ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου το σχολείο μας επισκέφτηκε το Χώρο Τεχνών της Βέροιας για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Ο Δον Κιχώτης». Το λεωφορείο μας κατέβασε στο πάρκο της Βέροιας, μετά προχωρήσαμε λίγο με τα πόδια και φτάσαμε στο Θέατρο. Εκτός από εμάς τη θεατρική παράσταση την παρακολούθησαν και αρκετά άλλα σχολεία.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547 – 1616) γεννήθηκε στη Μαδρίτη και θεωρείται ο πατέρας του μυθιστορήματος. Ήταν στρατιωτικός καριέρας, πολέμησε σε πολλές μάχες – έλαβε μάλιστα μέρος και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) όπου και τραυματίστηκε – πιάστηκε αιχμάλωτος, πουλήθηκε ως σκλάβος στο Αλγέρι και τέλος έζησε μια περιπετειώδη ζωή, γεμάτη δυστυχία, φτώχια και φυλακή… Ο Δον Κιχώτης είναι το σημαντικότερο έργο του. Γράφτηκε στη διάρκεια των ετών 1605 – 1615 και αποτελεί, κατά τους μελετητές του έργου του, σταθμό της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για τον Δον Κιχώτη

Κεντρικό πρόσωπο του περίφημου ομώνυμου μυθιστορήματος του Θερβάντες που, όσο λίγοι άλλοι ήρωες της τέχνης, έγινε σύμβολο μιας ορισμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς, ένας μύθος που πέρασε σταθερά από τη λογοτεχνία στη ζωή. «Δον Κιχώτης», «δονκιχωτικός», «δονκιχωτισμός», έγιναν όροι συχνής χρήσης για να χαρακτηρίσουν τον άνθρωπο που κυνηγά με επιμονή και πείσμα ένα ιδανικό, απομονώνεται και προσπερνά την καθημερινή πραγματικότητα, η την ανιδιοτελή και ονειροπόλα στάση που υιοθετούν μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες. Ο ευγενικός και αγνότατος ήρωας του Θερβάντες, που θέλει με κάθε θυσία ν’ αναστήσει τον ηρωικό κόσμο των ιπποτών και να ζήσει σαν περιπλανώμενος ιππότης, σε καιρούς που έχουν ενταφιάσει οριστικά αυτόν τον κόσμο κι αυτόν τον τρόπο ζωής, έχει ασφαλώς κάτι το παρανοϊκό και το αναχρονιστικό στο φέρσιμό του, στα απίστευτα οράματα και στις περιπέτειές του. ακόμη, η «τρέλα» του γίνεται πιο συγκινητική και πιο έκδηλη καθώς βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος όχι μόνο με τη θλιβερή και πεζή πραγματικότητα, με την οποία καθημερινά έρχεται σε σύγκρουση, αλλά επίσης και με την ευθυκρισία, την απλότητα και τη χοντροκομμένη ειλικρίνεια που χαρακτηρίζουν το Σάντζο Πάντσα, τον παχύ ιπποκόμο του. και όμως, σ’ αυτήν την αντιπαράθεση περικλείεται ακριβώς το μεγάλο δίδαγμα, το υποδειγματικό μάθημα του Δον Κιχώτη: μια επιστροφή στα ιδανικά της δικαιοσύνης, της καλοσύνης και της αλήθειας και μια έκκληση στην αγνότητα και την ευθύτητα που κατά καιρούς ανασταίνει η ανθρωπότητα και τα κάνει δικά της. Στο πρόσωπο του Δον Κιχώτη, στο δονκιχωτικό κόσμο, ξαναγύρισαν συχνά συγγραφείς και καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι. Απ’ τον ήρωα αυτόν προέρχονται άλλοι σύγχρονοι ήρωες (από τον Φάουστ ως το Σαρλώ). Και η μορφή αυτή έμεινε ένα υποχρεωτικό πέρασμα για την ιστορία της λογοτεχνίας και της ανθρώπινης σκέψης.

Η παράσταση   

Η παράσταση ήταν φανταστική. Τα κοστούμια ήταν πολύχρωμα και πάνω απ’ όλα εντυπωσιακά. Υπήρχαν ωραίοι φωτισμοί και μερικές φορές καταπληκτικά εφέ.

Οι ηθοποιοί που πήραν μέρος ήταν (αλφαβητικά):

Έλενα Βουμβάκη: Α΄ Σκιά, Γυναίκα του Σάντζο, Διάβολος

Αντώνης Μομπαϊτζής: Εφημέριος, Χοσέ, Β΄ Κατάδικος, θάνατος

Νίκος Μόσχοβος: Δον Κιχώτης

Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης: Καράσκο, Ένας Στρατιώτης

Βιβή Νικολοπούλου: Ροζαλία, Α΄ Γυναίκα, Σαλτιμπάγκος

Θόδωρος Παπαδόπουλος: Αλφόνσο, Νικόλας ο Κουρέας, Α΄ Κατάδικος

Μαρία Συριανού: Β΄ Γυναίκα, Πεθερά του Σάντζο, Δουλτσινέα

Ηλίας Χριστόπουλος: Σάντζο

Πόπη Ψαλτίδου: Μαρία, Β΄ Σκιά

Στη  δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας

Μετά το τέλος της παράστασης επισκεφτήκαμε τη δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας. Αφού μας εξήγησαν πώς μπορούμε να γίνουμε μέλη της και μας μίλησαν για τα τμήματά της, μας άφησαν να ρίξουμε μια ματιά τριγύρω. Μετά από αρκετή ώρα αναχωρήσαμε, για να επιστέψουμε στο χωριό.

 

Παναούση Κατερίνα, Σελίδου Χαρούλα, Ταταρίδου Μιλένα (ΣΤ΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος