Μάιος 2005

Αρ. Φύλλου 77

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εργατική Πρωτομαγιά – Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

19η Μαΐου – Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μια συνέντευξη από μια γριούλα, πρόσφυγα του Πόντου

5η Ιουνίου. Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Οι υδάτινοι πόροι, η διαχείρισή τους και ο περιορισμός της σπατάλης νερού

Ηράκλεια 2005 – Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έδεσσα

Η παρουσίαση των προγραμμάτων της Ευέλικτης Ζώνης

Ας γνωρίσουμε τις διάφορες θρησκείες - Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης σας προτείνουν να διαβάσετε

Γιατί το λέμε; - Τα ναι και τα όχι

Ο Λούκουλος τρώει ελιές – Τα μαγικά τριαντάφυλλα - Τα χρωματιστά όνειρα

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

19Η ΜΑΪΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Κάθε χρόνο η 19η Μαΐου είναι η μέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Γενοκτονία ήταν η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους. Γι’ αυτό όλες οι τάξεις του σχολείου μας, εκτός από την Α΄ και τη Β΄, συγκεντρωθήκαμε τις δύο τελευταίες ώρες στην αίθουσα της Δ΄ τάξης, για να παρακολουθήσουμε την προβολή ενός CD ROM που έφτιαξε ο δάσκαλος Τσίναλης Κοσμάς από την Άψαλο.

Είδαμε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, είδαμε τάφους, παπάδες, επισκόπους και αρχιεπισκόπους, το μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσόστομο, για τους οποίους είχε ένα αφιέρωμα για τη ζωή τους.

Είδαμε διάφορα σχολεία. Τα κορίτσια πήγαιναν στα Παρθεναγωγεία και τα αγόρια στα Αρεναγωγεία. Στη συνέχεια είδαμε απολυτήρια και ελέγχους κάποιων μαθητών, αναμνηστικές φωτογραφίες δασκάλων και μαθητών.

Είδαμε την παραδοσιακή στολή των Ποντίων, την ανδρική και τη γυναικεία. Είδαμε φωτογραφίες από ποντιακούς χορούς «Σέρρα», «Αγ Ταγ Μαγντέν» και «Σαμψών».

Είδαμε πώς τους χτυπούσαν, τους απαγχονίζανε, πώς τους έκαιγαν τα σπίτια και τα χωριά.

Μέσα από το αφιέρωμα αυτό είδαμε τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου. Είδαμε όμως και τη μεγάλη συμφορά της Μικρασιατικής Καταστροφής, κατά την οποία χιλιάδες Έλληνες κυνηγημένοι από τους Τούρκους υποχρεώθηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους. Πήραν τις οικογένειές τους και όσα πράγματα μπορούσαν και έφυγαν με τα καράβια για την Ελλάδα.

Όταν έφτασαν εδώ, σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να ξεχάσουν τον εφιάλτη του ξεριζωμού και να ξαναρχίσουν μια καινούρια ζωή μακριά από την πατρίδα τους.


 

Ηλιάδου Κασσιανή, Φωτιά Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος