Δεκέμβριος 2004

Αρ. Φύλλου 72

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιστορίες και μύθοι για την πιό μαγική γιορτή του χρόνου

Κάλαντα

Οι μαθητές της Δ τάξης σας προτείνουν να διαβάσετε

Ένας τίμιος άνθρωπος - Δεκέμβριος

Ερυθρός Σταυρός - Ερρίκος Ντυνάν

Επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου - Η ιστορία του κινηματογράφου

Επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου

Ηχοληψία και αναπαραγωγή του ήχου

Ευλογημένο αμπέλι

Γιατί το λέμε

Το ελάφι - Ένα ελάφι διηγείται την ιστορία του

Οι αστερισμοί (Γ' μέρος) - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

Ερυθρός Σταυρός

Με αφορμή τον έρανο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που κάναμε στα τέλη του Νοέμβρη σκεφτήκαμε να γράψουμε λίγα λόγια για τον Ερυθρό Σταυρό και για τον ιδρυτή του.

Διεθνής υγειονομικός και φιλανθρωπικός οργανισμός, που έχει σαν σκοπό να βοηθά τους τραυματίες και τα θύματα πολέμου, αλλά και γενικά τον άνθρωπο, ανεξάρτητα θρησκεύματος, φυλής ή πολιτεύματος, είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελβετού Ερρίκου Ντυνάν με τη Συνθήκη της Γενεύης, τον Αύγουστο του 1864. Εκεί αναγνωρίστηκαν επίσημα οι αρχές της ανθρωπιστικής αυτής οργανώσης. Στη συνδιάσκεψη που έγινε στις Κάννες της Γαλλίας (1919) με πρωτοβουλία του Ερρίκου Ντάβισον, καθορίστηκε η δράση του Ε. Σ. σε καιρό ειρήνης για τη βελτίωση της υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και γενικά την ανακούφιση του πόνου και της δυστυχίας των ανθρώπων. Σύμβολο του Ε. Σ. είναι ένας κόκκινος σταυρός, πάνω σ’ ένα τετράγωνο άσπρο πανί. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1877 με πρώτο πρόεδρο το Μάρκο Ρενιέρη.

Ράνια Σελίδου (Ε΄ Τάξη)

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

(1828 - 1910) Ελβετός φιλάνθρωπος, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (1910).

Μετά τη μάχη του Σολφερίνο, στο Γαλλο-Αυστριακό πόλεμο, σχημάτισε - διαθέτοντας την περιουσία του - ένα μικρό επιτελείο για την περίθαλψη των τραυματιών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Μετά το τέλος του πολέμου περιόδευσε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναπτύσσοντας την ιδέα της ίδρυσης ενός διεθνούς οργανισμού περίθαλψης και υγείας, που έγινε πραγματικότητα το 1864, με τη συνθήκη της Γενεύης.

Αντωνιάδου Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος