ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ενότητας «Τα ζώα που ζουν κοντά μας» του μαθήματος της Γλώσσας, επισκεφτήκαμε το μαντρί του κ. Χρήστου Σγουρέλη, για να δούμε από κοντά τα πρόβατα και τα αρνάκια που εκτρέφει.

Το μαντρί βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χμ. περίπου από το σχολείο μας. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ζεστή και ξεκινήσαμε να πάμε με τα πόδια. Μετά από 20 περίπου λεπτά φτάσαμε και μας «υποδέχτηκαν» 5 μεγάλα μαντρόσκυλα, τα οποία στην αρχή μας τρόμαξαν. Ήταν όμως μαζί τους ο κ. Χρήστος που μας καθησύχασε και μας καλωσόρισε.

Μπήκαμε στο μαντρί για να δούμε από κοντά τα πρόβατα και τα αρνάκια. Αυτά που είχαν γεννήσει βρίσκονταν σε ξεχωριστό μέρος μαζί με τα μικρά τους. Τα νεογέννητα ήταν σε άλλο χώρο κι αυτά μαζί με τις μάνες τους για να μπορούν να θηλάζουν. Αυτά που δεν είχαν γεννήσει ήταν σε ξεχωριστό χώρο.

Ο κ. Χρήστος μας είπε ότι έχει περίπου 220 πρόβατα, αρνάκια και κριάρια, τα οποία εκτρέφει για το κρέας και το γάλα τους. Μας μίλησε για το τι τρώνε τα ζώα, μας έδειξε τα δόντια τους, για να δούμε πώς είναι τα δόντια των φυτοφάγων, και μας εξήγησε πότε τα αλλάζουν. Μας είπε ότι γεννάνε 1 ? 5 μικρά δυο φορές το χρόνο και ότι ζούνε γύρω στα 8 χρόνια. Μας εξήγησε ότι βάζει ένα «σκουλαρίκι» στο αυτί του κάθε ζώου, για να το «μαρκάρει» με έναν αριθμό. Ότι βάζει κουδούνια σε κάποια ζώα για να τα ακολουθούν τα υπόλοιπα και να μη χάνονται όταν βόσκουν έξω. Ότι τα σκυλιά που μας υποδέχτηκαν είναι οι φύλακες του κοπαδιού. Μας πήγε στο χώρο όπου αρμέγει τα πρόβατα και μας έδειξε πώς γίνεται το άρμεγμα με την αρμεκτική μηχανή. Μας έδειξε και τις διάφορες τροφές που τρώνε τα πρόβατα (τριφύλλι, άχυρο, χόρτο και γιαρμάδες).

Τέλος, μας έδειξε τα διάφορα μηχανήματα που χρησιμοποιεί για να σπείρει και να καλλιεργήσει τις τροφές που δίνει στα ζώα του.

Πριν φύγουμε μας κέρασε μπισκότα και χυμούς και, αφού τον ευχαριστήσαμε για την ενημέρωση που μας έκανε, ξεκινήσαμε για να επιστρέψουμε στο σχολείο.    

  

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *