Φεβρουάριος 2004

Αρ. Φύλλου 66

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φεβρουάριος - Μια λαϊκή παράδοση για το Φεβρουάριο - Δίσεκτο έτος

Καρναβάλι - ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Απόκρια - Γιατί το λέμε

Το γαϊτανάκι

Ο ξυλοπόδαρος - Καθαρή Δευτέρα - Χαρταετός - Το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου μας

Η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

Φυσικός πλούτος, ενέργεια και πολιτισμός

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς

Ζώα που ξέρουν από … κρύο!!!

Δεινόσαυροι - πλανήτης Δίας - Λαικοί Ζωγράφοι - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 


ΖΩΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ….ΚΡΥΟ !!!

Ζουν στις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη μας, όπου ο σκληρός χειμώνας δοκιμάζει την αντοχή τους. Κι όμως η φύση τα έχει εξοπλίσει με τέτοιο τρόπο που καταφέρνουν και επιβιώνουν μέσα στο χιόνι και την παγωνιά.

Ο κάστορας
Έχετε ακούσει για το φοβερό κολυμβητή, αρχιτέκτονα και οικολόγο κάστορα; Μάλιστα, ο κάστορας έχει όλες αυτές τις ιδιότητες και επιπλέον μια καταπληκτική γούνα και μια επίπεδη ουρά που τον βοηθάει να κινείται γρήγορα στο νερό.
Ο κάστορας ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών και ζει δίπλα στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια.
Χτίζει την φωλιά του την άνοιξη, πάντα στην ακτή, χρησιμοποιώντας μικρούς κορμούς δέντρων, κλαδιά και φύλλα. Αυτός ο μεγάλος υδραυλικός - μηχανικός φτιάχνει μέσα στο νερό έργα που φημίζονται για τη σταθερότητά τους. Με κορμούς, λάσπη και πέτρες τα φράγματα που φτιάχνει φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα ύψος.
Τα μικρά του γεννιούνται εξοπλισμένα με την πλούσια γούνα τους. Στην Ευρώπη είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη, αφού τους προηγούμενους αιώνες κυνηγήθηκε πολύ για τη γούνα του.
Όταν κάνει πολύ κρύο, από τη βάση της ουράς του βγαίνει ένα υγρό σαν λάδι, το οποίο διαχέεται σε όλη την γούνα του και έτσι διατηρείται πάντα ζεστό και προφυλάσσεται από την παγωνιά.

Η πολική αλεπού
Γνωρίζατε ότι η πονηρή αλεπού ζει και σε τόπους που η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ χαμηλή; Κι όμως... Αυτή διαφέρει από την γνωστή αλεπουδίτσα που ξέρουμε όλοι, μιας και είναι ολόλευκη με πολύ χοντρό τρίχωμα. Έχει μικρά αυτιά, κοντά πόδια και ουρά, γιατί από αυτά τα σημεία χάνει περισσότερη θερμότητα. Η λευκή αλεπού, για να προστατέψει τα μικρά αλεπουδάκια από άλλα εχθρικά ζώα, σκάβει τη φωλιά της βαθιά μέσα στο έδαφος, κάτω από το χιόνι, φτιάχνοντας πολλές και πολύπλοκες στοές και τούνελ! Αναπαράγεται μόνο όταν υπάρχει άφθονη τροφή στο περιβάλλον της και γεννάει 6 - 10 μικρά το χρόνο.

Ο πιγκουΐνος
Ο χαριτωμένος πιγκουΐνος είναι το μοναδικό είδος πουλιού που δεν πετάει καθόλου αλλά κολυμπάει πολύ καλά! Οι πιο γνωστές ράτσες αυτών των μεγάλων πουλιών είναι έξι. Ο πιο μεγάλος λέγεται Αυτοκρατορικός και ζει στην Ανταρκτική. Το ύψος του φτάνει το 1,10 μ., ενώ κάνει βουτιές στη θάλασσα μέχρι και σε 530 μέτρα βάθος κρατώντας την αναπνοή του κάτω από το νερό έως και είκοσι λεπτά!
Ελάτε κοντά, γιατί κρυώνουμε!
Όταν κάνει υπερβολικό κρύο, τα μικρά του αυτοκρατορικού πιγκουΐνου σφιχταγκαλιάζονται σε κλειστό κύκλο, για να ζεσταθούν. Στο κέντρο του κύκλου η θερμοκρασία είναι μέχρι και 10 βαθμούς ψηλότερη από τις άκρες. Οι προνομιούχοι στο κέντρο του κύκλου αλλάζουν τακτικά θέση με αυτούς που είναι πιο έξω.

Ο τάρανδος
Ο πιστός φίλος του Άγιου Βασίλη, αφού αυτός, όπως ξέρουμε, σέρνει το έλκηθρο του. Είναι το μεγαλύτερο είδος ελαφιού που υπάρχει. Οι πιο ξεχωριστές οικογένειες του ταράνδου είναι τρεις: ο Κόκκινος, το Καριμπού και η Άλκη που είναι και η πιο σωματώδης, αφού μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος και τα 700 κιλά βάρος! Είναι ένα πολύ δυνατό αλλά και φιλήσυχο ζώο. Γεννάει ένα μικρό το Μάιο ύστερα από εγκυμοσύνη 7 - 8 μηνών. Τα τεράστια κέρατα στο κεφάλι του ξεπερνούν το ένα μέτρο και κάθε Φεβρουάριο πέφτουν και ξαναμεγαλώνουν από την αρχή.


Θεοδοσίου Βασιλική, Φαντίδου Λεμονιά (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος