ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

 
Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να γευτεί ή να μαγειρέψει ο επισκέπτης του χωριού μας. Να μερικά απ’ αυτά.
Το χαβίτσι
Υλικά: νερό, βούτυρο, αλάτι, αλεύρι
Εκτέλεση: Βράζουμε το νερό, βάζουμε αλάτι και λίγο βούτυρο και χτυπάμε το αλεύρι με ξύλινη κουτάλα, για να μη σβολιάσει και να γίνει σαν κρέμα. Καίμε το υπόλοιπο βούτυρο και, αφού βάλουμε στο πιάτο την κρέμα, ρίχνουμε το καμένο βούτυρο. Το χαβίτσι είναι έτοιμο για φάγωμα.
Τα κιντέατα (τσουκνίδες)
Υλικά: τσουκνίδες, αλεύρι, νερό, λάδι, σκόρδο, αλάτι
Εκτέλεση: Πρώτα πλένουμε καλά τις τσουκνίδες. Μετά τις βράζουμε καλά με νερό μέχρι να λιώσουν. Παίρνουμε το μισό ζουμί σ’ ένα σκεύος. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα λάδι και αλάτι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο αλεύρι και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο.
Τα βαρένικα
Υλικά: νερό, αλεύρι, αλάτι, τυρί, αγελαδινό βούτυρο
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο με πλάστη. Ύστερα κόβουμε το φύλλο της ζύμης σε στρόγγυλα κομμάτια με ένα ποτήρι. Γεμίζουμε τα κομμάτια με τυρί και τα κλείνουμε καλά, για να μην έχουν αέρα. Αφού βράσει το αλατισμένο νερό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα βαρένικα ένα – ένα. Αφού βράσουν καλά, τα στραγγίζουμε με το σουρωτήρι. Μετά τα περιχύνουμε με το αγελαδινό βούτυρο που έχουμε προηγουμένως τηγανίσει.
Η καντουμά ή το φαγητό της Παναγίας
Υλικά: κορκότα (σκληρό σιτάρι, αποφλοιωμένο), φασόλια άσπρα ή κόκκινα, αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε καλά τα φασόλια. Προσθέτουμε τα κορκότα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά, μέχρι να χυλώσει το ζουμί.
Τρώγεται συνήθως την Καθαρά Δευτέρα και τη μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι.
Τα ωτία ή φτερά
Υλικά: αυγά, σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, γιαούρτι, αλάτι, ζάχαρη, σπορέλαιο
Εκτέλεση: Λιώνουμε τη ζάχαρη με το γιαούρτι. Βάζουμε τα αυγά, το σπορέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφού ζυμώσουμε καλά τα υλικά, ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα. Στη συνέχεια τα φύλλα τα κόβουμε σε σχήμα τετραγώνου. Μετά τα τρυπάμε στη μέση, παίρνουμε τη μία άκρη και την περνάμε μέσα από την τρύπα και γίνεται ένα φιογκάκι. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και, αφού καεί καλά, ρίχνουμε σε σιγανή φωτιά τα ωτία να τηγανιστούνε.
Τανομένον σουρβά
Υλικά: κορκότα (σκληρό αποφλοιωμένο σιτάρι), πασκιτάν (το ζουμί, δηλαδή το ταν, από το γιαούρτι που χτυπάμε, για να κάνουμε βούτυρο, το οποίο στραγγίζουμε σε υφασμάτινη, άσπρη σακούλα, πάνω στην οποία βάζουμε μια μεγάλη πέτρα), βούτυρο αγελαδινό, σωγάνε (ξερό δυόσμο ή ξεραμένο πράσινο φύλλο κρεμμυδιού), νερό και αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε το κορκότο και αφού ψηθεί καλά, μέχρι να χυλώσει το ζουμί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Καίμε βούτυρο καλά, βάζουμε μέσα στο βούτυρο τα σωγάνε και τα ρίχνουμε μέσα στο χυλωμένο κορκότο. Παίρνουμε σ’ ένα βαθύ μπολ λίγο ζουμί και διαλύουμε εκεί μέσα καλά το πασκιτάν (σήμερα αντί για πασκιτάν χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι). Μετά ρίχνουμε το μείγμα του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Φυσικά ρίχνουμε και το ανάλογο αλάτι.
Τσαχλαμάς
Υλικά: γιαούρτι, νερό
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το γιαούρτι και το νερό κι έτσι γίνεται ο τσαχλαμάς.
Υβριστό
Υλικά: νερό, αλάτι, αλεύρι
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε το αλεύρι, ώστε να γίνει πηκτό. Μετά το χωρίζουμε σε πολλά κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλα με πλάστη. Τα ψήνουμε σε σατς (χοντρή λαμαρίνα), τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα σκεπάζουμε με πανί, για να μην ξεραθούν. Μετά, κάθε φύλλο το διπλώνουμε σε λωρίδες και το κόβουμε με το μαχαίρι κομμάτια, κομμάτια σε χυλοπίτες. Τα βάζουμε στις σκάφες και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, για να ξεκολλήσουν. Μετά τα βάζουμε σε ταψιά και τα βάζουμε ξανά στο φούρνο, για να ψηθούν.
Περεσκία
Υλικά: μαγιά ή προζύμι, αλεύρι, αλάτι, νερό, τυρί ή πατάτες
Εκτέλεση: Κάνουμε το ζυμάρι μας. Αφού φουσκώσει, παίρνουμε λίγο λίγο ζυμάρι, το ανοίγουμε με τη παλάμη μας, βάζουμε στο κέντρο τη γέμιση (τυρί ή πατάτα που έχουμε βράσει και αλέσει), το κλείνουμε και το δουλεύουμε με τα χέρια μας για να το κάνουμε μακρόστενο. Μετά το βάζουμε στο τηγάνι με μπόλικο λάδι και το «κοκκινίζουμε» και από τις δύο μεριές.
Σιρόν
Υλικά: αλεύρι, νερό, αλάτι, σκόρδο
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να είναι λίγο σφιχτό για να το ανοίξουμε φύλλο. Το φύλλο το ψήνουμε στη γάστρα. Μετά, αφού το ψήσουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει, στη συνέχεια το τυλίγουμε σε ρολό, το κόβουμε σε ίσα κομμάτια (μικρές μπουκίτσες), το βάζουμε στο ταψί και μετά στο φούρνο με λίγο βούτυρο. Μετά ρίχνουμε σκόρδο και το τρώμε.
 

Γιαπράκης Πρόδρομος, Παπαδόπουλος Κώστας, Παυλίδου Παναγιώτα,
Σαββίδου Έλλη, Φαντίδου Ελένη (Ε΄ Τάξη)
 

 

Προηγούμενη Σελίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ   Επόμενη Σελίδα

Επιστροφή στη σελίδα Εργασίες

 

Web Design  by Κιοσσές Γιώργος