ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε τα Λευκάδια και τη Βεργίνα για να δούμε τους μακεδονικούς τάφους που έχουν βρεθεί στις περιοχές αυτές μετά από ανασκαφές.

Η πρώτη στάση μας ήταν στα Λευκάδια. Εκεί είδαμε τον τάφο της «Κρίσεως», ο οποίος ονομάστηκε έτσι επειδή σε μια εξωτερική τοιχογραφία υπάρχει η σκηνή της κρίσης του νεκρού από τους δύο κριτές του Κάτω Κόσμου, τον Αιακό και το Ραδάμανθη, για το αν ο νεκρός θα πάει στα Ηλύσια Πεδία (σα να λέμε στον παράδεισο) ή στα τάρταρα (Σα να λέμε στην κόλαση). Ο τάφος αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί και είναι ωραία κατασκευασμένος.  

Στον ίδιο χώρο είδαμε και τον τάφο των «Ανθεμίων»,  ο  οποίος  πήρε  το  όνομά  του  από  την τοιχογραφία με την οποία είναι στολισμένη η οροφή του προθάλαμου και η οποία έχει ζωγραφισμένα θαυμάσια ανθέμια (λουλούδια). Στο αέτωμα του τάφου είναι ζωγραφισμένες οι μορφές ενός άντρα, που μπορεί να είναι ο θεός Πλούτωνας ή ο ίδιος ο νεκρός, και μιας γυναίκας, που μπορεί να είναι η Περσεφόνη ή η γυναίκα του νεκρού. Εμάς μας έκαναν εντύπωση οι τοιχογραφίες αλλά και η αρχιτεκτονική του τάφου.

Μετά από τα Λευκάδια πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας όπου βρίσκονται οι Αιγές, η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εκεί συναντήσαμε την ξεναγό κα. Φωτεινή Λυκισά, η οποία μας ξενάγησε στο χώρο του μουσείου και των τάφων, στα ερείπια του ανακτόρου και στο αρχαίο θέατρο των Αιγών.

Στο μουσείο είδαμε τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β΄ και τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σ’ αυτόν. Ο τάφος ήταν μεγαλόπρεπος και ξεχώριζε η τοιχογραφία που παρίστανε το Φίλιππο και το γιο του Αλέξανδρο να κυνηγούν λιοντάρια σ’ ένα ιερό δάσος. Από τα ευρήματα του τάφου ξεχωρίσαμε τη χρυσή λάρνακα όπου ήταν φυλαγμένα τα οστά του Φιλίππου και το στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς. Επίσης τα διάφορα μικροαντικείμενα τα οποία βρέθηκαν μέσα στον τάφο και τα οποία συνόδευαν το νεκρό στη άλλη του ζωή.

Εκτός από τον τάφο του Φιλίππου είδαμε και τον «τάφο του Πρίγκιπα» όπου είχε ταφή ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρος ο Δ΄. Είδαμε ακόμη τον «τάφο της αρπαγής της Περσεφόνης». Αυτός ο τάφος πήρε το όνομά του από την τοιχογραφία που είχε στο εσωτερικό του και που παρίστανε την αρπαγή της Περσεφόνης από το θεό Πλούτωνα.

Αφού τελείωσε η ξενάγησή μας στο μουσείο, πήγαμε στα ερείπια των ανακτόρων των Αιγών. Στο χώρο αυτό είδαμε κομμάτια από κολόνες και πέτρες από τους τοίχους των ανακτόρων. Εκεί μάθαμε ότι τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια για να φτιάξουν τα δικά τους σπίτια κι έτσι καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος των αρχαίων ανακτόρων.  

Συνεχίσαμε την ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο όπου κάποια μαθητές με την καθοδήγηση της ξεναγού έκαναν την αναπαράσταση της δολοφονίας του Φιλίππου που είχε γίνει στον ίδιο αυτό χώρο.

Η επίσκεψη μας στα Λευκάδια και στη Βεργίνα μας γύρισε στα χρόνια των αρχαίων Μακεδόνων και μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι για την καταγωγή μας. Προτείνουμε σ’ όσους δεν επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους, να τους επισκεφτούν οπωσδήποτε, γιατί θα πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία μας.

Αθανασιάδου Βέτα, Κακλαμάνου Ελισάβετ, Κελεσίδου Αγγελική,

Ιωάννου Μαρίνα, Σελίδου Νατάσα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος