ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Σκύδρας. Εκεί μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του Δήμου κύριος Ιγνάτιος Καραπαναγιώτης, ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους του δημαρχείου.
Επισκεφθήκαμε το ταμείο όπου ενημερωθήκαμε για τα έσοδα του Δήμου.
Το γραφείο προσωπικού, όπου ενημερωθήκαμε για το προσωπικό του Δήμου.
Το Ληξιαρχείο όπου η κυρία Ελένη Γαλίτη μας ενημέρωσε για το τι είναι το Δημοτολόγιο και το Μητρώο Αρρένων. Μας μίλησε για τις ληξιαρχικές πράξεις, τον πολιτικό γάμο και τον τρόπο απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Την αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθισαν στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο διεξαγωγής των συμβουλίων.
Στη συνέχεια τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης έκαναν ερωτήσεις στη δήμαρχο κυρία Κατερίνα Ιγατιάδου η οποία απάντησε με ευχαρίστηση.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σπουδάσατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέχρι την εκλογή μου ως Δήμαρχος Σκύδρας τέλη του 2014 ασκούσα το επάγγελμα της δικηγόρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς διαλέγετε τους υποψήφιους του συνδυασμού σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο συνδυασμός μας με τον οποίο κατεβήκαμε στις δημοτικές εκλογές του 2014, αποτελείται από αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματίες και υπαλλήλους. Η επιλογή γίνεται με βάση την ικανότητα, την εντιμότητα, το ήθος και αφορά όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Έχουν διάφορες πολιτικές προελεύσεις και πολιτικές απόψεις, όλοι μας όμως συγκλίναμε σε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μα ς επιλέχθηκαν στη βάση αυτών των συγκλίσεων αλλά και την διάθεσή τους να προσφέρουν στον τόπο, τον ελεύθερο χρόνο τους (και όχι μόνο) ασχολούμενοι με την επίλυση των πολλών προβλημάτων του Δήμου μας και των χωριών μας. Στο συνδυασμό μας δεν έχουμε ούτε κόμματα, ούτε χρώματα, επαναλαμβάνω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ικανότητα, η διάθεση και το μεράκι για δουλειά και προσφορά στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα είναι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο αριθμός των Δημοτικών συμβούλων είναι 27 και προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και τα χωριά του Δήμου μας. Εκπροσωπούνται 5 Δημοτικές Παρατάξεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα έσοδα και ποια τα έξοδα του Δήμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα έσοδα του Δήμου προέρχονται: α) από τις κρατικές επιχορηγήσεις (που όμως τα τελευταία 8 χρόνια έχουν περικοπεί κατά 60%). β) Τα δημοτικά τέλη (δηλ. οι φόροι που επιβάλλονται με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Άρδευσης, νεκροταφείου, για δημοτικά έργα, Τέλος ακίνητης περιουσίας, διάφορα πρόστιμα κλπ), γ) Έσοδα από ενοικίαση δημοτικών εκτάσεων και κτιρίων. δ) Έσοδα από τους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς, της Εμποροπανήγυρης . ε) Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. καθώς και έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος για αντιπλημμυρικά έργα ή άλλες δραστηριότητες (αθλητικά έργα, σχολεία κλπ).
Για το έτος 2017 τα έσοδά μας ανήλθαν στο ποσό των 8.503.663,97 ?.
Τα έξοδα του Δήμου αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις προμήθειες που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος και οι διάφορες δραστηριότητές του (αποκομιδή απορριμμάτων, εκδηλώσεις, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα κλπ), τα διάφορα έργα που απαιτούνται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
Για το έτος 2017 τα έξοδά μας ανήλθαν στο ποσό των 7.377.345,83?.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε σαν Δήμαρχος; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά την άσκηση των καθηκόντων σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα προβλήματα προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε αξιοποιώντας τους πόρου και τα χρήματα που διαθέτουμε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σημαντική μείωση των τακτικών εσόδων του Δήμου από το κράτος (μείωση πάνω από 60%). Το μεγαλύτερο πρόβλημα λοιπόν που αντιμετωπίζουμε είναι η υποχρηματοδότηση, Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κάνουμε όσα θα θέλαμε και όσα είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα, (όπως η παιδική χαρά του χωριού σας) κι αυτό μας στεναχωρεί, αλλά προσπαθούμε να βάλλουμε προτεραιότητες και με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουμε να υλοποιήσουμε τα απαραίτητα έργα που πρέπει. Διεκδικούμε επίσης από την Πολιτεία (το Κράτος) την χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, αναζητάμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε διάφορα έργα. Αναζητούμε επίσης και διάφορες χορηγίες (όπως για παράδειγμα από την εταιρία ΤΑΠ που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου που θα περάσει από την περιοχή μας).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σκοπεύετε να κάνετε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δράσεις του Δήμου που αφορούν τους συμπολίτες μας με Ειδικές Ανάγκες και τους ηλικιωμένους είναι πολλές και ποικίλες. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους (που κατά προτεραιότητα απευθύνεται σε ανασφάλιστα ΑμΕΑ), αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα στην παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.
Εφαρμόζουμε επίσης στο Δήμο Σκύδρας το πρόγραμμα απομακρυσμένης φροντίδας ηλικιωμένων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Πρόκειται για τηλεειδοποίηση για ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας.
Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που εφαρμόζουμε για τους ανήμπορους δημότες μας, προσφέρει επίσης στοιχειώδη βοήθεια (με νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό και οικιακό βοηθό) στους πολίτες που έχουμε καταγράψει και χρειάζονται υποστήριξη.
Στηρίζουμε οικονομικά το Σύλλογο Φίλων ΑμΕΑ, «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και το προσεχές διάστημα θα κατασκευάσουμε Κέντρο Δημιουργικής
Απασχόλησης Παιδιών ΑμΕΑ στο Δήμο μας.
Τέλος έχουμε κατασκευάσει ράμπες στα πεζοδρόμια για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ΑμΕΑ, χρειάζονται όμως και άλλες και ελπίζουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας να διευρύνουμε το δίκτυο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα αδέσποτα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 οι Δήμοι έχουν αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Έχουμε όμως περιορισμένους πόρους γι? αυτό το σκοπό. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αναπτύσσοντας συνεργασία σε διάφορες δράσεις με το σύλλογο κτηνιάτρων και τον Σύλλογο προστασίας αδέσποτων ζώων « ΣΤΟΡΓΗ».
Συνεργαστήκαμε για στείρωση των αδέσποτων ώστε να μην αναπαράγονται και αυξάνεται ο αριθμός τους ανεξέλεγκτα.
Συνεργαστήκαμε επίσης για τον εμβολιασμό των αδέσποτων για την αντιμετώπιση της μολυσματικής ασθένειας των σκύλων, «λύσσα».
Το έτος 2016 κάναμε 23 στειρώσεις αδέσποτων και 29 ηλεκτρονικές σημάνσεις (τα ειδικά τσιπάκια που εμφυτεύονται στο σώμα τους για να εντοπίζονται τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα).
Το 2017 κάναμε 27 στειρώσεις και 27 ηλεκτρονικές σημάνσεις.
Το σημαντικό είναι, όσοι έχουν σκύλο να τον φροντίζουν. Όχι να τον παίρνουν για τα παιδιά τους, να τον έχουν όσο είναι μικρό το σκυλάκι και όταν μεγαλώσει και δυσκολεύονται να το φροντίσουν να τον αφήνουν ελεύθερο και αδέσποτο. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν ευθύνη και οφείλουν να στειρώσουν το ζώο τους και να πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους. Όσοι έχετε σκύλο δεν πρέπει να τον εγκαταλείπετε αλλά να τον φροντίζετε και να τον αγαπάτε μέχρι τέλους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα επισκευάσετε τις χαλασμένες παιδικές χαρές του χωριού μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Δήμος μας πριν από λίγο καιρό, μετά από έγγραφα των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών υποχρεώθηκε να προβεί στην αποξήλωση και κατάργηση όλων των παιδικών χαρών γιατί δεν πληρούσαν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το ίδιο έγινε σε όλους τους Δήμους της χώρας γιατί είχαν συμβεί ορισμένα ατυχήματα. Το κυριότερο για μας είναι οι παιδικές χαρές να είναι ασφαλείς και να μη συμβεί κανένα ατύχημα στα παιδιά μας.
Ο Δήμος μας χωρίς καθυστέρηση κινήθηκε άμεσα. Μετά από πρότασή μας εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με το ποσό των 220.000 ?, η κατασκευή τριών νέων παιδικών χαρών στο Δήμο Σκύδρας και συγκεκριμένα στην πλατεία Πλαστήρα (Λαϊκή Αγορά), στην περιοχή Ντεκοβίλ και στην Τοπική Κοινότητα Καλής. Οι σύγχρονες παιδικές χαρές απαιτούν πολλά χρήματα?
Ο Δήμος μας αναζήτησε επίσης χρήματα χορηγίες. ΄Ετσι έχει καταθέσει πρόταση στην Εταιρεία ΒΟΝΑΤΤΙ J&P AVAX που κατασκευάζει το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΠ), ο οποίος διέρχεται από την περιοχή προκειμένου στο πλαίσιο του προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων παιδικών χαρών. Σ? αυτό το πρόγραμμα έχουμε εντάξει και τις δικές σας παιδικές χαρές και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να τις ξαναφτιάξουμε.
Επίσης πρόσφατα πήραμε χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα κατασκευάσουμε άλλες τέσσερις παιδικές χαρές.
Οι παιδικές χαρές ολοκληρώνονται με βάση όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία ώστε να εκδοθούν αρμοδίως οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις (ποσότητας και λειτουργίας) και να δοθούν σε χρήση από τους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας.
Η κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών που θα προσφέρουν στους μικρούς συμπολίτες μας ασφάλεια, άνεση και λειτουργικότητα αποτελεί μια από τις υψηλές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Διότι οι χώροι αυτοί είναι χώροι αναψυχής, ψυχαγωγίας, ξεκούρασης, ήπιας άθλησης και ταυτόχρονα τόποι κοινωνικής συνάθροισης για τα παιδιά, τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους συνοδούς τους.
Στο σημείο αυτό, όμως, θέλω να τονίσω και να επισημάνω ότι οι παιδικές χαρές ανήκουν στη δημοτική ? δημόσια περιουσία και θα πρέπει να τη σεβόμαστε, να την προστατεύουμε και να τη διατηρούμε καθαρή και προσβάσιμη σ? όλους ανεξαιρέτως χωρίς διακρίσεις. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε τον πολιτισμό μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να τις χαρούμε με ασφάλεια για πολλά χρόνια.
Επίσης θέλω να σας παρακαλέσω, αγαπητά μου παιδιά, να προσέχετε και να φροντίζετε το σχολείο σας, να μην το καταστρέφετε αλλά να το περιποιείστε όπως τα σπίτια σας.
Τέλος, να σας ενημερώσω ότι στο χωριό σας αυτή την περίοδο, εκτελούμε ένα μεγάλο έργο, αυτό της ασφαλτόστρωσης της περιοχής της «Τούμπας».
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας και το ενδιαφέρον σας. Οι σημερινοί μαθητές είναι αυριανοί πολίτες και πρέπει να ενδιαφέρονται για τα κοινά προβλήματα του χωριού τους, του Δήμου, της χώρας και της κοινωνίας. Για να είναι χρήσιμοι πολίτες!