ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος                                                                                                                        ΡΙΖΟ 2001

 

Ανακυκλωτές 

Ρακοσυλλέκτες

Ευχαριστούμε

Σκουπίδια

Επιστολή στους Γονείς

Σκουπιδότοποι

Σκουπίδια παντού

Δάσος- Χαρτί- Σκουπίδια

Σκουπίδια και Διλήμματα (ερωτηματολόγιο)

Συσκευασίες τροφίμων

1η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους συγχωριανούς μας

2η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Επίσκεψη στη Χωματερή της Σκύδρας

Οικιακά απορρίμματα και χωματερές

Ανακύκλωση  χαρτιού 

Ανακύκλωση Γυαλιού

Κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού

Κατασκευές από σκουπίδια

Το ιστορικό κατασκευής του Cd

Τα Τραγούδια

Κατεβάστε τα σε μορφή mp3

 

 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2000
ΔΑΣΟΣ - ΧΑΡΤΙ - ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η τάξη μας αποφάσισε να μελετήσει πόσες εφημερίδες διαβάζουμε σε μία εβδομάδα. Αυτό το κάναμε για να δούμε ποιες ποσότητες χαρτιού από εφημερίδες χρησιμοποιεί σε μία εβδομάδα κάθε οικογένεια.
Συμπεράναμε ότι η κάθε οικογένεια κατά μέσο όρο χρησιμοποιεί 0,6 κιλά εφημερίδες την εβδομάδα. Άρα χρησιμοποιεί 31,2 κιλά το χρόνο. Το χωριό μας έχει 350 οικογένειες και όλες μαζί καταναλώνουν περίπου 10 τόνους εφημερίδες το χρόνο.
Επειδή ξέρουμε ότι για τον ένα τόνο χαρτιού χρησιμοποιούνται 17 δέντρα, υπολογίσαμε ότι για το χωριό μας χρειάζονται περίπου 170 δέντρα. Ξέρουμε ακόμη ότι σε 10 στρέμματα δάσους συνήθως υπάρχουν 500 δέντρα και διαπιστώσαμε ότι για το χωριό χρειάζονται 3,4 στρέμματα δάσους κάθε χρόνο. Επειδή ένα πεύκο για να αναπτυχθεί χρειάζεται 30 χρόνια, πρέπει εμείς να έχουμε φροντίσει για την αναπλήρωση των κομμένων δέντρων 30 χρόνια νωρίτερα. Διαπιστώσαμε ότι όλες η εφημερίδες πετιούνται στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, να ξανά χρησιμοποιηθούν και έτσι δεν θα χρησιμοποιούταν τόση ενέργεια και δεν θα κοβόντουσαν τόσα δέντρα. 

Διαπιστώσαμε ότι όλες η εφημερίδες πετιούνται στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, να ξανά χρησιμοποιηθούν και έτσι δεν θα χρησιμοποιούταν τόση ενέργεια και δεν θα κοβόντουσαν τόσα δέντρα. 
Στο δήμο μας, δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και δεν γίνεται ανακύκλωση. 

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"


Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2000
ΔΑΣΟΣ - ΧΑΡΤΙ - ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 
Η τάξη μας αποφάσισε να μετρήσει και να καταγράψει τις εφημερίδες που αγοράζει η κάθε οικογένεια.
Με αυτή τη μέτρηση μάθαμε πόσο χαρτί από εφημερίδα πετάει κάθε οικογένεια στα σκουπίδια. Κατά μέσο όρο η μια οικογένεια καταναλώνει 0,6 κ. εφημερίδες την εβδομάδα. Άρα σε ένα χρόνο καταναλώνει 31,2 κ. εφημερίδες. Όλες οι οικογένειες του χωριού μας που είναι 350 καταναλώνουν περίπου 10 τόνους εφημερίδες. 

Επειδή ξέρουμε ότι για τον ένα τόνο χαρτιού χρειάζονται 17 δέντρα, βρήκαμε ότι τον 1 χρόνο θα χρειαστεί το χωριό μας 170 δέντρα περίπου για να καλύψει τις ανάγκες του σε εφημερίδες. Ξέρουμε ακόμα ότι σε 10 στρέμματα δάσους υπάρχουν συνήθως 500 δέντρα και διαπιστώσαμε ότι για το χωριό μας χρειάζονται 3,4 στρέμματα δάσους για κάθε χρόνο. Επειδή ένα πεύκο χρειάζεται 30 χρόνια για να αναπτυχθεί πρέπει  να φροντίσουμε 

την αναπλήρωση των κομμένων δέντρων 30 χρόνια νωρίτερα.
Όλες οι εφημερίδες του χωριού μας καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν χωρίς να κόβονται άδικα τα δέντρα και χωρίς να σπαταλιέται ενέργεια. Δυστυχώς όμως στο Δήμο μας δεν γίνεται ανακύκλωση των σκουπιδιών.

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2001

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Σήμερα συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο με θέμα πως ενεργεί κανείς συνήθως σε ότι έχει σχέση με τα σκουπίδια. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δώσαμε στο ερωτηματολόγιο βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα:
1. Μερικοί από εμάς, όταν πηγαίνουν εκδρομή, δεν προθυμοποιούνται να μαζέψουν τα σκουπίδια που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι ή οι φίλοι τους.
2. Όταν έχουμε μικρά σκουπίδια τα παίρνουμε στην τσέπη μας και τα πετάμε στους κάδους.
3. Όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι πρόχειρο και έχουμε παλιά τετράδια το γράφουμε σ' αυτά.
4. Αν υπήρχε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης στο δήμο μας θα βρίσκαμε διάφορες δικαιολογίες για να μην πάμε τα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
5. Οι περισσότεροι προτιμούν να πάνε μια επίσκεψη στα ξαδέρφια τους παρά να πάνε με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης να καθαρίσουν έναν τόπο που είναι γεμάτος σκουπίδια.
6. Οι περισσότεροι κατεβάζουν τα σκουπίδια το πρωί πριν περάσει το απορριμματοφόρο, για να μην τα ρίξουν τα σκυλιά και οι γάτες και σκίσουν τις σακούλες.
7. Οι περισσότεροι θα προτιμούσαμε να αγοράσουμε καινούργιες οδοντόκρεμες χωρίς χάρτινο κουτί, παρά την οδοντόκρεμα που αγοράζουμε συνήθως, και έτσι να μειώσουμε τις συσκευασίες που πετάμε. 
8. Για τα ψώνια μας θα προτιμούσαμε να χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες και όχι χάρτινες και πλαστικές σακούλες, αλλά δεν το εφαρμόζουμε.
Κάποιες από τις ενέργείες μας είναι αρνητικές και έχουν σαν αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τη σπατάλη των φυσικών πόρων και ενέργειας. 

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"







Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2001

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Σήμερα οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης απάντησαν ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχέση με τα σκουπίδια που πετάμε. Από τις απαντήσεις που δώσαμε συμπεράναμε ότι:
Δεν είμαστε πρόθυμοι να μαζέψουμε τα σκουπίδια που πετάνε οι φίλοι μας ή και τα δικά μας.
Πολλές φορές, ακόμα και ένα μικρό χαρτάκι, δε μπορούμε να το κρατήσουμε για να το πετάξουμε σ' έναν κάδο που είναι λίγο παρακάτω. Μερικές φορές όμως δε φταίμε εμείς γιατί όταν διανύουμε κάποια απόσταση δε βρίσκουμε κάδο και αναγκαζόμαστε να το πετάμε κάτω. 
Όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι πρόχειρο, χρησιμοποιούμε καινούργιο χαρτί, ενώ θα μπορούσαμε να γράψουμε σε ένα παλιό χαρτί και έτσι δε θα κόβουμε άδικα τα δέντρα, γιατί τα δέντρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε διάφορα πράγματα όπως π.χ. στις πλημμύρες.
Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα αξιοποιούσε τα αλουμινένια τενεκεδάκια. Μερικοί από εμάς όμως θα έβρισκαν δικαιολογίες για να μην πάνε τα κουτιά στους ειδικούς κάδους, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουνε να πάνε με προθυμία. 
Οι περισσότεροι προτιμούν να πάνε μια επίσκεψη στα ξαδέρφια τους παρά να βγουν και να κάνουν καθαριότητα σ' έναν χώρο που είναι γεμάτος σκουπίδια. Ενώ άλλοι προτιμούν να βγουν και να μαζέψουν σκουπίδια. 
Μερικοί κατεβάζουν τα σκουπίδια τους κάθε πρωί πριν περάσει το απορριμματοφόρο, ενώ άλλοι πετάνε τα σκουπίδια τους ότι ώρα τους βολεύει, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα σκυλιά, να τα σκαλίζουν και να τα σκορπάνε κάτω. 
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ συνηθίζουμε να αγοράζουμε την οδοντόκρεμα που αγοράζουμε πάντα, παρά μια νέα οδοντόκρεμα χωρίς χάρτινο κουτί συσκευασίας. 
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ είναι καλύτερα να κουβαλάμε τα ψώνια μας σε πάνινες σακούλες που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλές φορές, παρά σε χάρτινες ή πλαστικές που χρησιμοποιούμε τώρα. Εμείς όμως δυστυχώς χρησιμοποιούμε τις πλαστικές. 
Οι περισσότερες από τις ενέργειές μας είναι αρνητικές γιατί ρυπαίνουμε το περιβάλλον, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια. 
"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"


Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2001 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Σήμερα δώσαμε το ερωτηματολόγιο που είχε σχέση με το πώς ενεργεί κανένας σε σχέση με τα σκουπίδια στα παιδιά των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων (25 μαθητές). Από τις απαντήσεις που δόθηκαν βγάλαμε τα παρακάτω συμπεράσματα:
Οι μισοί μαθητές των τάξεων αυτών (12 από τους 25) δήλωσαν ότι, σε μια εκδρομή στο βουνό, θα μάζευαν τα δικά τους σκουπίδια αλλά και των φίλων τους και θα τα κουβαλούσαν μέχρι το αυτοκίνητό τους που βρίσκεται 1 χμ. μακριά , ενώ οι υπόλοιποι ή θα μάζευαν μόνο τα δικά τους (7 από τους 25) ή θα τα μάζευαν όλα αλλά θα τα έκρυβαν πίσω από ένα θάμνο για να μην τα δει κανείς (6 από τους 25).
Αν δε βρίσκουν εύκολα ένα δοχείο απορριμμάτων, οι πιο πολλοί (16 από τους 25) θα βάλουν το χαρτάκι από τη σοκολάτα στην τσέπη τους και θα το πετάξουν όταν πάνε στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι ή θα το πετάξουν στο πεζοδρόμιο (5 από του 25) ή θα το κρύψουν πίσω από ένα στύλο της Δ.Ε.Η.
Οι περισσότεροι (18 από τους 25) όταν θέλουν να γράψουν κάτι πρόχειρο χρησιμοποιούν ένα φύλλο από παλιό τετράδιο, ενώ οι υπόλοιποι (7 από τους 25) καινούργιο χαρτί.
Οι πιο πολλοί (17 από τους 25) θα ήθελαν να υπήρχε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα αξιοποιούσε τα αλουμινένια τενεκεδάκια και θα τα πήγαινα πρόθυμα στους ειδικούς κάδους, μερικοί όμως (8 από τους 25) θα έβρισκαν δικαιολογίες για να μην τα πάνε.
Οι μισοί θα προτιμούσαν να πάνε ένα Σάββατο μια επίσκεψη στα ξαδέρφια τους που μ' αυτά κάνουν καλή παρέα, παρά να πάνε με την τάξη τους σ' ένα χώρο που είναι γεμάτος σκουπίδια για να τον καθαρίσουν.
Οι περισσότεροι (21 στους 25) θα κατέβαζαν τα σκουπίδια τους το πρωί λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο, ενώ οι υπόλοιποι (4 στους 25) όποτε τους βολεύει.
Οι πιο πολλοί (20 στους 25) προτιμούν να αγοράσουν την οδοντόκρεμα που αγοράζουν συνήθως και να πετάξουν στα σκουπίδια τη χάρτινη συσκευασία της, παρά να αγοράσουν μια νέα οδοντόκρεμα χωρίς χάρτινο κουτί συσκευασίας.
Οι περισσότεροι (17 στους 25) νομίζουν ότι είναι καλύτερα να κουβαλάμε τα ψώνια μας σε πλαστικές σακούλες όπως αυτές που χρησιμοποιούμε τώρα και μόνο (8 στους 25) πάνινες τσάντες που θα τις χρησιμοποιούσαμε πολλές φορές.
Από τις απαντήσεις των παιδιών συμπεράναμε ότι τα παιδιά των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων έχουν περισσότερες θετικές στάσεις προς το περιβάλλον.
Γενικά η στάση των περισσότερων μαθητών του σχολείου μας είναι θετική προς το περιβάλλον πράγμα που φαίνεται και στην παρακάτω γραφική παράσταση.

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος