ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το σχολείο μας κάλεσε τον δάσκαλο και συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου προκειμένου να παρουσιάσει στους μαθητές δύο από τα βιβλία του.
Στις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ παρουσίασε το βιβλίο του “Ούτε νότα”.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το παιδί που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο έχει ένα όνειρο: θέλει να παίξει μουσική! Όμως δεν ξέρει ποιο όργανο να επιλέξει. Ανακαλύπτει ένα βιβλίο με όλα τα είδη των μουσικών οργάνων, χάνεται στις σελίδες του και φαντάζεται πώς θα μοιάζουν οι ήχοι τους, οι μουσικές τους. Τα δοκιμάζει – με τον τρόπο του – όλα, ένα – ένα: το όμποε, το κόρνο, το γιουκαλίλι, το βιολί… Τα κατασκευάζει και γεμίζει το σπίτι με μουσική. Οι νότες φτάνουν ως στο διπλανό σπίτι αλλά και σε ολόκληρη την πολυκατοικία! Μάλλον δεν έχει σημασία ποιο όργανο θα επιλέξει, γιατί κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!
«Έχω ένα όνειρο: Να παίξω μουσική. Ποιο όργανο όμως να διαλέξω; Μάλλον δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γεμίσω το σπίτι με νότες. Και το αποπάνω. Ίσως και το διπλανό. Και το αποκάτω. Ίσως, ολόκληρη την πολυκατοικία. Ίσως…»
 
Στους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρουσίασε το βιβλίο του «Ο πελεκάνος». Τους μίλησε για το «ταξίδι» που κάνει ένα βιβλίο από τη στιγμή που ο συγγραφέας συλλαμβάνει την ιδέα για να το γράψει μέχρι αυτό να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη. Τους είπε πώς συνέλαβε την ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο και γιατί του έδωσε αυτόν τον τίτλο. Τους μίλησε για τον ήρωά του και τα υπόλοιπα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν. Τους εξήγησε ότι το βιβλίο ξεκινά από το σήμερα, πηγαίνει στο παρελθόν και ξαναγυρίζει στο παρόν και τους βοήθησε να κάνουν μια σύγκριση του τρόπου ζωής τότε και τώρα. Τους ανέφερε το πώς συνεργάστηκε με την επιμελήτρια του βιβλίου του και τον εικονογράφο που έφτιαξε τις εικόνες που στολίζουν το βιβλίο.  Απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και τελείωσε διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου του.    
 
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας τάξης μαθητών σε ένα μουσείο γλυπτών, κάποιο από τα έργα τέχνης, με τον αινιγματικό τίτλο “Ο πελεκάνος”, γεννά διάφορα ερωτήματα: Γιατί το ονόμασε έτσι ο καλλιτέχνης; Τι συμβολίζει άραγε; Μήπως κρύβει κανένα μυστικό;
Ο γλύπτης ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες σε άλλες εποχές μέσα από μια ιστορία για την περιπέτεια της μόρφωσης, το κυνήγι των ονείρων και τη μαγεία της τέχνης. Θα τους αποκαλύψει όμως ποιος είναι ο πραγματικός πελεκάνος;   

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *