ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας, μαζί με τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων Πετριάς και Λουτροχωρίου, επισκέφτηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Την ξενάγηση στο Μουσείο αλλά και στην περιήγησή μας στα υπόλοιπα βυζαντινά μνημεία ανέλαβε να κάνει η ξεναγός κ. Κατερίνα Αναστασίου.

Όταν φτάσαμε, ξεκουραστήκαμε για λίγο και χωριστήκαμε σε δύο γκρουπ με βάση την τάξη, για να ξεκινήσει η περιήγησή μας στις αίθουσες του Μουσείου.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την 1η αίθουσα στην οποία είδαμε την αρχιτεκτονική, το διάκοσμο, τα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα ενός παλαιοχριστιανικού ναού. Στη 2η αίθουσα είδαμε τον χώρο υποδοχής ενός πλούσιου σπιτιού της Θεσσαλονίκης, τον εξοπλισμό της (κεραμικά και γυάλινα σκεύη), τις δραστηριότητες του σπιτιού (υφαντική, μαγειρική) τα είδη ένδυσης και καλλωπισμού. Στην 3η αίθουσα γνωρίσαμε διάφορους τύπους τάφων των εκτός των τειχών νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης, τις επιτύμβιες επιγραφές, τα αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό, τα αντικείμενα νεκρικής λατρείας, και το εξαιρετικά σπάνιο και μοναδικό σύνολο ταφικής ζωγραφικής που τους εικονογραφεί. Στην 4η αίθουσα θαυμάσαμε ένα πολύ όμορφο χειρόγραφο Ευαγγέλιο και μια εικόνα της Παναγίας η οποία κρατάει τον μικρό Χριστό στο δεξί της χέρι, και τα δύο του 12ου αιώνα. Στην 6η αίθουσα μας παρουσιάστηκε το αμυντικό σύστημα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η οργάνωση της πόλης ? κάστρου και η καθημερινή ζωή και παραγωγή μέσα και έξω από αυτό. Στην 7η θαυμάσαμε έναν χρυσοκέντητο Επιτάφιο και βυζαντινές εικόνες Αγίων. Στη 10η αίθουσα γνωρίσαμε τη βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωση. Τα ζωγραφικά έργα που εκτίθενται αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τις ζωγραφικές σχολές στις τουρκοκρατούμενες και τις βενετοκρατούμενες ελληνικές περιοχές. Εκεί είδαμε ιερά άμφια, διάφορα εκκλησιαστικά σκεύη, το ξυλόγλυπτο τέμπλο μιας εκκλησίας και πολλές εικόνες.

Η επίσκεψή μας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, ιδίως για τους μαθητές της Ε΄ τάξης, οι οποίοι διδάσκονται την Ιστορία των Βυζαντινών Χρόνων. Εμπειρία που έγινε ακόμα πιο όμορφη χάρη στην ξενάγηση της ξεναγού μας κ. Κατερίνα Αναστασίου.

Μετά το Μουσείο ξεκινήσαμε για τον ναό του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Εκεί η κ. Κατερίνα μας μίλησε για την ιστορία του ναού, τις διάφορες καταστροφές και αλλαγές που υπέστη. Είδαμε τον χώρο που φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος, τον χώρο όπου φυλάσσονται τα λείψανά του, μιλήσαμε για το ρυθμό που είναι χτισμένος ο ναός και θαυμάσαμε τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που τον στολίζουν. Στο τέλος κάποιοι από τους μαθητές αγόρασαν εικονίτσες του Αγίου, κομποσκοίνια και διάφορα άλλα μικρά δωράκια.

Για το τέλος αφήσαμε την Άνω Πόλη με τα βυζαντινά κάστρα της και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Εκεί είδαμε τον Πύργο του Τριγωνίου, θαυμάσαμε την υπέροχη θέα της Θεσσαλονίκης από ψηλά κάτω από έναν υπέροχο ήλιο και με τη συνοδεία ωραίων τραγουδιών από μια υπαίθρια μουσικό ντουέτο. Βγάλαμε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες και ξεκινήσαμε για την επιστροφή κουρασμένοι αλλά και πολύ ευχαριστημένοι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *