ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Την Τρίτη 20 Μαρτίου η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη πραγματοποίησαν στην αυλή του σχολείου μας ένα πείραμα για να υπολογίσουν την περίμετρο και την ακτίνα της Γης, το πείραμα του Ερατοσθένη.  

Η δράση διοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας και Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πήραν  μέρος 815 σχολεία σ? όλη την Ελλάδα (τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια).

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη 276 π.Χ. ? Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, ιστορικός και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου, όπως τον θεωρούσε.

Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3ο π.Χ. αιώνα. Τη σωστή απάντηση ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. 

Ακολουθώντας τα χνάρια του Ερατοσθένη οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης εντόπισαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου μας (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) σε ειδικό χάρτη στο διαδίκτυο, για να βρουν τι ώρα έπρεπε να γίνει το πείραμα(12.40), υπολόγισαν την απόσταση του σχολείου μας από τον ισημερινό (4.536,779 μ.), έστησαν μία μεταλλική ράβδο κάθετα στην αυλή του σχολείου, μέτρησαν το ύψος της και στις 12.40 ακριβώς μέτρησαν τη σκιά της.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κάποιους τύπους που μας είχαν σταλεί μαζί με τις οδηγίες του πειράματος από το Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, υπολόγισαν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια την περίμετρο της Γης (39.835 χμ. όταν έχει υπολογιστεί 40.000 χμ.) και την ακτίνα της (6.340 χμ. όταν έχει υπολογιστεί 6.371 χμ. περίπου).

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, γιατί οι μαθητές επανέλαβαν ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην αυλή του σχολείου και χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους (λόγοι, αναλογίες) για τους υπολογισμούς τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *