ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ;

Οι ψείρες είναι παράσιτα που έχουν μήκος 3 χιλιοστά. Γεννάνε στις ρίζες των μαλλιών 8-10 αυγά την ημέρα, που το μήκος τους είναι μισό χιλιοστό, λέγονται κόνιδες και μέσα σε 10 μέρες γίνονται κανονικές ψείρες.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ;

Οι ψείρες δεν έχουν φτερά αλλά μεταδίδονται με την επαφή των κεφαλιών. Επίσης μεταδίδονται από διάφορα αντικείμενα, για παράδειγμα χτένες, σεντόνια, κουβέρτες κ.λ.π.

ΠΩΣ ΘΑ  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΨΕΙΡΕΣ;

Αν έχετε φαγούρα στο κεφάλι και στο σβέρκο, ψαχτείτε γιατί μπορεί να έχετε ψείρες. Αν δείτε ότι έχετε ψείρες, σίγουρα θα έχετε και κόνιδες.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠ’ ΑΥΤΕΣ;

Για να απαλλαγείτε απ’ τις ψείρες υπάρχουν διάφορες λοσιόν, σαμπουάν και κρέμες. Υπάρχει και σκόνη για τις ψείρες, δεν συνιστάται όμως επειδή υπάρχει κίνδυνος να πάει στο στόμα ή στα μάτια.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ;

Τα άτομα της οικογένειας που δεν έχουν ψείρες καλό θα ήταν να αποφεύγουν να ακουμπούν τα κεφάλια τους μ’ αυτά που έχουν. Επίσης να αποφεύγουν να ανταλλάσσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως βούρτσες, χτένες, μαξιλάρια και το κρεβάτι τους.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ;

Το να έχει κάποιος ψείρες δεν σημαίνει πως δεν είναι καθαρός, γιατί οι ψείρες πηγαίνουν από τα πιο καθαρά μαλλιά ως τα πιο βρώμικα.

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος