. Ασία.
Μεταφέρθηκαν στην Ανατολή εκτός από τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων, το Ελληνικό πνεύμα, η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική σκέψη, οι Ελληνικό νόμοι και η θρησκεία. Για αιώνες ολόκληρους οι Ελληνικές πόλεις του Εύξεινου Πόντου θα ακμάζουν, θα ανθούν και θα διαδίδουν τον Ελληνικό πολιτισμό στους γειτονικούς λαούς.
Με βασιλιά τον ξακουστό Μιθριδάτη η ιστορία του Πόντου φθάνει στα Ρωμαϊκά χρόνια. Στα βυζαντινά χρόνια ο Πόντος ήταν σημαντικό ελληνικό και χριστιανικό κέντρο. Τα τρία μεγάλα μοναστήρια η Παναγία Σουμελά, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ή μονή Βαζελών όπως λεγόταν και η μονή του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στη συντήρηση του χριστιανισμού αλλά και στην περίθαλψη των Ποντίων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας των Μεγάλων Κομνηνών ήταν αυτή που άντεξε και μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 έως το 1461, 8 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Αλλά και μετά την κατάκτηση του Πόντου από τους Τούρκους το Ελληνικό στοιχείο δεν έσβησε, δε χάθηκε. Με το μυαλό του, την εργατικότητά του και την υπομονή του κατάφερε να ξαναγεννηθεί. Οι Έλληνες πήραν στα χέρια τους και ανέπτυξαν το εμπόριο, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Βλέπουμε μεγάλα ονόματα Ελλήνων του Πόντου να εμπορεύονται τα διάφορα προϊόντα της ευλογημένης γης, σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Δραστήριοι και εργατικοί οι Έλληνες συνέχιζαν την ιστορία των προγόνων τους. Στα γράμματα και στον πολιτισμό πρώτοι, σε κάθε Ελληνικό χωριό υπήρχε η εκκλησία και το σχολείο, σε κάθε πόλη το αρρεναγωγείο και το παρθεναγωγείο. Μεγάλοι δάσκαλοι, άξιοι συνεχιστές της ιστορίας και της παράδοσης, δίδασκαν στα Ελληνόπουλα του Πόντου την ελληνική 
γλώσσα, τη λαμπρή ιστορία και τη χριστιανική θρησκεία. Εκδίδονταν εφημερίδες και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Ιδρύονται σύλλογοι πατριωτικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, μουσικοί, θεατρικοί, θίασοι δίνουν παραστάσεις σε πόλεις και χωριά του Πόντου.


Η ζωή των Ελλήνων δεν έχει καμία σχέση με αυτή των Τούρκων και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ' αυτήν των Ευρωπαίων εκείνης της εποχής.
Αυτή λοιπόν την λαμπρή πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού ήρθαν να κόψουν πρώτα τα γεγονότα του 1916-18 και μετέπειτα αυτά της περιόδου 1919-23.
Είμαστε λοιπόν στις αρχές του αιώνα μας. Οι Τούρκοι είναι οι χαμένοι του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Η Οθωμανική αυτοκρατορία καταρρέει. Στο εσωτερικό επικρατεί χάος και αναρχία. Τότε δημιουργείται μια πολιτική κίνηση από μερικούς Τούρκους αντίθετους προς το Σουλτάνο, που ονομάζεται "κίνημα των Νεότουρκων". Αυτοί στην αρχή δηλώνουν ότι είναι υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης ύπαρξης του κάθε λαού που ζει μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι υπόδουλοι τότε λαοί, Αρμένιοι, Έλληνες κ.ά., της Μ. Ασίας και του Πόντου χαίρονται, γιατί επιτέλους θα μπορέσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Τούρκους. Θα είναι ισότιμοι πολίτες και θα πάψει να υπάρχει ο διαχωρισμός μουσουλμάνων και χριστιανών. 
Τα γεγονότα όμως που ακολουθούν αποδεικνύουν πως οι Νεότουρκοι όχι μόνο δεν ήταν προοδευτικοί και δίκαιοι αλλά ότι τα σχέδια τους ήταν ύπουλα και εγκληματικά. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι τον έλεγχο του εμπορίου και επομένως της οικονομίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον είχαν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι. Από τα λιμάνια της Τραπεζούντας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης γινόταν το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ανατολής και της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον λοιπόν των Ευρωπαίων γι' αυτά τα μέρη ήταν ζωηρό και τα οικονομικά συμφέροντά τους μεγάλα. Ακόμη για τους Ευρωπαίους ο έλεγχος αυτής της περιοχής τους άνοιγε το δρόμο για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί ήταν εκείνοι που τότε υποκίνησαν τους Νεότουρκους να εξοντώσουν όλους τους μη Τούρκικους πληθυσμούς.
Οι Νεότουρκοι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και στα 1915, εφαρμόζοντας σχέδιο εξόντωσης, σφαγιάζουν 1.500.000 Αρμένιους. Είναι η πρώτη γενοκτονία του αιώνα μας. Στα 1916, ένα χρόνο μετά, αρχίζει η δεύτερη γενοκτονία. Δράστες πάλι οι Τούρκοι, θύματα αυτή τη φορά οι Έλληνες του Πόντου αλλά και αρκετοί της Μ. Ασίας. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι απερίγραπτης βαρβαρότητας. Χωριά ολόκληρα καίγονται, στήνονται κρεμάλες, σφάζονται γυναικόπαιδα. Πολλοί πληθυσμοί που εκτοπίζονται από τα χωριά τους, συνήθως χειμώνα και αυτό όχι τυχαία, οδηγούνται μέσα από κακοτράχαλους δρόμους στο εσωτερικό της Ανατολής, στο Κουρδιστάν ακόμη και μέχρι τη Συρία. Στη διαδρομή γυναίκες κακοποιούνται και τελικά ο περισσότερος πληθυσμός, αφού αναγκάζεται να περπατήσει ατέλειωτα χιλιόμετρα, άλλες φορές ξυπόλητος, δίχως νερό και τροφή και άλλες μες στο χιόνι, αρρωσταίνει και πεθαίνει. Χιλιάδες είναι επίσης τα θύματα από τα Αμελέτ Ταμπουρού, δηλαδή τα τάγματα εργασίας ή καλύτερα από τα τάγματα θανάτου όπως θα 'πρεπε να λέγονται. Σ' αυτά, αφού επιστρατεύθηκαν Έλληνες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία, οδηγήθηκαν σε ορεινές περιοχές για να ανοίξουν τάχα δρόμους ή να σπάσουν πέτρες. Αυτό όμως που στ' αλήθεια συνέβαινε ήταν ότι τους κακοποιούσαν οι Τούρκοι στρατιώτες και τους άφηναν δίχως νερό και τροφή, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πεθάνουν.
Στις βαρβαρότητες αυτές αντέδρασαν οι Έλληνες του Πόντου δημιουργώντας πάνω στα βουνά αντάρτικά σώματα, τα οποία πολέμησαν τους Τούρκους. Η Σάντα αναδεικνύεται σε Σούλι του Πόντου. Ο αγώνας σε λίγο παίρνει απελευθερωτικό χαρακτήρα, η βοήθεια όμως που αναμένεται από τη μητέρα Ελλάδα δε θα φθάσει ποτέ. Έτσι το όνειρο θα μείνει ανεκπλήρωτο και σαν να μην έφθανε αυτό ακολουθεί η Μικρασιατική καταστροφή.
Η 19 Μαίου αποτελεί σήμερα για την Τουρκία ημέρα εθνικής γιορτής, γιατί την ημερομηνία αυτήν του 1919 αποβιβάσθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα του Πόντου έχοντας εντολή από το Σουλτάνο και τους Άγγλους να σταματήσει τα εγκλήματα που γίνονταν. Αυτός όχι μόνο δεν εφάρμοσε κάτι τέτοιο αλλά τα συνέχισε πιο συστηματικά. Ο Κεμάλ στις 19 Μαίου 1919 έδωσε ξεκάθαρη διαταγή: "Εξόντωση υπολοίπων Ελλήνων με ιδίους τρόπους όπως και την Α΄ φάση με τη διαφορά, αυτή η Β΄ φάση θα είναι η τελική".
Τελικά οι Τούρκοι τα κατάφεραν. Ο Κεμάλ στις 13 Αυγούστου του 1923 εκφωνώντας μακροσκελή λόγο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και λάμπoντας από χαρά και ανακούφιση είπε: "Επιτέλους τους ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο".
Στο χρονικό διάστημα 1916-23 οι Νεότουρκοι θα καταφέρουν από τους 750.000 Έλληνες που κατοικούσαν στον Πόντο να εξαφανίσουν με τη μέθοδο των σφαγών 350.000 Έλληνες και με τη μέθοδο των διώξεων, και των εκτοπίσεων τους υπόλοιπους Έλληνες του Πόντου.
Όλα αυτά έγιναν σε περίοδο ΜΗ ΠΟΛΕΜΟΥ και οι πράξεις τους αυτές χαρακτηρίζονται με μία λέξη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που σημαίνει αφανισμό ενός έθνους, ενός γένους με εγκληματικές ενέργειες.
Η συνέχεια ενός λαού ενός έθνους απαιτεί γνώση της Ιστορίας του, γιατί εάν ένα έθνος αγνοεί και δε σέβεται την ιστορία του, αυτή τον εκδικείται.
Η 19 Μαίου είναι ημέρα μνήμης για τους Πόντιους.
Η Ποντιακή μούσα, σοφή όπως πάντα έκλεισε μέσα σε δύο μόνο στίχους την πορεία και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού:
''Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΝ
ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΝ.''
Σύλλογος Ποντίων Ριζού

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Στις 19 Μαΐου συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας στο χωριό μας.
Στις 20 Μαΐου έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των σφαγιασθέντων του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους και ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού διοργάνωσε μια εκδήλωση για να τιμήσουμε αυτούς που σκοτώθηκαν στον Πόντο αλλά και αυτούς που επέζησαν και ήρθαν στο χωριό όπου και ζουν μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή το πρωί μαζευτήκαμε όλα τα παιδιά του συλλόγου στο προαύλιο της εκκλησίας. Εκεί, μόλις τελείωσε η λειτουργία, βγήκαν όλοι για να γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των νεκρών. Μετά τιμήθηκαν με μια τιμητική πλακέτα αυτοί που ήρθαν από τον Πόντο και ζούνε ακόμα. Οι άνθρωποι οι οποίοι επέζησαν από εκείνη την τραγωδία και που τιμήθηκαν είναι:
Φαντίδης Ιάκωβος
Πουτακίδου Σοφία
Ηλιάδου Σοφία
Παπαδοπούλου Κεράσα
Φαντίδης Σάββας
Σιδηροπούλου Θεοφανή
Παπαδοπούλου Μυροφόρα
Πουτακίδου Σιμέλα
Σελίδου Φωτεινή
Σιδηροπούλου Μυροφόρα και 
Φαντίδου Ελπίδα

Ο Φαντίδης Ιάκωβος την ώρα της κατάθεσης στεφανιών εκ μέρους των επιζώντων χαιρέτησε όλα τα αδέρφια που χάθηκαν πίσω στην πατρίδα και έκανε όλο τον κόσμο να δακρύσει.
Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη), Παπαδοπούλου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)


ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ…
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ


Εγώ όταν θα μεγαλώσω θέλω να γίνω δικηγόρος. Όμως για να γίνεις δικηγόρος χρειάζεσαι μερικές πληροφορίες σχετικά μ' αυτό το επάγγελμα. Αυτές τις πληροφορίες τις πήρα με την παρακάτω συνέντευξη που πήρα από το δικηγόρο κ. Σταύρο Ιωσηφίδη. Η συνάντησή μας έγινε στο γραφείο του και κάναμε μια πολύ όμορφη συζήτηση. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια σχολή πρέπει να φοιτήσει κάποιος για να γίνει δικηγόρος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνει κάποιος δικηγόρος πρέπει να σπουδάσει σε μια Νομική σχολή. Νομικές σχολές στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις. Η πρώτη στην Αθήνα, η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη και η τρίτη στην Κομοτηνή. Η τελευταία αυτή ονομάζεται Νομική Σχολή Θράκης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια κρατάνε οι σπουδές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι σπουδές κρατάνε 4 χρόνια. Όταν σπουδάζαμε εμείς στο πανεπιστήμιο, κάθε ημερολογιακό έτος συνέπιπτε με ένα διδακτικό έτος. Δηλαδή ολοκληρώνονταν οι σπουδές και στο τέλος κάθε έτους δίναμε εξετάσεις. Τώρα βέβαια είναι διαφορετικά, είναι με 6μηνα. Υπάρχουν 8 εξάμηνα, δηλαδή συνολικά είναι πάλι 4 χρόνια, αλλά στο τέλος κάθε εξαμήνου δίνουν εξετάσεις και προχωράνε στο επόμενο εξάμηνο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιο βαθμό μπορεί να περάσει κάποιος στη σχολή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα σημερινά δεδομένα δεν τα γνωρίζω, Τάσο. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι το 1981, που αποφοίτησα εγώ από το Λύκειο Σκύδρας, για να περάσεις στη σχολή έπρεπε να είχες γενικό βαθμό 18 ή 18,5 και να πήγαινες το ίδιο καλά και στις εξετάσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες κατευθύνσεις μπορεί να ακολουθήσει κανείς, αφού τελειώσει τις σπουδές του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πιο συνηθισμένη κατεύθυνση, που την ακολουθούν οι περισσότεροι απόφοιτοι της νομικής, είναι η δικηγορία, δηλαδή το να κάνεις ένα ελεύθερο επάγγελμα. Οι περισσότεροι που τελειώνουν τα πανεπιστήμια γίνονται δικηγόροι. Εάν θέλεις να το διευρύνουμε λίγο, οι δικηγόροι στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Δηλαδή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει πάνω από 16.000 δικηγόρους - μέλη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει πάνω από 4.000 και κάθε νομός έχει το δικό του Δικηγορικό Σύλλογο. Ο δικός μας Δικηγορικός Σύλλογος έχει 82 δικηγόρους. Εκτός από τη δικηγορία που σου είπα ότι την ακολουθούν οι περισσότεροι, μπορείς να ακολουθήσεις το δικαστικό κλάδο. Να γίνεις, δηλαδή, δικαστής ή εισαγγελέας, αφού προηγουμένως δώσεις εξετάσεις και φοιτήσεις σε μια σχολή, τη σχολή δικαστών. Μπορείς επίσης να γίνεις συμβολαιογράφος. Οι συμβολαιογράφοι είναι αυτοί που κάνουν τα συμβόλαια για τις αγορές και πωλήσεις ακινήτων και είναι κι αυτοί απόφοιτοι της Νομικής. Από εκεί και ύστερα το πτυχίο της Νομικής είναι εφόδιο για διάφορα άλλα επαγγέλματα. Μπορείς να διοριστείς με εξετάσεις σε κάποια τράπεζα ή σε κάποιο δημόσιο οργανισμό. Ακόμα, τώρα τελευταία διδάσκονται νομικά μαθήματα και στα σχολεία, στα Ι. Ε. Κ., και οι καθηγητές είναι πτυχιούχοι της Νομικής. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας δικηγόρος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το βασικό προσόν που πρέπει να έχει ένας δικηγόρος είναι να θέλει να υπερασπίζεται την αλήθεια. Για να γίνεις δικηγόρος πρέπει να έχεις διάθεση και μεράκι για το επάγγελμα που κάνεις. Άμα δεν τα έχεις αυτά δεν πρόκειται να επιτύχεις στο επάγγελμά σου. Τώρα από κει και ύστερα θα πρέπει να είσαι υπομονετικός, να ακούς με προσοχή τους πελάτες σου, να σου λένε τα προβλήματά τους και ανάλογα εσύ να τους δίνεις λύσεις. Δηλαδή να τους λες αν αυτό το οποίο σκέφτονται ή αυτό το οποίο έκαναν είναι νόμιμο ή παράνομο και τη συμβουλή που δίνεις να την υπερασπίζεσαι και στο δικαστήριο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας δικηγόρος για να αναλάβει μια υπόθεση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή το τι ακριβώς συνέβη. Εάν κάποιος κάνει ένα αδίκημα, δηλαδή τρέχει πολύ με το αυτοκίνητό του, θα πρέπει να του πει ο πελάτης με πόση ταχύτητα έτρεχε, για ποιο λόγο έτρεχε, γιατί πήγαινε μ' αυτήν την ταχύτητα, έτσι ώστε να μπορεί και ο δικηγόρος να του δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να μπορέσει να επιδιώξει καταρχήν να τον απαλλάξει από την κατηγορία ή να ελαφρύνει τη θέση του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά ενός δικηγόρου προς τον πελάτη του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σχέση του δικηγόρου με τον πελάτη του πρέπει να είναι ειλικρινής, δηλαδή να λέει ο δικηγόρος την αλήθεια στον πελάτη αλλά και ο πελάτης στο δικηγόρο, γιατί πολλές φορές οι πελάτες, για να βοηθηθούν, λένε ψέματα στο δικηγόρο με αποτέλεσμα να τον παρασύρουν και αυτόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο επάγγελμά σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως οι δικηγόροι τα γνωρίζουν όλα. Έρχεται διάφορος κόσμος και σε ρωτάει πολλά και διάφορα πράγματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν τα γνωρίζεις. Οι δικηγόροι ξέρουνε τους βασικούς κανόνες, δηλαδή τους νόμους, αλλά από κει και πέρα υπάρχουν και προεδρικά διατάγματα, δηλαδή είδη νόμου που ρυθμίζουν καταστάσεις, υπάρχουν αμέτρητες υπουργικές αποφάσεις και πρέπει να καθίσουν, να ψάξουν για να τα βρούνε. Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που σου είπα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι πελάτες τις περισσότερες φορές δε λένε την αλήθεια. Λένε ψέματα, γιατί ο καθένας θέλει να υποστηρίξει τη δική του θέση. Και εμείς οι Έλληνες δεν παραδεχόμαστε το σφάλμα μας. Ο καθένας πιστεύει πως έχει δίκιο, με αποτέλεσμα, όταν σου λέει ψέματα, να μην μπορείς να του δώσεις κι εσύ τη σωστή συμβουλή κι έτσι να υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση, όταν οδηγηθεί στο δικαστήριο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σ' ένα δικηγόρο και τους πελάτες του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συνήθως συγκρούσεις δεν υπάρχουν. Οι πελάτες, όταν έρχονται στο γραφείο, εμπιστεύονται το δικηγόρο, εμπιστεύονται το πρόσωπο του δικηγόρου, και γι' αυτό το λόγο τον επισκέπτονται και του αναθέτουν μια υπόθεση. Σύγκρουση μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που δεν πάει καλά η υπόθεση και ο πελάτης θεωρεί ότι ο δικηγόρος δε τη χειρίστηκε σωστά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αντιμετωπίζετε την περίπτωση να υπερασπίζεστε σε μια δίκη το άδικο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Με έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές. Φροντίζω τις περισσότερες φορές να μην υπερασπίζομαι το άδικο. Δηλαδή, όταν ξέρω ότι αυτό που μου λέει ο πελάτης είναι σίγουρα άδικο, δεν τον δέχομαι ως πελάτη. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι. Δηλαδή υπάρχει και το άδικο, αλλά μπορεί και σε κάποιο σημείο ο πελάτης να έχει δίκιο. Τότε υπερασπίζεσαι το σημείο που έχει δίκιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο δικηγόρος, για να υπερασπιστεί τον πελάτη του, χρησιμοποιεί ψέματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει για τα "κατά συνθήκη ψεύδη". Ψέματα χρησιμοποιούνται απ' όλους, δυστυχώς. Ίσως οι δικηγόροι, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τον πελάτη τους, να λένε και κάποιο ψέμα. Αλλά όχι τέτοια ψέματα που να επηρεάζουν τόσο πολύ. Κάποια ψέματα που ίσως βοηθήσουν τον πελάτη του, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσουν πρόβλημα στον αντίδικο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν αυτό γίνει αντιληπτό, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για το δικηγόρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν αυτό γίνει αντιληπτό, καταρχήν ο δικηγόρος έχει μεγάλο ηθικό πρόβλημα γιατί ο δικαστής, όταν καταλάβει πως ο δικηγόρος λέει ψέματα, χάνει πλέον την εμπιστοσύνη που έχει σ' αυτόν. Δηλαδή όταν σε μια επόμενη δίκη ξαναπάει ο δικηγόρος στο συγκεκριμένο δικαστή και του εκθέσει μια άλλη υπόθεση, ο δικαστής τον αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, γιατί ξέρει ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος λέει και ψέματα. Πέραν τούτου, αν διαπιστωθεί ότι ο δικηγόρος λέει ψέματα, υπάρχει ο δικηγορικός σύλλογος, δηλαδή ένας σύλλογος που είναι όλοι οι δικηγόροι - μέλη, που έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και μια πειθαρχική επιτροπή και, εάν κάποιος από τους πελάτες ή οποιοσδήποτε άλλος αναφέρει στο δικηγορικό σύλλογο πως ο δικηγόρος λέει ψέματα, αυτή μπορεί να επιβάλει και ποινές στο δικηγόρο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί ένας δικηγόρος να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια δίκη, στην οποία είναι κατηγορούμενος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, βέβαια. Δε χρειάζεται να έρθει κάποιος άλλος δικηγόρος να τον βοηθήσει στην περίπτωση αυτή. Έχει το δικαίωμα ο δικηγόρος να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε μια δίκη που είναι κατηγορούμενος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρήματα μπορεί να πάρει ένας δικηγόρος από μια υπόθεση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξαρτάται από το είδος της υπόθεσης. Τώρα τελευταία, και όταν λέω τώρα τελευταία εννοώ εδώ και ένα χρόνο, ισχύει ένα ενιαίο τιμολόγιο για όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλών ειδών υποθέσεις και για κάθε υπόθεση προβλέπεται διαφορετική αμοιβή. Το ύψος αυτής της αμοιβής ποικίλει. Μπορεί σε απλές υποθέσεις να αρχίσει από 5.000 δραχμές και να φτάσει στις 80.000, στις 100.000 και στις 120.000 δραχμές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε αναλάβει πολλές δύσκολες υποθέσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για μένα όλες οι υποθέσεις είναι δύσκολες, γιατί προσπαθώ σε μια εύκολη υπόθεση να κάνω το καλύτερο δυνατό. Αυτό το πράγμα κουράζει και δυσκολεύει τη δική μου θέση. Αλλά και έτσι όπως το εννοείς εσύ έχω αναλάβει αρκετές δύσκολες υποθέσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες εργάζεται ένας δικηγόρος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα του δικηγόρου δεν είναι συγκεκριμένο. Μπορεί να βρεθεί το πρωί στα δικαστήρια, το μεσημέρι να συναντήσει κάποιον πελάτη του στο γραφείο του, το απόγευμα να πάει σε μια συνάντηση, να 'ρθει στο γραφείο του. Συνήθως οι δικηγόροι εργάζονται και το πρωί και το απόγευμα και το ωράριο μπορεί να είναι από 8, 12, 13 ή και 14 ώρες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσπαθώ να έχω ελεύθερο χρόνο και κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς τον αξιοποιείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μ' αρέσει πάρα πολύ η ορειβασία. Αγαπώ πάρα πολύ τα βουνά και προσπαθώ τον ελεύθερο χρόνο μου να βρίσκομαι κοντά στη φύση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς διαλέξατε αυτό το επάγγελμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το επάγγελμα το διάλεξα με διαφορετικά κριτήρια απ' ότι διαλέγουνε συνήθως τα επαγγέλματα. Όταν έφτασα στο χρόνο της επιλογής της σχολής που θα φοιτούσα, θεώρησα ότι φοιτώντας στη Νομική Σχολή και, έχοντας το πτυχίο της Νομικής, θα μπορούσα να πολιτευτώ. Πίστευα ότι όλοι οι βουλευτές είναι πτυχιούχοι της Νομικής Σχολής και για το λόγο αυτό την επέλεξα κι εγώ. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι εξετάσεις ήταν δύσκολες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ήταν αρκετά δύσκολες και δίναμε δύο χρονιές. Την εποχή τη δική μου , το 1981 που τελείωσα το σχολείο, δώσαμε πανελλήνιες εξετάσεις και στη Β΄ λυκείου αλλά και στη Γ΄.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να είσαι καλός σε κάποια μαθήματα ιδιαίτερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, βέβαια. Η σχολή αυτή θέλει να είσαι καλός στα θεωρητικά μαθήματα και τα θεωρητικά μαθήματα είναι τα αρχαία ελληνικά ,τα λατινικά, η ιστορία και φυσικά η έκθεση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς σε ποια σχολή φοιτήσατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ φοίτησα στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Βασιλειάδης Τάσος (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ
"Το σκυφτό"
Ήταν ένα παιχνίδι που παιζόταν από τρία μέχρι έξι παιδιά. Συμφωνούσαν ποιο παιδί θα κάτσει σκυμμένο πρώτο. Έσκυβε το παιδί και τα άλλα παιδιά πηδούσαν από πάνω του. Το πρώτο παιδί έλεγε "πρώτη ελιά" και αφού πηδούσε στεκόταν όρθιο όσο πιο μακριά μπορούσε, χωρίς να κουνηθεί. Το δεύτερο παιδί πηδούσε λέγοντας "δεύτερη με τα κλαδιά" και στεκόταν κι αυτό όρθιο, αλλά προσπαθούσε να μην κουνήσει το προηγούμενο παιδί γιατί θα έχανε. Το τρίτο παιδί πηδούσε κι έλεγε "Τρίτη πήραμε την Κρήτη", το επόμενο έλεγε "Τετάρτη πήραμε τη Σπάρτη", το άλλο έλεγε "Πέμπτη κυρά αφέντη". Αν ένα από αυτά τα παιδιά, όταν πηδούσε, ακουμπούσε το προηγούμενο, έχανε και έσκυβε αυτό και άρχιζαν από την αρχή.
* * *


"Το λουρί της μάνας"
Παιζόταν από τρία παιδιά και πάνω. Είχαν ένα κόκαλο από αστράγαλο ζώου που το λέγανε κότσι. Είχε τέσσερις πλευρές. Η μια πλευρά του κόκαλου που είχε λακκούβα ήταν ο "κλέφτης", η άλλη πλευρά που ήταν φουσκωτή ήταν ο "ψωμάς", από την άλλη πλευρά ήταν ο "Βασιλιάς" και από την άλλη ο "Βεζύρης". Κάθονταν τα παιδιά σε κύκλο. Έριχναν όλα το κότσι και σε όποιο παιδί έβγαινε η πλευρά του "Βασιλιά" γινόταν Βασιλιάς και άρχιζαν το
παιχνίδι. Έριχνε το πρώτο παιδί το κότσι και, αν έβγαινε ο "κλέφτης", το χτυπούσαν ο Βεζύρης με το λουρί στο χέρι όσες φορές διέταζε ο Βασιλιάς. Αν έβγαινε η πλευρά του "ψωμά" δε γινόταν τίποτα, έπαιζε το άλλο παιδί. Αν έβγαινε η πλευρά του "Βασιλιά" γινόταν Βασιλιάς αυτό το παιδί και έτσι συνεχιζόταν το παιχνίδι. 

Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ
"Κάνει την πάπια"
Στη βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του παλατιού - ο κλειδοκράτορας δηλαδή - ονομαζόταν Παπίας. "Ο Παπίας μετά του Εταιριάρχου αυτοπροσώπως ήνοιγον και έκλεινον άπασας τας εις το παλάτιον εισόδους". Τώρα για ποιο λόγο τον έλεγαν έτσι, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο με τον καιρό, το όνομα αυτό έγινε τιμητικός τίτλος, που δινόταν σε διάφορους έμπιστους αυλικούς.
Ο Παπίας είχε το δικαίωμα να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα, να κουβεντιάζει μαζί του και να διασκεδάζει στα συμπόσιά του. Κάποτε - όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β΄ - Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός, άνθρωπος με σκληρά αισθήματα, ύπουλος και ψεύτης. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα κλειδοκράτορα, άρχισε να διαβάλει τους πάντες - ακόμη και τον αδερφό του Συμεώνα - στον αυτοκράτορα. Έτσι, κατάντησε να γίνει το φόβητρο όλων. Όταν κανείς του παραπονιόταν πως τον αδίκησε, ο Χανδρινός προσποιούταν τον έκπληκτο και τα μάτια του … βούρκωναν υποκριτικά.
"Είσαι ο καλύτερός μου φίλος, του έλεγε. Πώς μπορούσα να πω εναντίων σου στον αυτοκράτορα;" Η διπροσωπία του αυτή έμεινε κλασική στο Βυζάντιο. Γι' αυτό, από τότε, όταν κανείς πιανόταν να λέει ψέμα στη συντροφιά του ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του του έλεγαν ειρωνικά: "Ποιείς τον Παπίαν"…Φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή.
* * *
"Ξυπόλυτος στ' αγκάθια" - "Πού πας ξυπόλυτος στ' αγκάθια;"
Λαϊκή φράση με τη σημασία: "πού πας απαρασκεύαστος, άοπλος, ανίσχυρος". Ο Θεόκριτος στο Ειδύλλιο "Βάτος και Κορύδων" συνιστά να μην περπατάμε χωρίς παπούτσια στ' αγκάθια.

(Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη "Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις")
Ιωάννου Μαρίνα, Μπούπε Βαγγελιώ, Παπαδοπούλου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΨΕΜΑΤΑΚΙ
Σ' ένα χωριό ζούσε μια μητέρα με το κοριτσάκι της τη Θεοδώρα. 
Ήτανε Τρίτη και η Θεοδώρα πήγε στο σχολείο της. Όταν σχόλασε, στο γυρισμό για το σπίτι της, έκανε σβούρες την τσάντα της. Για μια δόση, όπως έκανε σβούρες, η τσάντα της έπεσε μέσα στο αυλάκι. Τα 'χασε η Θεοδώρα από το φόβο της, γιατί μέσα στο αυλάκι είχε βρόμικο νερό. Πήρε, λοιπόν, την τσάντα της τη λερωμένη και είδε όλα τα βιβλία της βρεμένα και βρόμικα και έκλαψε για λίγο. 
Όταν πήγε στο σπίτι της, η μαμά της τη ρώτησε τι έγινε. Εκείνη απάντησε ότι ένα παιδί της έριξε την τσάντα μέσα στο αυλάκι. Η μαμά της νευριασμένη πήρε τη Θεοδώρα, την πήγε εκεί που έπαιζαν κάποια παιδιά και τη ρώτησε ποιος της έριξε την τσάντα μέσα στο αυλάκι. Εκείνη της έδειξε ένα αγοράκι. Η μαμά της άρχισε να φωνάζει το αγόρι και να το μαλώνει. 
Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο πατέρας του αγοριού και ρώτησε τι συμβαίνει. Η μητέρα και η Θεοδώρα του εξήγησε τι έγινε. Το αγόρι κλαμένο είπε ότι δεν πείραξε τη Θεοδώρα. Τότε εκείνη δεν άντεξε και είπε: "Εγώ φταίω, εγώ έριξα καταλάθος την τσάντα μου μέσα στο αυλάκι". Η μητέρα της ζήτησε χίλια συγγνώμη από το παιδί και από τον πατέρα του, πήρε τη Θεοδώρα από το χέρι και πήγαν στο σπίτι.
Εκεί η Θεοδώρα είπε στη μαμά της όλη την αλήθεια. Αλλά η μαμά της … Θα φαντάζεστε τι την έκανε. Μάλλον θα την έβαλε τιμωρία και να καθαρίσει τα βιβλία της και την τσάντα της.
Και όλα αυτά από ένα μικρό ψεματάκι.

Σελίδου Αντωνία (Ε΄ Τάξη)

ΠΟΙΗΜΑΤΑ


ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που κάθεσαι και μιλάς με κάποιον,
εκεί που γελάς με ευτυχία, εκεί που σμίγει η γάτα με το σκύλο.
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που ζεις σ' έναν καθαρό χώρο,
εκεί που αναπνέεις καθαρό αέρα, εκεί που βλέπεις τα λουλούδια να ανθίζουν.
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που κάνεις αυτό που σου αρέσει, 
όταν έχεις καθαρή την ψυχή σου, όταν η γάτα γεννάει τα μικρά της.
Δυστυχία δεν υπάρχει όταν είσαι ευτυχισμένη, 
όταν αγαπάς και σε αγαπάει κάποιος -πάντα είσαι ευτυχισμένη έτσι.
Δυστυχία δεν υπάρχει όταν έχεις φίλους και παίζετε και γελάτε μαζί.
Δυστυχία δεν υπάρχει όταν πας να ταΐσεις τα ζώα σου, 
εκεί που το σπίτι σου γεμίζει λουλούδια και χαίρεσαι, 
όταν έρχονται επισκέπτες σαν έχεις γενέθλια ή γιορτή, 
όταν σε θυμούνται οι συγγενείς σου. 

Κακλαμάνου Ελισάβετ (ΣΤ΄ Τάξη)

* * *
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που ένας άνθρωπος είναι με την οικογένειά του.
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που όλα τα παιδιά έχουν τους γονείς τους, 
εκεί που δε γίνονται πόλεμοι, εκεί που τα πάντα είναι καθαρά.
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που όλοι οι άνθρωποι έχουν δουλειές και μπορούν να ζήσουν άνετα,
εκεί που οι άνθρωποι έχουν σπίτια και φαΐ να τρώνε.
Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που οι άνθρωποι αγαπάνε τους συνανθρώπους τους,
εκεί που υπάρχει αγάπη, εκεί που οι άνθρωποι δε μαλώνουν μεταξύ τους. 
Εκεί που δεν υπάρχουν σκοτωμοί, 
εκεί που οι άνθρωποι συνεργάζονται και βοηθάει ο ένας τον άλλο, δυστυχία δεν υπάρχει.

Παρασκευαδέλη Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859, αλλά η καταγωγή του ήταν από το Μεσολόγγι, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας. 
Σε ηλικία επτά χρόνων έμεινε ορφανός από πατέρα και μητέρα. Τον ανέλαβε ο θείος του Δημήτριος Παλαμάς, που τον πήρε στο Μεσολόγγι, όπου παρακολούθησε μαθήματα. Στο Μεσολόγγι έμεινε από το 1867 μέχρι το 1875. Τότε ήρθε στην Αθήνα, για να σπουδάσει νομικά, όμως γρήγορα αφιερώθηκε στο μεγάλο πάθος του, την ποίηση. 


Ο Κωστής Παλαμάς άρχισε για πρώτη φορά να σχεδιάζει στίχους όταν ήταν 9 χρόνων. Την πρώτη δημόσια ποιητική εμφάνιση την έκανε το 1876 στο Βουτσιναίο διαγωνισμό, με τη συλλογή "Ερώτων έπη". 
Το 1886 υπήρξε ιδιαίτερα ιστορική χρονιά του ποιητή. Παντρεύτηκε την αγαπημένη της ψυχής του Μαρία Βάλβη, και τύπωσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο με τον τίτλο "Τραγούδια της πατρίδας μου". Από τη Μαρία Βάλβη απέκτησε τρία παιδιά, το Λέανδρο, τη Ναυσικά και τον Άλκη. Ο θάνατος του Άλκη το 1898 έκανε τον Κωστή Παλαμά να γράψει το ποιητικό αριστούργημα "Ο τάφος" και τους "Παραδείσους".
Ο Κωστής Παλαμάς χαρακτηρίστηκε δίκαια εθνικός ποιητής αφού με το έργο του μπόρεσε να εκφράσει τη συνείδηση του λαού μας. Εκτός από το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών πήρε και τον "Αργυρό Σταυρό". 
Πέθανε το Φεβρουάριο του 1943, σαράντα μέρες μετά το θάνατο της αγαπημένης του.
Μερικά από τα έργα του είναι: "Τα μάτια της ψυχής μου", "Ο τάφος", "Ο δωδεκάλογος του γύφτου", "Νίκη", "Ολυμπιακός ύμνος".

Παυλίδου Αθηνά, Σελίδου Μαρία Τερέζα, Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)



ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΟΥ


Ήταν μια μέρα βροχερή και βαριόμουν. Έτσι αποφάσισα να πάω κάτω στην αποθήκη και να βρω διάφορα πράγματα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι γονείς μου. Για κακή μου τύχη η πόρτα της αποθήκης ήταν κλειδωμένη. Εγώ στενοχωρήθηκα πολύ.
Ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα να μπω από το παράθυρο που ήταν ανοιχτό. Όταν μπήκα τελικά μέσα, είχε σκοτάδι και δεν έβλεπα τίποτα. Πήγα έψαξα τα συρτάρια και βρήκα ένα φακό. Όταν πάτησα το διακόπτη ενθουσιάστηκα. Τι να δω; Ένα παλιό ποδήλατο. Μου άρεσε πολύ. Είχε ένα τιμόνι μεγάλο, μια κόρνα, μια σκισμένη σέλα και το χρώμα του ήταν ένα γλυκό ροζέ. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε κι ένα καροτσάκι που ήταν κολλημένο στο πλάι του ποδηλάτου. Τα λάστιχα είχαν φούιτ και με δυσκόλεψε πολύ μέχρι να το βγάλω έξω. 
Στο μεταξύ άνοιξα την πόρτα της αποθήκης. Η γιαγιά μου μάλλον την έκλεισε με δύναμη και έπεσε πίσω από την πόρτα ένα ξύλο γι' αυτό και δεν μπορούσα να την ανοίξω από έξω.
Αμέσως πήγα και φώναξα τη μαμά μου. Η μαμά μου χάρηκε πολύ και μου είπε ότι το χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει στο σχολείο και για να παίρνει ψωμί. 
Την άλλη μέρα το πήγα στο συνεργείο μας μήπως και μπορούσαν να το διορθώσουν. Μετά από μια βδομάδα απόκτησα ένα ολοκαίνουργιο και σπάνιο ποδήλατο που το αγάπησα πολύ. Και εγώ το χρησιμοποιούσα για να παίρνω ψωμί, να πηγαίνω στο σχολείο και να κάνω πολλές βόλτες.

Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ
Πολλές φορές έχω κάτσει στο μπαλκόνι του σπιτιού του πατέρα μου στο Αρσένι. Πέρσι όμως είδα κάτι που δεν το είχα ξαναδεί. Το σπίτι βρίσκεται στην αρχή του χωριού και από κει φαίνεται ολόκληρο το χωριό.
Ήτανε απόγευμα και ο ήλιος κόντευε να δύσει. Οι άνθρωποι γύριζαν σιγά σιγά από τα χωράφια τους κουρασμένοι. Τα σπίτια τα χτυπούσε ο ήλιος και φαίνονταν πολύ όμορφα. Όλοι ήταν πολύ κουρασμένοι και εξαντλημένοι και αυτό φαινόταν από τα πρόσωπά τους. Φαινόταν από τα μάτια τους που έκλειναν. 
Οι πιο πολλοί γύριζαν από την "ΟΜΑΔΑ", το εργοστάσιο του χωριού, όπου έκαναν διαλογή και συσκευασία ροδάκινων και από τις τόσες ώρες ορθοστασίας δεν μπορούσαν να περπατήσουν.
Οι χωριανοί, ο καθένας χωριστά, έκαναν από κάτι διαφορετικό. Άλλος πότιζε τον κήπο του, άλλος γύριζε μαζί με το κοπάδι τα πρόβατά του περνώντας μέσα από τον κεντρικό δρόμο και πηγαίνοντάς τα προς το σπίτι του, όπου έχει και το στάβλο του.
Όταν πλέον ο ήλιος είχε δύσει για τα καλά και δε φαινόταν τίποτα, εκτός από τα φώτα των δρόμων, πήγα κι εγώ μέσα.
Παρασκευαδέλη Άννα(ΣΤ΄ Τάξη)

ΜΟΙΡΑΙΑ ΒΟΛΤΑ
Μια μέρα, στις 9.00 το πρωί, στη Δράμα, μια μητέρα πήρε το παιδί της 5 ετών να το πάει στο νηπιαγωγείο με το μηχανάκι της. Καθώς πήγαιναν, βγήκε από αριστερά ένα τρακτέρ και έπεσε επάνω τους. 
Το παιδί σκοτώθηκε ενώ η μητέρα δεν έπαθε τίποτε. Οι χωριανοί είπαν ότι ο άντρας που οδηγούσε το τρακτέρ δεν είχε δίπλωμα και δεν είχε και καλή όραση. Οι άνθρωποι που ήταν μπροστά το ατύχημα έμειναν ακίνητοι για πολύ ώρα. Η μάνα τραβούσε τα μαλλιά της και τσίριζε: "Κλείστε τον στη φυλακή". Η γιαγιά του παιδιού προσπαθούσε να την παρηγορήσει λέγοντας: "Σταμάτα κορίτσι μου". Ο πατέρας του παιδιού πήγε στα δικαστήρια.
Σήμερα πολλοί άνθρωποι οδηγούν χωρίς δίπλωμα και αντιμετωπίζουν και σωματικά προβλήματα. Έτσι κινδυνεύει όχι μόνο η δική τους ζωή αλλά και των άλλων ανθρώπων.

Αθανασιάδου Βέτα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Στις 5 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Έτσι όλο το σχολείο αποφασίσαμε να κάνουμε καθαριότητα σ' ολόκληρο το χωριό.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των Α΄ και Β΄ τάξεων καθάρισαν την αυλή του σχολείου και τη γύρω περιοχή, την περιοχή του γηπέδου και την παιδική χαρά κοντά στο υδραγωγείο. Τα παιδιά των Γ΄ και Δ΄ τάξεων καθάρισαν την κάτω πλευρά του χωριού μέχρι το σχολείο και τα παιδιά των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων καθάρισαν την πάνω πλευρά του χωριού μέχρι το σχολείο καθώς και την εκκλησία. Τα σκουπίδια που μαζέψαμε ήταν δυστυχώς πάρα πολλά.
Αρκετοί χωριανοί μας σχολίαζαν αυτό που κάναμε. Τα πιο πολλά ήταν θετικά σχόλια. Μας έλεγαν να συνεχίσουμε και ότι κάνουμε πολύ καλά και τα μαζεύουμε. Μόνο μια γυναίκα μας είπε: "Αφήστε τα αυτά, δεν είναι για σας. Μην τα μαζεύετε και πέστε στο δάσκαλό σας ότι τα μαζέψατε".
Εμείς πιστεύουμε ότι η ενέργειά μας αυτή ήταν θετική προς το περιβάλλον και ελπίζουμε ότι οι χωριανοί θα το καταλάβουν και θα σταματήσουν να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν, αλλά θα τα πετάνε στους κάδους.
Αθανασιάδου Βέτα, Βασιλειάδης Τάσος, Ιωάννου Μαρίνα, 
Κελεσίδου Αγγέλικα, Χαρατσίδης Νίκος (ΣΤ΄ Τάξη)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, ξεκινώντας την προσπάθεια για την αποπεράτωση του γυμναστηρίου, ενισχύθηκε υλικά και οικονομικά από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τη ΔΕΚΑΠΑ του Δήμου Σκύδρας, τον Αγροτικό Σύλλογο και το νεοσύστατο Γυμναστικό Σύλλογο.
Τα μέλη του Δ. Σ. αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους όσους συμπαραστάθηκαν στη δημιουργία του γυμναστηρίου. 

Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ


_ _ _ _ _               Ο πέμπτος μήνας του έτους. 
_ _ _ _ _ _ _         Το αντίθετο της ομορφιάς. 
_ _ _ _                   Έτσι λέμε το Ευαγγέλιο.
_ _ _ _ _ _ _ _ _    Εμείς είμαστε χριστιανοί… 
_ _ _ _ _ _ _          Συνώνυμο της λέξης υπόδουλοι. 



Μπούπε Βαγγελιώ (ΣΤ΄ Τάξη)


Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


_ _ _ _ _ _ _ _ _   Όταν φεύγει η άνοιξη έρχεται το …
_ _ _ _ _ _ _         Έτσι λέγεται αυτός που δεν έχει σπίτι.
_ _ _ _ _ _            Το παγωτό … στη ζέστη.
_ _ _ _ _ _ _         Την κρατάμε όταν βρέχει.
_ _ _ _ _ _ _          Εκεί καθόμαστε.
_ _ _ _ _ _            Τα καράβια ρίχνουν …
_ _ _ _ _               Το δεύτερο μεγαλύτερο πέλαγος της Ελλάδας.
_ _ _ _                  Φρούτο που βγαίνει το φθινόπωρο.
_ _ _ _ _ _ _ _      Μεγάλη πόλη της Ηπείρου.


Κελεσίδου Αγγέλικα, Παρασκευαδέλη Άννα(ΣΤ΄ Τάξη)

ΑΝΕΚΔΟΤΑ
- Πότε ένας μαθητής πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα;
- Όταν τον παίρνει ο ύπνος.
Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)
* * *
Ο δάσκαλος βάζει στα παιδιά μια έκθεση με θέμα: "Ένα ματς ποδοσφαίρου".
Ο Τοτός δεν ήξερε τι να γράψει, μα τελικά συγκεντρώνεται στο γράψιμο. "Καιρός βροχερός, το γήπεδο είναι γεμάτο από νερά, ο αγώνας αναβλήθηκε …!" 
Κελεσίδης Μίμης (Ε΄ Τάξη), Κακλαμάνου Ελισάβετ, Παπαδοπούλου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)
* * *
- Είναι καλό αυτό το αεροζόλ για τα κουνούπια;
- Όχι βέβαια! Τα σκοτώνει αμέσως.
Σελίδου Μαρία Τερέζα (Ε΄ Τάξη)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
"Μηδέ γάμος χωρίς κλάμα, μηδέ μνήμα χωρίς γέλια."
Ούτε χαρά χωρίς θλίψη υπάρχει, ούτε λύπη χωρίς χαρά. 
Παυλίδου Αθηνά, Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη), Ιωάννου Μαρίνα
* * *
"Από τον κόρακα "κρα" θ' ακούσεις"
Από κακούς ανθρώπους μην περιμένεις καλά έργα.
"Σελίδου Αντωνία (Ε΄ Τάξη), Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ένα παιδί βλέπει                   Τα εργοστάσια έρχονται
τη φύσει και τη χαιρετά.        τη φύση να χαλάσουν.
Φεύγουν τα δέντρα,               Τις λίμνες θα βρομίσουν,
η πρασινάδα, τα φυτά.            τα ψάρια θα ψοφήσουν.
Κελεσίδου Αγγέλικα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος