Μάρτιος 2007

Αρ. Φύλλου 90

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το μοιρολόι της Παναγίας

Από τη γιορτή, για την 25η Μαρτίου

Ήρωες της Επανάστασης του 1821 από τη Μακεδονία

Επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Βέροιας - Συνέντευξη από έναν ηθοποιό

2 Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Γνωριμία με τις θρησκείες – Ιουδαϊσμός

Μια χώρα, μια κουζίνα - Ισπανία

Ρομπότ - Ανακυκλώστε τις μπαταρίες σας

10 χρυσοί κανόνες για το κράνος – Γιατί το λέμε;

Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

     

ΡΟΜΠΟΤ


 

Δεν υπάρχει κάποιος ακριβής ορισμός, αλλά σύμφωνα με τη γενική άποψη το ρομπότ είναι μια προγραμματισμένη μηχανή που μιμείται τις ενέργειες ή την παρουσία ενός ευφυούς πλάσματος, συνήθως ενός άνθρωπου. Για να χαρακτηρισθεί ως ρομπότ, μια μηχανή πρέπει να είναι σε θέση να κάνει δύο πράγματα:

1)    να λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον της και

2)    να κάνει κάτι φυσικό, π.χ. να κινείται ή να χειρίζεται αντικείμενα.

Το ρομπότ "RUR" πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Karl Capek, «Rossum's Universal Robots». Η λέξη «ρομπότ» προέρχεται από το τσέχικο "robota", που σημαίνει το μόχθο ή την σκληρή εργασία σαν σκλάβος. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τους εργαζομένους της βιομηχανίας, σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ‘20, από τον Τσέχο συγγραφέα Karel Capek, που ονομαζόταν «Rossum's Universal Robots».

Το πρώτο ρομπότ ήταν ελληνικό!

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το πρώτο ρομπότ κατασκευάστηκε  στην Αρχαία Ελλάδα, και είχε το όνομα Τάλως. O Τάλως ήταν ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα.

 Κατασκευάστηκε από τον Θεό Ήφαιστο σαν δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος, ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της κι επέβλεπε την εφαρμογή των νόμων. Μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να κάνει σε μία μέρα τρεις φορές το γύρο της Κρήτης (μέση ταχύτητα 250 χλμ/ώρα). Είχε την δύναμη να εκσφενδονίζει τεράστιους βράχους εναντίων των αντιπάλων του ή να τους καίει με την καυτή αναπνοή του! Με αυτόν τον τρόπο απωθούσε τα εχθρικά πλοία προστατεύοντας την Κρήτη. Το όνομα Τάλως στην αρχαία Κρητική διάλεκτο σημαίνει και ήλιος. Όπως λέει ο μύθος, όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν απ’ την Κολχίδα, με την δύναμη της μάγισσας Μήδειας κατάφεραν να καταστρέψουν τον Τάλω. Η Μήδεια κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση στον Τάλω και τραυματίστηκε άσχημα στο πόδι του. Το αίμα έφυγε απ’ την μία και μόνη φλέβα του σαν λιωμένο μέταλλο!


 

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΑΣ,

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ!


 

Πριν μερικές ημέρες η εταιρία ΑΦΗΣ Α.Ε. έφερε στο σχολείο μας δύο κάδους ανακύκλωσης μπαταριών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΗΣ

Η ΑΦΗΣ Α.Ε. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει αναλάβει την εναλλακτική διαχείριση των φορητών μπαταριών. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή χρηστών και φορέων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών στη χώρα μας, ώστε να επιτευχθούν οι Εθνικοί στόχοι της ανακύκλωσης με τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ

Η ΑΦΗΣ Α.Ε. οργανώνει και συντονίζει πανελλαδικά τις ενέργειες ανακύκλωσης μπαταριών.

Συγκεκριμένα:

·        Τοποθετεί ειδικούς κάδους σε σημεία προσιτά στο κοινό

·        Συλλέγει τις μπαταρίες από τους κάδους και τις μεταφέρει σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης

·        Κάνει τη διαλογή ανά τύπο μπαταρίας

·        Αποστέλλει τις μπαταρίες σε εργοστάσια του εξωτερικού για ανακύκλωση

·        Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τον πολίτη μέσω των Μ.Μ.Ε και με συνεχείς προωθητικές ενέργειες

·        Παρακολουθεί συστηματικά τις παραπάνω διαδικασίες, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

ΠΟΙΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ

Όλες τις μπαταρίες από κασετόφωνο, ραδιόφωνα, CD players, walkman, discman, φορητές παιχνιδομηχανές, παιχνίδια (τηλεκατευθυνόμενα, κούκλες κ.λπ.), κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φακούς, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρικά τρυπάνια και φορητά εργαλεία, βιντεοκάμερες, ακουστικά βαρηκοΐας, τηλεχειριστήρια, walky-talky, συναγερμούς κ.λπ.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Πολλά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι πολύτιμα συστατικά του φλοιού της γης που δεν διασπώνται. Όταν τα πετάμε χωρίς να τα ανακυκλώνουμε, οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βιοσυσσώρευση. Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες και όσα υλικά είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, περιορίζουμε δραστικά την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στο περιβάλλον.    

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Τόσο για την εξόρυξη όσο και για την επεξεργασία των μεταλλευμάτων καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Με την ανακύκλωση, ξαναβάζουμε στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εξοικονομώντας ενέργεια. Για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.

 ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι ακόμη ένα μεγάλο κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης. Οι ήδη υπερφορτωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής θα επιβαρύνονται με πολύ λιγότερα σκουπίδια, αν η ανακύκλωση γίνει συνήθεια όλων μας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Καθώς οι υπεύθυνοι φορείς για την ανακύκλωση στελεχώνονται, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για τους νέους στον τομέα της ανακύκλωσης. 

Γι’ αυτό…   

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΑΣ,

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ!


 

Ηλιάδου Χριστίνα, Χαραλαμπίδης Λευτέρης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος