Απρίλιος 2003

Αρ. Φύλλου 60

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πάμπλο Πικάσο - Γκουέρνικα

Ειρήνη – Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τι μπορώ να φτιάξω με την αγάπη

Αγάπη και φροντίδα για τα ζώα, ναι. Αλλά πρώτα για τους ανθρώπους 

Πρωταπριλιά 

Πρωταπριλιάτικα ψέματα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - Έρευνα 

Η ιστορία των Παραολυμπιακών αγώνων - Πινκ Πονκ στο σχολείο μας 

Γιατί το λέμε - Ηρόδοτος - Αστερισμοί - Συνέντευξη από έναν υδραυλικό

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

Την πρώτη ημέρα του Απριλίου υπάρχει το έθιμο να γίνονται φάρσες με βάση την ψευτιά. Άγνωστο πώς προήλθε αυτό το έθιμο.

Μια παλιά συνήθεια, που διατηρείται ακόμα και σήμερα, είναι να λένε οι άνθρωποι ψέματα μεταξύ τους την Πρωταπριλιά και να προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους μπορούν περισσότερους γνωστούς και φίλου.

Την προέλευση της πρωταπριλιάτικης φάρσας κανένας δεν μπορεί ασφαλώς να ορίσει. Κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών η συνήθεια αυτή άρχισε στην Ευρώπη κατά το 16ο αιώνα επί βασιλείας του Καρόλου του Θ΄. Τότε με διάταγμα που υπογράφηκε στην έπαυλη Ρουσιγιόν, μετατέθηκε η αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Επειδή έγινε η μετάθεση της Πρωτοχρονιάς φυσικό ήταν να σταματήσει και η ανταλλαγή δώρων και ευχών την 1η Απριλίου. Δύσκολα όμως ξεριζώνεται μια παλιά συνήθεια, γι’ αυτό και πολλοί συνέχισαν να κάνουν χάρη αστειότητας ψεύτικα δώρα και ψεύτικες ευχές την ημέρα της Πρωταπριλιάς.

Άλλοι ιστορικοί υποστήριζαν ότι η συνήθεια αυτή μας ήρθε από τις δυτικές χώρες, στις οποίες η εποχή του ψαρέματος αρχίζει την 1η Απριλίου. Επειδή λοιπόν την εποχή αυτή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα και ξεφεύγουν, δημιουργήθηκε το έθιμο του «πρωταπριλιάτικου ψαριού» και οι φαρσέρ πρόσφεραν αντικείμενα, που έφευγαν από τα χέρια, όπως τα ψάρια.

Κατά πολλούς η πρωταπριλιάτικη φάρσα έχει την προέλευσή της από τη γιορτή της «κοροϊδίας και του ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής θεάς «Βένους Απρίλης», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, ενώ άλλοι επιμένουν ότι με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και αστεία μεγάλη σχέση έχει η Ινδή θεά του έρωτα η περίφημη Μάγια.

Η πρωταπριλιάτικη φάρσα διαδόθηκε ευρύτατα και την εγκαινίασαν και οι εφημερίδες. Μερικές από τις πιο πετυχημένες φάρσες της πρωταπριλιάς δημοσιεύτηκαν σε δικές μας και ξένες εφημερίδες. Μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε με μεγάλους τίτλους την καταπληκτική είδηση ότι ο Έντισον εφεύρε ένα μηχάνημα που κάνει το νερό κρασί. Η φάρσα είχε καταπληκτική επιτυχία. Έπιασε πανικός τους εμπόρους χοντρικής πώλησης κρασιών και άρχισαν να πέφτουν στο χρηματιστήριο οι τιμές των εταιρειών που έκαναν το σχετικό εμπόριο.

Παυλίδης Βασίλης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος