Μάιος Ιούνιος 2004

Αρ. Φύλλου 69

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούνιος – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατέψει το περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα – Η ιστορία του πόντου

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πόλεις που διοργάνωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς

 Σπύρος Λούης, ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης 

ΙΒ΄ Ηράκλεια 2004

Επίσκεψη συγγραφέα στην τάξη μας – Η Ευρώπη, το σπίτι μας – Γιατί το λέμε;

Πλανήτης Ποσειδώνας

Πλανήτης Πλούτωνας

Άγιο Όρος - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

Ο Γάλλος γερουσιαστής Μπριάλ πρότεινε, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, να γίνει ο μαραθώνιος δρόμος προς τιμή του δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα, για να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών.
Ο μαραθώνιος άρχισε και στην αφετηρία στάθηκαν 17 αθλητές, δώδεκα Έλληνες και πέντε αλλοδαποί. Ο πυροβολισμός στον αέρα ήταν το σύνθημα του αγώνα δρόμου των σαράντα χιλιομέτρων, από το Μαραθώνα ως την Αθήνα.
Σ’ όλο το δρόμο ο κόσμος ζητωκραύγαζε και εμψύχωνε τους δρομείς αλλά η αγωνία ήταν μεγάλη, γιατί δυο ξένοι δρομείς προπορεύονταν.
Ξαφνικά, ένα γεροδεμένο παλικάρι, που είχε στην πλάτη του γραμμένο το νούμερο 17, άρχισε με σταθερό βηματισμό να προηγείται απ’ όλους τους αθλητές. Το θέαμα ήταν λιγάκι περίεργο, γιατί μόνο αθλητή δε θύμιζε αυτός ο γρήγορος δρομέας, με τη φουστανέλα και τα τσαρούχια! Ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας χωρικός από το Μαρούσι, νερουλάς στο επάγγελμα, αλλά πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή του.
Συγκίνηση και ενθουσιασμός συνεπήρε όλους τους θεατές, όταν ο ταπεινός αθλητής μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έφτασε πρώτος στο τέρμα του αγώνα κι έδωσε τη θριαμβευτική ιστορική νίκη. Τη νίκη που ένωσε τη σύγχρονη Ελλάδα με τη δόξα και το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας!


Γρηγοριάδου Βασιλική, Πραντσίδου – Γεωργιάδου Πελαγία (Β΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος