ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Την Πέμπτη 8 Μαΐου επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, που βρίσκεται στον ποταμό Λουδία.

Μόλις φτάσαμε, αφού γνωριστήκαμε με τους υπεύθυνους του Κέντρου, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες (Γ΄, Δ΄ μαζί, Ε΄, ΣΤ΄ μαζί). Η πρώτη ομάδα οδηγήθηκε μέσα στο Κέντρο και η δεύτερη εντόπισε με το τηλεσκόπιο και με κιάλια διάφορα ζώα και πουλιά στο ποτάμι, όπως νεροχελώνες, νερόκοτες, βατράχια, νερόφιδα, ένα σταχτή ερωδιό και ένα σκύλο να διασχίζει το ποτάμι κολυμπώντας.

Η υπεύθυνη μας έδωσε διάφορες πληροφορίες για το Λουδία και μας είπε ότι είναι εθνικό κωπηλατήριο και ότι γίνονται σ’ αυτόν αγώνες κωπηλασίας.

Αφού κάναμε έναν περίπατο δίπλα στο ποτάμι και είδαμε τους ξενώνες όπου φιλοξενούνται αθλητές που έρχονται για προετοιμασία, οδηγηθήκαμε σε μια αίθουσα με διάφορα σκάφη. Εκεί υπήρχαν όργανα «νοητής» κωπηλασίας στα οποία κι εμείς προπονηθήκαμε.

Στη συνέχεια πήγαμε στο κέντρο, για να δούμε διάφορα βίντεο για την κωπηλασία και να παίξουμε ένα παιχνίδι με ζώα.

Στο τέλος, προτού φύγουμε, παίξαμε το παιχνίδι με τις καρέκλες. Κάποιος ήταν όρθιος και οι υπόλοιποι καθισμένοι σε καρέκλες. Αυτός που ήταν όρθιος έλεγε κάτι σχετικό με το ποτάμι και, αν ήταν ψέμα, μέναμε στις θέσεις μας, αν ήταν αλήθεια, έπρεπε να αλλάξουμε θέσεις. Όποιος έμενε όρθιος, συνέχιζε με τις αλήθειες και τα ψέματα.

Ήταν μια όμορφη επίσκεψη.

 

Παναούση Κατερίνα (Ε΄ Τάξη), Βασιλειάδης Άγγελος (ΣΤ΄ Τάξη)


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΝΙΑ

Την Τρίτη 20 Μαΐου επισκεφτήκαμε το χωριό Ακρανιά στα πλαίσια του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας, για να ασχοληθούμε με διάφορα ολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι πολύ διαδεδομένα.

Μόλις φτάσαμε, μας υποδέχτηκε ένας γυμναστής, ο κύριος Γιάννης, και μας έδειξε το δρόμο για την τοποθεσία που θα πηγαίναμε. Η διαδρομή μέχρι τον ποταμό Αλμωπαίο κράτησε 45 λεπτά με τα πόδια.

Όταν φτάσαμε, μας κέρασαν φρέσκο κρουασάν και μας πήγαν σε μια σκιά, για να ξεκουραστούμε από το περπάτημα. Αφού ξεκουραστήκαμε, μας χώρισαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης θα έκανε αναρρίχηση και της Δ΄ κωπηλασία.

Στην αναρρίχηση υπήρχαν δύο τείχη. Το ένα ήταν κάθετο και, επειδή ήταν εύκολο, αναρριχήθηκαν όλοι, ενώ το δεύτερο είχε κλίση προς τα έξω, ήταν δύσκολο και το ανέβηκαν μόνο λίγα παιδιά. Σ’ όλη τη διάρκεια μας βοηθούσε και μας επέβλεπε ένας άλλος γυμναστής, ο κύριος Κώστας.

Ύστερα τα παιδιά της Δ΄ τάξης ήρθαν στην αναρρίχηση κι εμείς πήγαμε για κωπηλασία. Μας οδήγησαν στο ποτάμι που ήταν δίπλα, μας μίλησαν για το κανόε καγιάκ και την κωπηλασία και μας έδωσαν εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός ήταν ένα ειδικό κράνος, ένα σωσίβιο γιλέκο και ένα κουπί. Επειδή ήμασταν πολλά παιδιά και δε χωρούσαμε στη βάρκα, ξαναχωριστήκαμε σε ομάδες και κάναμε κωπηλασία. Ο κύριος Γιάννης μας πρόσεχε να μη μας πάρει το ρεύμα.

Μετά πήγαμε για τοξοβολία. Εκεί η γυμνάστρια κυρία Ειρήνη μας μίλησε για την τοξοβολία και μας έδειξε πώς να σημαδεύουμε και να ρίχνουμε το βέλος. Τότε χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και κάναμε αγώνα. Τα αγόρια τελικά νίκησαν τα κορίτσια.

Στο τέλος πήγαμε για ποδηλασία. Εκεί ο κύριος Γιάννης μας έδειξε τη διαδρομή και αρχίσαμε να κάνουμε ποδήλατο με mountain bike. Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία και δύσκολη κι έτσι κάποιοι έπεσαν.

Μόλις τελειώσαμε και την ποδηλασία, μας κέρασαν σάντουιτς και χυμούς. Φάγαμε και με ένα τζιπάκι μας πήγανε στο λεωφορείο για το ταξίδι της επιστροφής.


Παπαδόπουλος Κώστας (Ε΄ Τάξη), Παυλίδης Βασίλης, Χαραλαμπίδης Γιάννης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος