ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος                                                                                                                        ΡΙΖΟ 2001

 

Ανακυκλωτές 

Ρακοσυλλέκτες

Ευχαριστούμε

Σκουπίδια

Επιστολή στους Γονείς

Σκουπιδότοποι

Σκουπίδια παντού

Δάσος- Χαρτί- Σκουπίδια

Σκουπίδια και Διλήμματα (ερωτηματολόγιο)

Συσκευασίες τροφίμων

1η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους συγχωριανούς μας

2η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Επίσκεψη στη Χωματερή της Σκύδρας

Οικιακά απορρίμματα και χωματερές

Ανακύκλωση  χαρτιού 

Ανακύκλωση Γυαλιού

Κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού

Κατασκευές από σκουπίδια

Το ιστορικό κατασκευής του Cd

Τα Τραγούδια

Κατεβάστε τα σε μορφή mp3

 

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:
· 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
· 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες)
· 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).
Κι όμως: 1 τόνος χαρτί που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων! 

Κι όσο για το αλουμίνιο … Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί χρειάζεται τόση ενέργεια όση για:
· να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
· να δούμε τηλεόραση για τρεις ώρες
· να ανάβει μια λάμπα 60 Watt για πέντε ώρες
· να λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες
Κι όμως για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου από πρώτη ύλη βωξίτη απαιτούνται 14.500 κιλοβατώρες, ενώ αντίστοιχα από scrap αλουμινίου μόνο 700 κιλοβατώρες. Γιατί λοιπόν να ρίχνουμε στα σκουπίδια ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μπορούμε να την εξοικονομήσουμε;

Το γυαλί πάλι φτιάχνεται από άμμο, άσβεστο και σόδα. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο γυαλί εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Με την ανακύκλωση του γυαλιού ακόμα χρησιμοποιούμε λιγότερα ακατέργαστα υλικά και ελαττώνουμε τις "πληγές" στη φύση από το σκάψιμο που χρειάζεται για την εξόρυξή τους.

Το ίδιο γίνεται και με τα μισά σκουπίδια από αυτά που πετάμε, που είναι οργανικά υλικά: απομεινάρια τροφίμων κ.λπ. Αυτά όμως, αν χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία μας δίνουν ένα είδος λιπάσματος που είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιηθεί στα χωράφια παρά τα χημικά λιπάσματα που παράγουν οι βιομηχανίες.

Να λοιπόν για ποιους θησαυρούς μιλάμε … γι' αυτούς που πετάμε στα σκουπίδια!
Τρίτη 6 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Μέχρι τώρα έχουμε ασχοληθεί με την ρύπανση του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια. Τώρα θα ασχοληθούμε με το πώς θα μειώσουμε τα σκουπίδια κάνοντας ανακύκλωση. 
Το πιο δύσκολο στάδιο της ανακύκλωσης του χαρτιού είναι το στάδιο της συγκέντρωσής του. Στο χώρο συγκέντρωσης συγκεντρώνονται όλα τα χαρτιά από διάφορα μέρη και γίνεται η διαλογή τους. 


Αφού γίνει η διαλογή περνάνε στην πρέσα όπου συμπιέζονται και γίνονται "μπάλες" για μεγαλύτερη οικονομία χώρου και χρημάτων και ευκολότερη μεταφορά.
Από εκεί φορτώνουν τις "μπάλες" σε φορτηγά που τις μεταφέρουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας. Οι "χαρτομπάλες" οδηγούνται στον αναλυτή όπου γίνονται πολτός με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού (Για 1 κιλό χαρτί χρησιμοποιούνται 100 κιλά νερό). Κάθε φορά που τελειώνει η διαδικασία πολτοποίησης, το 80% του νερού ξαναχρησιμοποιείται για την επόμενη ανακύκλωση. Όταν ανακυκλώνουμε το χαρτί εξοικονομούμε επίσης και ενέργεια. Στον αναλυτή υπάρχει ένα μηχάνημα που λέγεται "κλέφτης". Αυτό αφαιρεί τα σύρματα και τα κομμάτια πλαστικού που ίσως υπάρχουν μέσα στις "χαρτομπάλες".
Από τον αναλυτή ο χαρτοπολτός πηγαίνει σε μεγάλα κόσκινα όπου καθαρίζεται από λαστιχάκια, συνδετήρες κ.ά. 
Το επόμενο στάδιο είναι της απομελάνωσης όπου εκεί αφαιρείται η μελάνη που υπάρχει στο χαρτοπολτό.
Μετά ο χαρτοπολτός στραγγίζεται και το χαρτί πηγαίνει σε πρέσες όπου συμπιέζετε για να πάρουμε την ποιότητα που θέλουμε.
Τελικά σ' ένα τύμπανο το χαρτί παίρνει την τελική του μορφή.
Όλα αυτά ελέγχονται από υπολογιστές. Από όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης δημιουργούνται υλικά επικίνδυνα για το περιβάλλον. Αυτά τα υλικά τα θάβουν σε χωματερή.
Από το ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να φτιαχτεί χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας κ.ά.
"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"
Τρίτη 6 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Στα προηγούμενα θέματα ασχοληθήκαμε με τα σκουπίδια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τώρα θα ασχοληθούμε με τη μείωση των σκουπιδιών με την ανακύκλωση και θα σας περιγράψουμε την ανακύκλωση του αλουμινίου.
Στην αρχή πηγαίνουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών στα κέντρα ανακύκλωσης. Πριν τα μεταφέρουν, μερικοί τα πιέζουν σε πρέσα για να έχουν μικρότερο όγκο κι έτσι κάνουν οικονομία σε χώρο και σε μεταφορικά.


Μετά τη μεταφορά τους πηγαίνουν στο σπαστήρα όπου τα κάνουν μικρά κομμάτια για να λιώσει ευκολότερα το αλουμίνιο.
Έπειτα περνάνε από ένα μαγνήτη για να αφαιρεθούν σιδερένια κουτιά που ίσως υπάρχουν και μέσα από κόσκινα για να φύγουνε οι άλλες μη μεταλλικές ουσίες, όπως χρώματα, πλαστικά κ.ά. 
Τα κομμάτια του αλουμινίου πηγαίνουν στις βιομηχανίες ανακύκλωσης και ρίχνονται σε μια δεξαμενή η οποία έχει λιωμένο αλουμίνιο. Τα κομμάτια εκεί μέσα λιώνουν στους 700ο C. για να φτιάξουμε το ανακυκλωμένο αλουμίνιο χρειαζόμαστε το 15% της ενέργειας που χρειαζόμαστε για την ίδια ποσότητα αλουμινίου που φτιάχνετε από βωξίτη. Αφού λιώσει το αλουμίνιο καθαρίζεται με διάφορες διαδικασίες.
Το λιωμένο αλουμίνιο μπαίνει μέσα σε καλούπια και έτσι φτιάχνονται μεγάλες πλάκες που έχουν πάχος μισό μέτρο και ζυγίζουν 15 τόνους.
Κατόπιν οι πλάκες περνάνε από κυλίνδρους για να γίνουν πιο λεπτές. Μετά τυλίγονται σε ρολά και πηγαίνουν στα εργοστάσια παραγωγής κουτιών.
Με την ανακύκλωση αυτή εξοικονομούμε ενέργεια, χρήματα, νερό, πρώτες ύλες και μειώνουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"Τρίτη 13 Μαρτίου 2001

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ
Το γυαλί το χρησιμοποιούμε συχνά στη ζωή μας σε διάφορες μορφές. Όταν βρεθεί όμως στη φύση δεν αποσυντίθεται γι' αυτό πρέπει να το ανακυκλώνουμε.
Το γυαλί φτιάχνεται από μια ειδική άμμο που την εισάγουμε από το Βέλγιο, από σόδα και μαρμαρόσκονη. Όλα αυτά ανακατεύονται σε μεγάλα σιλό και πηγαίνουν στον κλίβανο τήξης και γίνονται υαλόμαζα (γυαλί σε υγρή κατάσταση) σε θερμοκρασία 5.000ο - 6.000ο C.
Η υαλόμαζα πηγαίνει σε ειδικές μηχανές και μπαίνει σε καλούπια που δίνουν το σχήμα των δοχείων. Μια άλλη μηχανή φυσάει για να δημιουργήσει τον ωφέλιμο χώρο των δοχείων και το γυαλί ψύχεται. Έτσι παίρνουμε τα διάφορα γυάλινα δοχεία. Όλη αυτή η διαδικασία ελέγχεται από το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου (από ηλεκτρονικούς υπολογιστές).


Τα γυάλινα δοχεία ελέγχονται από εργάτες στη αρχή, για να δουν αν έχουν κάποια ατέλεια. Μετά τον έλεγχο των εργατών, πηγαίνουν σε ειδικές μηχανές οι οποίες ελέγχουν το στόμιο, το σχήμα και τη χωρητικότητά τους. Αν κάποια δοχεία έχουν ξεφύγει από το μάτι του ανθρώπου τα βγάζουν οι μηχανές.
Αφού τελειώσουν οι έλεγχοι, τα βάζουν σε παλέτες, τα πακετάρουν και τα πηγαίνουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης. Τα μπουκάλια που είναι ραγισμένα ή έχουν άλλη ατέλεια πηγαίνουν για ανακύκλωση.
Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης. Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών. Ο δεύτερος τρόπος έχει σχέση με τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και με τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά τα συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους. 
Έπειτα μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, καφέ). Μετά το σπάνε σε μικρά κομματάκια (υαλόθραυσμα) και το καθαρίζουν από χαρτιά, πλαστικά κ.ά. 
Στη συνέχεια το υαλόθραυσμα οδηγείτε στον κλίβανο τήξης κι ακολουθείται όλη η προηγούμενη διαδικασία.
Με την ανακύκλωση του γυαλιού κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες και προστατεύουμε το περιβάλλον.
"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"


Τετάρτη 4 Απριλίου 2001

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Αφού παρακολουθήσαμε στο βίντεο πώς γίνεται η ανακύκλωση χαρτιού, αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς με τα δικά μας μέσα.
Τα υλικά που χρειαστήκαμε ήταν: ένα ταψί, ένα χτυπητήρι χεριού, νερό, κόλλα, μια σήτα, ένα μπολ, παλιές εφημερίδες, απορροφητικά υφάσματα, ένα χάρακα, ένα σφουγγάρι και ένα μπλέντερ.
Κόψαμε τις παλιές εφημερίδες σε πολύ μικρά κομματάκια, τα βάλαμε στο μπολ, προσθέσαμε νερό και λίγη κόλλα (την κόλλα τη βάλαμε για να κολλήσουν οι ίνες του χαρτιού), τα ανακατέψαμε και τα αφήσαμε μια μέρα για να μουσκέψουν.
Την άλλη μέρα προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε το μείγμα με το χτυπητήρι χεριού, αλλά δεν πέτυχε, γιατί ήθελε πιο δυνατό χτύπημα. Έτσι το βάλαμε μέσα στο μπλέντερ και το χτυπήσαμε για να γίνει χαρτοπολτός.
Πήραμε ένα μεγάλο ταψί και βάλαμε μέσα μια ορθογώνια σήτα και ρίξαμε πάνω τον πολτό. Τον απλώσαμε με ένα χάρακα πάνω στη σήτα για να στραγγίσει.
Βάλαμε μια εφημερίδα και πάνω της ένα απορροφητικό πανί, μετά αναποδογυρίσαμε τη σήτα πάνω στο πανί και χτυπήσαμε με το δάχτυλο το χαρτοπολτό για να ξεκολλήσει. 
Μόλις βγήκε, το σκεπάσαμε με ένα δεύτερο κομμάτι ύφασμα και το πατήσαμε μ' ένα σφουγγάρι για να απορροφήσει το νερό. 
Αφήσαμε το χαρτί να στεγνώσει σε μέρος φωτεινό και ξερό για μια μέρα.
Την επόμενη μέρα είχαμε στα χέρια μας ένα κομμάτι ανακυκλωμένο χαρτί. Το χαρτί είχε γκρι χρώμα από το μελάνι των εφημερίδων.

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κόβουμε παλιές εφημερίδες σε μικρά κομμάτια

Βάζουμε τα κομμάτια σ' ένα μπολ και προσθέτουμε νερό και κόλλα

Απλώνουμε το χαρτοπολτό πάνω σε μια σήτα

Χτυπάμε το μείγμα στο μπλέντερ


Απλώνουμε το χαρτί σε ξηρό και φωτεινό μέρος για να στεγνώσει


Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος