ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ


  Όνομα: Αφροδίτη

Ακτίνα: 6.059 χμ.

Όγκος: 0,855 της Γης

Βαρύτητα: 0,90 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 67,5 κιλά).

Ατμόσφαιρα: Διοξείδιο του άνθρακα (97%), άζωτο, διοξείδιο του θείου, ίχνη υδρατμών, αργόν και νέον

Ελάχιστη θερμοκρασία: -33" C

Μέγιστη θερμοκρασία: 459° C

Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονα της): 243 ημέρες

Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 225 ημέρες

Μέση απόσταση από τον ήλιο: 108.200.000 ΧΜ-

Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 41.400.000

Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 257.000.000

Δορυφόροι: Δεν έχει

Άλλες πληροφορίες: Είναι ο πλησιέστερος στον ήλιο πλανήτης, μετά τον Ερμή, του ηλιακού μας συστήματος. Είναι το λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τον ήλιο και τη σελήνη. Πολλές φορές, συνήθως στους θερινούς μήνες, φαίνεται προς την ανατολή, πριν από την ανατολή του ήλιου και τότε ονομάζουμε το λαμπρό αυτό αστέρι Αυγερινό. Πολλές φορές ακολουθεί τον ήλιο στη δύση του και τότε τον ονομάζουμε Εωσφόρο.
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης εμφανίζει νέφη τα οποία σχηματίζουν ένα μόνιμο κι ομοιόμορφο κάλυμμα γύρω από τον πλανήτη. Δεν υπάρχει υδρογόνο και είναι αδύνατο να υπάρχει ζωή. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και των λοιπών δυσμενών συνθηκών είναι αδύνατη η εγκατάσταση αστροναυτών στην επιφάνεια της.
Μυθολογία: Η Αφροδίτη θεωρείται ότι ήταν κόρη του Δία και της Διώνης. Η επικρατέστερη όμως άποψη τη συνδέει με την Κύπρο στις ακτές της οποίας αναδύθηκε από τα κύματα, όταν ο Κρόνος πέταξε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού στη θάλασσα. Στην ακτή την υποδέχτηκαν οι Ώρες και την οδήγησαν

στολισμένη στους Ολύμπιους θεούς, όπου πήρε τη θέση της ως θεά του έρωτα και της γονιμότητας.
Ήταν σύζυγος του Ηφαίστου, αλλά διατηρούσε και εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Αδη, τον Ερμή, ίο Δία και ιδιαίτερα με τον Αρη, με τον οποίο μάλιστα είχε αποκτήσει και τρία παιδιά: το Δείμο, το Φόβο και την Αρμονία. Γνωστή όμως ήταν και η σχέση της με τον Αδωνη τον οποίο σκότωσε από τη ζήλια του ο Άρης.
Στον Τρωικό πόλεμο είχε πάρει το μέρος των Τρωών, αφού αυτή ήταν που βοήθησε τον Πάρη να κλέψει την Ωραία Ελένη, όταν τη διάλεξε ως την ομορφότερη θεά. Λόγω της θαλασσινής της προέλευσης εθεωρείτο προστάτης των ναυτικών αλλά και της Ρώμης λόγω του γιου της Αινεία που την ίδρυσε, τον οποίο βοήθησε να ξεφύγει από τους Έλληνες μετά την πτώση της Τροίας.
 

Παναούση Κατερίνα (ΣΤ' Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος