11Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Ζωγραφιά της Κατερίνας Παναούση (ΣΤ΄ Τάξης)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ

Κάθε παιδί όταν γεννηθεί πρέπει να του δώσουμε ένα όνομα.. Άννη, Πέτρος, Βαρβάρα, Γιώργος, Σόνια, Μύρω … Πρέπει όλα τα παιδιά της γης να λένε και την εθνικότητά τους ελεύθερα.. Είμαι Έλληνας, είμαι Τούρκος, είμαι Κινέζος, είμαι Αλβανός… Απ' όπου κι  αν κατάγεται, είναι ένα παιδί και έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν και όλα τα άλλα παιδιά .                                  

Ηλιάδου Κασσιανή (Ε΄ Τάξη)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Κάθε παιδί από τη στιγμή που γεννιέται έχει δυο γονείς και έχει το δικαίωμα να ζήσει σε μια οικογένεια. Η οικογένεια θα του δίνει στοργή και φροντίδα τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Κοντά στη μαμά, το μπαμπά και τα αδέρφια του το παιδί θα νιώσει τη σιγουριά ότι βρίσκεται με δικούς του ανθρώπους. Με την οικογένειά του θα μοιραστεί τις χαρές του, τα γενέθλια και τις εκδρομές του. Δυστυχώς πολλά παιδιά δεν έχουν οικογένεια. Κάποια τα εγκαταλείπουν οι γονείς τους, όταν είναι πολύ μικρά, γιατί δεν έχουν χρήματα να τα μεγαλώσουν. Κάποια άλλα φεύγουν από το σπίτι και από πολύ μικρά γυρίζουν στους δρόμους και ζητιανεύουν ή προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματό τους στα φανάρια των δρόμων κινδυνεύοντας η ζωή τους. Κάθε παιδί όμως έχει το δικαίωμα να έχει μια οικογένεια και δεν επιτρέπεται σε κανένα να του τη στερεί.

                                                                       

Μαρία Παρασκευαίδου  (Ε΄ Τάξη)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ

Κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικαίωμα τροφής. Να μπορεί να τρώει το καθημερινό του φαγητό. Όμως κάποιοι του στερούν αυτό το δικαίωμα. Κάποια παιδιά μπορούν και τρώνε το καθημερινό τους φαγητό και δεν σκέφτονται τα άλλα τα παιδιά που πεινάνε. Αλλά ευτυχώς υπάρχει η UNICEF και κάνει πολλές προσπάθειες και στέλνει φαγητό και άλλα χρήσιμα πράγματα για τα παιδιά.      

Δέσποινα Τοπούζη  (Ε΄ Τάξη)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Όπως ξέρουμε, κάποια παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες τα παίρνουν από τα σπίτια τους και τα εκπαιδεύουν για να πολεμούν. Εκεί όμως υπάρχουν κάποιες νάρκες, κάποια όπλα κι έτσι κάποια παιδιά σκοτώνονται, ενώ εξασκούνται για τον πόλεμο. Όμως αυτά τα παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο και αντί να μαθαίνουν να πολεμούν, να μαθαίνουν γράμματα. Έπρεπε να μπορούν να παίζουν. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζήσουν με ειρήνη και να χαρούν τη ζωή τους. Κανένας δεν πρέπει από τη μικρή τους ηλικία να τα στέλνει στον πόλεμο. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να παίζει σε κήπους με λουλούδια, να κρατάει πολύχρωμα μπαλόνια και να κοιτάει στο γαλανό ουρανό

 Πολλά παιδιά δυστυχώς  ζουν σε άσχημες συνθήκες. Θέλω να πιστεύω  πως δεν θα αργήσει η μέρα που όλα τα παιδιά του κόσμου θα χαίρονται όλα τα δικαιώματά τους σε ένα κόσμο γεμάτο ΕΙΡΗΝΗ.

                               Λεμονιά Φαντίδου (Ε΄ Τάξη)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παίζουν. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να παίζει με τους  φίλους του. Κάθε παιδί πρέπει να χαίρεται το παιχνίδι . Κούκλες, αυτοκινητάκια, κρυφτό, κυνηγητό …, να μαλώνουν, να ζητάνε συγγνώμη ο ένας από τον άλλο κι όλοι μαζί αγαπημένοι να δίνουν ραντεβού για νέα παιχνίδια. Γιατί όλα έχουν τα ίδια δικαιώματα. και στο ΠΑΙΧΝΙΔΙ.            

Θεοδοσίου Βασιλική (Ε΄ Τάξη)

Ζωγραφιά της Παναγιώτας Παυλίδου (ΣΤ΄ Τάξης)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μπορεί να πάει στο γιατρό, όταν είναι άρρωστο. Επίσης τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μπορούν να κάνουν εμβόλια έτσι ώστε να μπορούν να πρoφυλαχτoύv από πολύ επικίνδυνες αρρώστιες. Έχουν το δικαίωμα να έχουν φάρμακα, για να ξεπερνούν τις αρρώστιες τους. Όταν υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη, όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ. τα παιδιά πρέπει να εξυπηρετούνται πρώτα και πρέπει πρώτα σ' αυτά να δίνονται οι πρώτες βοήθειες και τα φάρμακα. Δυστυχώς κάποια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες αβοήθητα, γιατί οι γονείς τους είναι φτωχοί και δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο γιατρό. Όλα τα παιδιά πρέπει να μπορούν να ζήσουν και, για να ζήσουν, έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την υγεία τους.

Φωτιά Αναστασία  Ε΄ τάξη  

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ

"Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν σφιχτά τα χέρια,

κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,

ο κύκλος θα γινότανε πολύ - πολύ μεγάλος,

κι ολόκληρη τη γη μας θ' αγκάλιαζε θαρρώ"

Κάπως έτσι θα ήταν ο κόσμος, αν γινόταν όλα αυτά που μας αναφέρει στο ποίημά του ο Γιάννης Ρίτσος. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν όνειρα, να ονειρεύονται πώς θέλουν να ζήσουν. Μη μας στερείτε να κάνουνε όνειρα και να θέλουμε να ζούμε σε κόσμους όμορφους, χαρούμενους, γελαστούς, με ειρήνη και αγάπη.

Αντωνιάδου Αναστασία  (Ε΄ Τάξη)

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Όταν ξέρεις γράμματα, μπορείς να βρεις δουλειά και δεν σε κοροϊδεύουν.  Τώρα αυτοί που μορφώνονται έχουν καλύτερη και ευκολότερη ζωή. Όμως αυτοί που δουλεύουν από μικροί δεν χαίρονται τη ζωή και τους εκμεταλλεύονται.

Σελίδου Ελίζα (Ε΄ Τάξη)

 Ζωγραφιά της Άννας Αντωνιάδου (ΣΤ΄ Τάξης)

  

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα να αγαπάνε και να τους αγαπούν. Να αγαπάνε τους γονείς τους, τα αδέλφια τους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, αλλά και να μας αγαπούν. Πάνω από όλα, όλοι έχουμε την ανάγκη της  ζεστής αγκαλιάς  της μητέρας μας.

Παρασκευαδέλη Βασιλική (Ε΄ Τάξη)

 

Ζωγραφιά της Μιλένας Ταταρίδου (ΣΤ΄ Τάξης)

  

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Έχω δικαίωμα να ζω, όπως και αν έχω γεννηθεί.

Πολλές φορές γεννιόνται παιδιά χωρίς χέρια, χωρίς πόδια, άλλα  είναι τυφλά, άλλα δεν ακούνε. Σ' αυτά τα παιδιά πρέπει να δίνουμε όλη μας την αγάπη και να τους δείχνουμε πως δεν διαφέρουν από μας. Έχουν δικαίωμα να παίξουν, να χαρούν, να διασκεδάσουν και να μορφωθούν, δικαίωμα στη ΖΩΗ. Μπορεί απ' αυτά τα παιδιά να λείπει κάτι από το σώμα τους αλλά είναι όπως όλα τα άλλα τα παιδιά που έχουν όλα τα δικαιώματα .

 

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα  (Ε΄ Τάξη)

 

ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Έχεις το δικαίωμα

να παίζεις, να γελάς,

να μην πεινάς, να μη διψάς

και να ‘χεις ρούχα καθαρά.

Έχεις το δικαίωμα να ξεκουραστείς,

φιλίες και παρέες να μπορείς να βρεις.

Έχεις το δικαίωμα να μορφωθείς

και τη γνώμη σου να πεις,

να τη φωνάξεις.

Έχεις το δικαίωμα να προστατευτείς,

τον πόλεμο ποτέ να μη γνωρίσεις.

Έχεις το δικαίωμα να ξέρεις,

ψέματα δεν μπορεί κανένας να σου λέει,

κανένας δεν μπορεί να σ’ εκμεταλλευτεί,

να σε κάνει να πονάς.

Κι αν φαίνονται αδύνατα για σένα όλ’ αυτά,

εσύ θυμήσου.

Κι άλλα παιδιά είναι μαζί σου.

  

Ζωγραφιά του Πρόδρομου Γιαπράκη (ΣΤ΄ Τάξης)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος