Απρίλιος 2003

Αρ. Φύλλου 60

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πάμπλο Πικάσο - Γκουέρνικα

Ειρήνη – Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τι μπορώ να φτιάξω με την αγάπη

Αγάπη και φροντίδα για τα ζώα, ναι. Αλλά πρώτα για τους ανθρώπους 

Πρωταπριλιά 

Πρωταπριλιάτικα ψέματα

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - Έρευνα 

Η ιστορία των Παραολυμπιακών αγώνων - Πινκ Πονκ στο σχολείο μας 

Γιατί το λέμε - Ηρόδοτος - Αστερισμοί - Συνέντευξη από έναν υδραυλικό

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ

«Δεν είπε γρυ», «Δεν έβγαλε γρυ»

Οι αρχαίοι Έλληνες «γρυ» έλεγαν: «τον υπό τω όνυχι του δακτύλου ρύπον», δηλαδή την ελάχιστη, τη μικρή ακαθαρσία, που πιάνεται κάτω από το νύχι. Καθετί, λοιπόν, που είναι μικρό, το είπαν «γρυ».

*       *       *

«Με γελάσανε» - «Σε γελάσανε»

Η λέξη γελάω (-ώ) σε μας σημαίνει ό,τι και στους αρχαίους, δηλαδή «μειδιώ». εν τούτοις, στη συνέχεια το ρήμα αυτό σημαίνει και απατώ. Αυτός, δηλαδή, που απατά, ευχαριστημένος από την πράξη του, που τη θεωρεί κατόρθωμα, γελάει, αντίληψη που θα είχαν και οι αρχαίοι, αφού διαβάζουμε κάπου στο Θέογνη: «Αλλήλους δ’ απατώσιν, εν αλλήλοισι γελώντες», δηλαδή «Εξαπατούν ο ένας τον άλλον, γελώντας ο ένας εις βάρος του άλλου».

*       *       *

«Μπουρίνι» - «Είναι στα μπουρίνια του»

Μεταφορικά τα νεύρα, ο ξαφνικός θυμός του ανθρώπου, όπως ξαφνικά έρχεται ο δυνατός αέρας, μικρής διάρκειας, μαζί με βροχή, αστραπές και κεραυνούς. Το αρχαίο «εκνεφίας» άνεμος ή βροχή. (Μπουρίνι από το τουρκικό Bourin).

 

(Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»)

Παπαδοπούλου Ελένη, Σιδηρόπουλος Γιώργος (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΗΡΟΔΟΤΟΣ

(484-412 π. Χ.) Μεγάλος Έλληνας ιστορικός της αρχαιότητας, γνωστός ως ο «πατέρας της Ιστορίας».

Καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Αλικαρνασσού. Πραγματοποίησε μεγάλα ταξίδια στη Β. Αφρική και στην Ανατολή κατά την διάρκεια των οποίων συγκέντρωσε το εθνογραφικό, γεωγραφικό και ιστορικό υλικό που χρησιμοποίησε στο έργο του. Κύριο θέμα της ιστορίας του είναι η αντιπαράθεση του ανατολικού – περσικού κόσμου με το δυτικό – ελληνικό, στις Ιωνικές πόλεις. Οι αλεξανδρινοί γραμματικοί χώρισαν την ιστορία του Ηροδότου σε 9 βιβλία. Το έργο του ιστορικά μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους: α) Από τους μυθικούς κόσμους μέχρι την επανάσταση της Ιωνίας β) Η πρώτη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδας και  γ) Η δεύτερη εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδας  (Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Πλαταιές).

Η δομή του έργου του Ηροδότου μας παραπέμπει στην τεχνική των ομηρικών επών και χαρακτηρίζεται από μια συχνή ανεκδοτολογία, όμως το έργο δεν στερείται αντικειμενικότητας. Το έργο του Ηροδότου αποτελεί πηγή χρήσιμων πληροφοριών για τα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας, για τα ήθη και έθιμα των αρχαίων λαών τον πολιτισμό τους. Το κείμενο της ιστορίας του διασώθηκε σε 10 χειρόγραφους κώδικες.

Θεοδοσίου Βασιλική (Δ΄ Τάξη)

 

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ

Οι αστερισμοί είναι ομάδες αστεριών που η φαντασία του ανθρώπου τα ένωσε και τους έδωσε διάφορα ονόματα. Μερικοί από τους αστερισμούς είναι:

Μικρή και Μεγάλη Άρκτος: Είναι δύο αστερισμοί στο βόρειο ημισφαίριο. Αποτελούνται κι οι δύο από 7 αστέρια που σχηματίζουν τετράπλευρο με ουρά. Το τελευταίο άστρο της ουράς της Μικρής Άρκτου είναι ο Πολικός Αστέρας, που βρίσκεται πάνω από το Βόρειο Πόλο. Στο Βόρειο Ημισφαίριο ο Πολικός Αστέρας δεν δύει ποτέ. Στο Νότιο, όμως, δε φαίνεται καθόλου.

Παναούση Κατερίνα Ε΄ Τάξη

 Κόμη της Βερενίκης: Είναι μια ομάδα αστεριών, προς τα βόρεια του αστερισμού της Παρθένου. Είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο, που με γυμνό μάτι μοιάζουν με σύννεφο ή με την κόμη, τα μαλλιά, της Βερενίκης, βασίλισσας της Αιγύπτου. Τα μαλλιά εκείνα τα αφιέρωσε η ίδια στο ναό της Αφροδίτης, όταν ο άντρας της, βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίος ο Γ΄ ο Ευεργέτης, γύρισε νικητής από μια εκστρατεία στην Ασία. Ο αστρονόμος Κόνωνας ο Σάμιος έδωσε το όνομα αυτό στον παραπάνω αστερισμό για να τιμήσει την πράξη της Βερενίκης.

Σεμερτζίδου Θοδώρα ΣΤ΄ Τάξη

 Ηνίοχος: Ένας από τους σπουδαιότερους αστερισμούς του βόρειου ημισφαίριου του ουρανού. Τα κυριότερα αστέρια του σχηματίζουν πεντάγωνο. Βρίσκεται μέσα στο Γαλαξία μας. Τον βρίσκουμε εύκολα αν, ξεκινώντας από την ουρά της Μικρής Άρκτου και σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από το μήκος της Μεγάλης Άρκτου, συναντήσουμε το πιο λαμπερό αστέρι του Ηνίοχου, την Αίγα. Τον αστερισμό του Ηνίοχου τον βλέπουμε τη νύχτα στις 20 Οκτωβρίου, στις 20 Νοεμβρίου και στις 20 Δεκεμβρίου.

Βασιλειάδης Άγγελος ΣΤ΄ Τάξη

 Ηρακλής: Αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου, μεταξύ των αστερισμών της Λύρας, του Δράκοντα, του Β Στεφάνου και του Οφιούχου. Είναι ορατός από τον ελληνικό χώρο (Μεσουρανεί κατά τα τέλη Μαΐου). Αναγνωρίζεται εύκολα από το τραπεζοειδές σχήμα του. Είναι μεγάλος με 113 αστέρια.

Αντωνιάδου Άννα Ε΄ Τάξη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ

Για να μάθω μερικά πράγματα για το επάγγελμα του υδραυλικού πήρα συνέντευξη από τον κ. Λάζαρο Παπαδόπουλο που κάνει αυτή τη δουλειά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεται να σπουδάσει κάποιος για να γίνει υδραυλικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τώρα ναι. Παλιότερα δεν χρειαζόταν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια πρέπει να σπουδάσει και σε ποια σχολή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρειάζεται να σπουδάσει 4 χρόνια στη σχολή του Ο.Α.Ε.Δ. και βγαίνει βοηθός υδραυλικού. Μπορεί επίσης να σπουδάσει και σε Ι.Ε.Κ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πού υπάρχουν τέτοιες σχολές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το πτυχίο που θα πάρει αρκεί για να ασκήσει αυτό το επάγγελμα ή χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε κάποιον άλλο υδραυλικό; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με το πτυχίο που θα πάρει βγαίνει βοηθός υδραυλικού, αλλά είναι τελείως άπειρος. Είναι ένας απλώς μαθητής. Θα πρέπει να πάει σε κάποιον υδραυλικό, γιατί η πείρα μας κάνει πάντα καλύτερους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολη δουλειά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάρα πολύ δύσκολη. Και ψυχικά και σωματικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα απ’ όλα το οικονομικό. Η περιοχή μας είναι πολύ υποβαθμισμένη, δεν έχει δουλειές, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να μας πληρώσει, οπότε αναγκαζόμαστε να πάμε σε άλλες περιοχές. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά αναγκάζομαι να πάω σε άλλες περιοχές, μακρινά δρομολόγια, μου τρώνε πολύ χρόνο τα δρομολόγια αυτά και τρώω ένα δωδεκάωρο την ημέρα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εξοπλισμό χρειάζεται ένας υδραυλικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάρα πολύ εξοπλισμό, πάρα πολλά εργαλεία. Δεν είναι όπως τα άλλα επαγγέλματα π.χ. του ηλεκτρολόγου, του πλακά ή του σοβατζή που με μια μπετονιέρα κάνει τη δουλειά του. Ανάλογα με το σωλήνα που δουλεύεις θέλεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Δηλαδή, δουλεύεις χαλκό, θέλεις άλλα εργαλεία, δουλεύεις σιδερένιο σωλήνα, θέλεις άλλα, δουλεύεις πλαστικό σωλήνα, θέλεις άλλα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεται να έχει κάποιο κατάστημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατάστημα όχι, αλλά μια αποθήκη οπωσδήποτε για να έχει τον εξοπλισμό του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεται να έχει κάποιο βοηθό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τουλάχιστον έναν, ίσως και περισσότερους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ωράριο ενός υδραυλικού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην επαρχία είναι 8 με 10 ώρες. Στις πόλεις είναι 8ωρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρήματα παίρνει ένας υδραυλικός για μια δουλειά που κάνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ανάλογα τη δουλειά. Αν είναι μερεμέτι, θα πάρει λίγα λεφτά. Αν είναι μεγάλη δουλειά θα πάρει περισσότερα λεφτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιο παιδί που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόνο αν έχει θέληση να το ακολουθήσει. Αν δεν έχει θέληση και δεν αγαπάει τη δουλειά, να μην την κάνει καθόλου.

Γιαπράκης Μάκης (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος