Φεβρουάριος 2004

Αρ. Φύλλου 66

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φεβρουάριος - Μια λαϊκή παράδοση για το Φεβρουάριο - Δίσεκτο έτος

Καρναβάλι - ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Απόκρια - Γιατί το λέμε

Το γαϊτανάκι

Ο ξυλοπόδαρος - Καθαρή Δευτέρα - Χαρταετός - Το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου μας

Η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

Φυσικός πλούτος, ενέργεια και πολιτισμός

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς

Ζώα που ξέρουν από … κρύο!!!

Δεινόσαυροι - πλανήτης Δίας - Λαικοί Ζωγράφοι - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε στις 7.00 π.μ. για να επισκεφτούμε το Κ. Π. Ε. Καστοριάς. Φτάσαμε στις 9.30 π.μ. Το ταξίδι ήταν κουραστικό αλλά ευχάριστο. Ακούγαμε μουσικοί ενώ κάποιοι έτρωγαν.
Όταν φτάσαμε στο Κ. Π. Ε., μας υποδέχτηκαν ο κ. Νίκος, που είναι δάσκαλος, και η κ. Μάγδα, που είναι βιολόγος. Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν "Ενέργεια και περιβάλλον".
Μας μίλησαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, κύματα), για τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο) και για τις διάφορες μορφές ενέργειας (πυρηνική, χημική, αιολική, δυναμική κ.ά.)
Ύστερα κάναμε ένα διάλειμμα στο οποίο μας πρόσφεραν ένα σάντουιτς και έναν χυμό.
Μετά μας έδειξαν ένα βίντεο με μια οικογένεια που υπερκατανάλωνε ενέργεια και ήρθε μια θεία τους από το εξωτερικό και τους έμαθε να κάνουν οικονομία.
Στη συνέχεια πήγαμε σε μια αίθουσα, στην οποία υπήρχαν διάφορες κατασκευές (μινιατούρες) που λειτουργούσαν με φωτοβολταϊκά στοιχεία (μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια), όπου είδαμε πώς λειτουργούσαν και παίξαμε μ' αυτά.
Κατόπιν ανεβήκαμε στη σκεπή του κτιρίου όπου υπήρχε μια εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά στοιχεία, η οποία κόστιζε 15.000 ευρώ, τα οποία μετέτρεπαν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική (ηλεκτρικό ρεύμα). Μ' αυτήν το κτίριο καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες του.
Αφού φύγαμε από τη στέγη, πήγαμε στην αίθουσα του χημείου, όπου κάναμε διάφορα πειράματα που είχαν σχέση με την ενέργεια.
Στη συνέχεια καθίσαμε και κάναμε ένα κολλάζ με λέξεις που μάθαμε και συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το Κ. Π. Ε. Καστοριάς. Στο τέλος μας επιφύλαξαν μια έκπληξη, ένα καπέλο για δώρο.
Αφού τους αποχαιρετίσαμε, πήγαμε σε μια ταβέρνα δίπλα στη λίμνη, όπου φάγαμε. Εκεί κοντά υπήρχε η Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, που είναι χτισμένη από το 1100 και στις αγιογραφίες που υπάρχουν οι άγιοι δεν έχουν μάτια, γιατί τα είχαν "βγάλει" οι Τούρκοι στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ακόμα δίπλα υπήρχε και η εκκλησία του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που χτίστηκε το 16ο αιώνα και στον πρόναό του υπήρχαν μερικές εικόνες καταστραμμένες, ενώ ο κυρίως ναός είχε φανταστική διακόσμηση.
Η εκδρομή αυτή ήταν μια από τις καλύτερες που έχουμε πάει.


Αντωνιάδου Άννα, Γιαπράκης Μάκης, Παπαδόπουλος Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος