Σολωμός Διονύσιος

(1798-1857). Ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας και δημιουργός του "Ύμνου προς την Ελευθερία".

Η ζωή του:  Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου 1798. Πατέρας του ήταν ο Νικόλαος Σολωμός και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη. Η οικογένειά του ήταν μια από τις σημαντικότερες της Ζακύνθου. Ο Νικόλαος Σολωμός πέθανε, όταν ο μελλοντικός ποιητής ήταν εννιά χρόνων, κι έτσι ο μικρός Διονύσιος μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο έγιναν πρόωρα κληρονόμοι μεγάλης περιουσίας. Πρώτοι δάσκαλοι του Σολωμού στη Ζάκυνθο ήταν κάποιος Κασσιμάτης και ο Αντώνιος Μαρτελάος, άντρας φημισμένος για τη λογιότητά του, φύση ποιητική και ιδιόρρυθμη.

 Σε ηλικία δέκα ετών πήγε στην Ιταλία για τις σπουδές του. Εκεί έδειξε την ιδιαίτερη κλίση του για την ποίηση. Σπούδασε νομικά. Το 1818 γύρισε στην Ζάκυνθο και άρχισε να γράφει ποιήματα στα ελληνικά χρησιμοποιώντας τη δημοτική γλώσσα.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση, ο Σολωμός, συγκινημένος βαθύτατα, έγινε ψάλτης της. Το 1823 έγραψε τον «Ύμνο εις την ελευθερία», το1824 την «Ωδή εις τον θάνατον» του λόρδου Μπάιρον και από το 1826 άρχισε να συνθέτει τους «Ελεύθερους πολιορκημένους». Άλλα του έργα είναι «Ο Λάμπρος», «Ο Κριτικός», «Ο Πόρφυγας» κ.ά. Πεζά έγραψε τον «Διάλογο» και την «Γυναίκα της Ζακύνθου».

Το 1828 έφυγε για την Κέρκυρα, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί γνώρισε το μουσουργό Νικόλαο Χαλκιόπουλο  Μάντζαρο, ο οποίος μελοποίησε και τις 158 στροφές του «Ύμνου εις την ελευθερίαν».Το 1849 παρασημοφορήθηκε με βασιλικό διάταγμα με το Χρυσό Σταυρό των Ιπποτών του Σωτήρα. Το 1865 με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α΄, οι πρώτες στροφές του ποιήματος καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος. Μετά το θάνατό του ο φίλος του Ιάκωβος Πολυλάς, ποιητής και λόγιος, συγκέντρωσε και εξέδωσε Άπαντα ευρισκόμενα του ποιητή. Το σπίτι όπου έμενε στην Κέρκυρα αναστυλώθηκε και είναι σήμερα το μουσείο του Σολωμού.

Η προσφορά του στα γράμματα είναι ανεκτίμητη. Ουσιαστικά είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια για τη νεότερη ποίησή μας. Υπήρξε ποιητική μεγαλοφυΐα και το έργο του το χαρακτηρίζει ανυπόκριτη αγάπη στην ελευθερία και στο λαό, βαθύ και ειλικρινές αίσθημα, πλουσιότατη φαντασία, δύναμη και ενάργεια εικόνων καθώς και μουσικότητα.

Θεοδοσίου Βασιλική (Ε΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος