ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Μάρτης, ο τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου, πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο θεό του πολέμου Mars, δηλαδή τον Άρη. Όπως λέει η ρωμαϊκή ιστορία, οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, ονόμασαν αυτόν το μήνα Μάρτιο, επειδή τον πρώτο μήνα της άνοιξης οι Ρωμαίοι άρχιζαν τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Μάρτης λέγεται και Ανοιξιάτης, γιατί είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη. Στις 21 Μαρτίου έχουμε την εαρινή ισημερία, δηλαδή ίση διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτόν το μήνα επιστρέφουν τα χελιδόνια και τα παιδιά τραγουδάνε τα «χελιδονίσματα». Από την 1η ως τις 31 του μήνα τα παιδιά φοράνε στο χέρι τους κόκκινη και άσπρη κλωστή στριμμένη, που τη λένε «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών να μην καούν από τον ήλιο.

Ο άστατος καιρός είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μάρτη, του Γδάρτη και Παλουκοκαύτη, όπως έλεγαν το Μάρτιο τα παλιά χρόνια, που τα σπίτια ζεσταίνονταν με τζάκια και ξυλόσομπες. Βέβαια, όταν ο Μάρτιος κάνει καλό καιρό, λέμε: «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα». Οι ανοιξιάτικες βροχές όμως αυτού του μήνα είναι απαραίτητες για τη γεωργία.      

Στις 25 Μαρτίου είναι η πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή του μήνα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ο Μάρτιος είναι σημαντικός μήνας και για το ελληνικό έθνος. 1821, 25 Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη Σημαία της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και ορκίζει τους αρχηγούς.

Ηλιάδου Χριστίνα, Ιωαννίδου Ελένη,

Σαββίδης Νίκος, Φωτιάς Κώστας (Γ΄ Τάξη)

 

ΣΤΟ ΚΑΛΟ, ΓΕΡΟΧΕΙΜΩΝΑ

Μ’ ανοιξιάτικα λουλούδια,

μυρωμένα, δροσερά,

με παιχνίδια, με τραγούδια,

με φωνές και με χαρά,

το λευκόμαλλο χειμώνα

ας το διώξουμε και πάλι

κι ο καθένας ας του ψάλλει:

-         Στο καλό, γεροχειμώνα!

Στο καλό!

 

Οι αγροί όλοι φορούνε

καταπράσινη στολή

και στους κήπους που ανθούνε,

κελαηδεί κάθε πουλί.

Όλη η φύση λουλουδίζει

και φωνάζουν τα παιδιά

με χαρούμενη καρδιά:

-         Στο καλό, γεροχειμώνα!

Στο καλό!

 

(Από το βιβλίο «Μάρτιος – Παραμύθια, ιστορίες, γιορτές, βιογραφίες αγίων)

Μουχτάρης Στέλιος, Σιδηρόπουλος Στράτος,

Φωτιάδης Σωτήρης, Χαραλαμπίδης Λευτέρης (Γ΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος