Το Μεξικό βρίσκεται στην Κεντρική
Αμερική και συνορεύει προς Β. και ΒΔ. με τις Η.Π.Α, και προς Ν.
με τη Γουατεμάλα και τη βρετανική Ονδούρα.
Το κλίμα της χώρας είναι γενικά
θερμό. Η ψηλότερη θερμοκρασία παρουσιάζεται στις ακτές, ενώ η
χαμηλότερη, που είναι επίσης ψηλή, παρουσιάζεται στα ορεινά και
στις λεκάνες που περικλείουν. Οι βροχοπτώσεις γενικά είναι
λίγες, ενώ από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο το Ν. Μεξικό πλήττεται
από τυφώνες.
Το έδαφός της αποτελείται από ένα
υψίπεδο που το διασχίζουν μεγάλες οροσειρές και που παρουσιάζει
μεγάλη κλιματολογική ποικιλία. Υπάρχουν άγονες έρημοι όπου
βλαστάνουν μόνο κάκτοι, και θερμές, πλούσιες σε υγρασία και
βλάστηση τροπικές εκτάσεις. Πανύψηλες, αιώνια χιονισμένες,
βουνοκορφές και χαμηλές πεδινές περιοχές κοντά στις ακτές. Καμιά
ίσως άλλη χώρα στον κόσμο δεν παρουσιάζει τόσο έντονες
μορφολογικές αντιθέσεις στο έδαφος της, όσο το Μεξικό.
Το Μεξικό παράγει προϊόντα και
τροπικά και μέσου γεωγραφικού πλάτους. Καλλιεργούν δημητριακά,
κυρίως καλαμπόκι (που μαζί με τα φασόλια αντιπροσωπεύει τη βάση
της διατροφής), σιτάρι, κριθάρι και στα παράκτια βαθύπεδα ρύζι.
Αξιόλογη επίσης είναι η παραγωγή κηπευτικών και ψυχανθών
(ντομάτες, πιπεριές, μπιζέλια κτλ.) Από τα οπωροφόρα, τα
αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, οι ανανάδες και οι μπανάνες παίζουν
σημαντικό ρόλο στη μεξικάνικη γεωργία. Αρκετά ανεπτυγμένη είναι
και η αλιεία (κύρια προϊόντα είναι οι τόνοι, οι γαρίδες και οι
σαρδέλες). Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής είναι το βαμβάκι και άλλες
υφαντικές ίνες, ζάχαρη, καφές, κηπευτικά, καλαμπόκι, ψάρια και
ζώα.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά
φαγητά του Μεξικού είναι τα παρακάτω:
Μεξικάνικα φασόλια φούρνου
Υλικά
·
Για την γέμιση:
·
700 γρ. μοσχαρίσιος
κιμάς
·
1
κρεμμύδι
κομμένο σε φετούλες
·
2 κουταλιές της
σούπας λάδι
·
1 κουταλιά της
σούπας αλεύρι
·
400 γρ. ντοματάκια
ψιλοκομμένα
·
1 κουταλάκι σκόνη
τσίλι
·
1 κουταλιά
αρωματικά
μυρωδικά
(η επιλογή δική σας)
·
1 κουταλιά Γούστερ
Σως
·
400 γρ. βρασμένα
φασόλια
·
Ταμπάσκο
·
Αλάτι
·
Πιπέρι
·
Επικάλυψη:
·
400 γρ. πατάτες
κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες
·
25 γρ. βούτυρο
Ετοιμασία
1.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, σοτάρουμε τα
κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι
να μισογίνει.
2.
Ρίχνουμε στον κιμά το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και
προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
3.
Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20
λεπτά περίπου.
4.
Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα σκεύος, σκεπάζουμε με τις
πατάτες, τις αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, σκεπάζουμε με
αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο
C για 45 λεπτά.
5.
Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό
μας για μερικά λεπτά στο γκριλ (μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες).
Μπιφτέκια με σάλτσα αβοκάντο
Υλικά
- 450 γρ.
βοδινός κιμάς
- 50 γρ.
τριμμένο ψωμί
- 1 αυγό
- 1
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ.
καλαμπόκια (από κονσέρβα)
- 1
κουταλάκι
τσίλι
σε σκόνη
- 2
κουταλάκια αποξηραμένα αρωματικά χόρτα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 ώριμο
αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια
- 1
κουταλάκι τριμμένο
κρεμμύδι
- 1
κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1
σκελίδα
σκόρδο λιωμένη
- Μερικές
σταγόνες
Ταμπάσκο σως
·
Κρεμμύδια
κομμένα σε ροδέλες.
Ετοιμασία
1.
Μπιφτέκια:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια στο μίξερ και τα
δουλεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
2.
Φτιάχνουμε με το μίγμα μας έξι μπιφτέκια και τα ψήνουμε
στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.
3.
Σάλτσα:
Χτυπάμε όλα τα υλικά για την σάλτσα στο μπλέντερ.