ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Την Παρασκευή 12 Απριλίου το σχολείο μας επισκέφτηκε την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με Γάλα Παιχνίδια». Το πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή, την επεξεργασία και τη διατροφική αξία του γάλακτος. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο βουστάσιο, το αρμεκτήριο και το γαλακτοκομείο της Σχολής.

Όταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκαν οι κυρίες Σοφία και Ανδρομάχη, εκπαιδευμένα στελέχη της Σχολής, και μας οδήγησαν στο εστιατόριο, για να φάμε το πρόγευμά μας.

Στη συνέχεια μας μίλησαν για την ιστορία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, την έκταση που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της (800 στρέμματα), τα σχολεία που λειτουργούν στο χώρο της (παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό λύκειο, Ι.Ι.Ε.Κ.) και μας οδήγησαν στο αρμεκτήριο (ξεκινήσαμε από κει, γιατί έβρεχε καταρρακτωδώς). Εκεί μας μίλησαν για τις αγελάδες που εκτρέφουν στην Α.Γ.Σ. (120 αγελάδες), για τη ράτσα τους, το βάρος τους, πόση τροφή καταναλώνουν, πόσα λίτρα γάλα παράγουν κ.ά.. Στη συνέχεια μας έδειξαν το χώρο στον οποίο αρμέγονται οι αγελάδες δύο φορές την ημέρα καθώς και τις αρμεκτικές μηχανές και οι μαθητές έκαναν προσομοίωση αρμέγματος σε ένα ξύλινο ομοίωμα αγελάδας.

Επειδή στο μεταξύ η βροχή σταμάτησε, πήγαμε στο βουστάσιο, όπου είδαμε τις μεγάλες αγελάδες να «ξεμουδιάζουν» στην αυλή του βουστάσιου. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το χώρο όπου σταβλίζονται τα μοσχαράκια, όπου και είδαμε μοσχάρια διάφορων ηλικιών. Πηγαίνοντας προς τα εκεί είδαμε σε ένα υπόστεγο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των κτημάτων της σχολής για την παραγωγή ζωοτροφής και για τη μεταφορά του γάλακτος από το αρμεκτήριο στο γαλακτοκομείο.

Το γαλακτοκομείο ήταν η επόμενη στάση μας. Εκεί μάθαμε τη διαδικασία επεξεργασίας (παστερίωση) και εμφιάλωσης του γάλακτος, τη θρεπτική του αξία και τα συστατικά του, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Στη συνέχεια είδαμε από ψηλά, από εσωτερικούς υαλοπίνακες, τη λειτουργία του γαλακτοκομείου.

Τελευταία στάση μας ήταν το εργαστήριο κατασκευών. Εκεί οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ετικέτα την οποία κόλλησαν στο μπουκάλι που τους δόθηκε για να το πάρουν μαζί τους σαν αναμνηστικό. Για τους μαθητές των μικρών τάξεων η κ. Ανδρομάχη παρασκεύασε γλυκιά κρέμα, ενώ για τους μαθητές των μεγάλων τάξεων η κ. Σοφία παρασκεύασε ένα είδος τυριού, το τυροζούλι, τα οποία και γεύτηκαν οι μαθητές.  

Έτσι τελείωσε η επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και με τον ίδιο βροχερό καιρό κινήσαμε για την επιστροφή μας στο χωριό. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αυτή η επίσκεψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *