ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΥΣ

Κάθε λαός έχει τα δικά του έθιμα. Με τη βοήθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα ταξιδέψουμε σε διάφορες χώρες και θα γνωρίσουμε μερικά απ’ αυτά.

Τουρκία

Το ξέρετε ότι το κομπολόι στην Τουρκία είναι εργαλείο και μάλιστα θρησκευτικό; Το «τσεμπίχ», το μέτρημα δηλαδή ενός κομπολογιού με 99 χάντρες, βοηθά τους πιστούς να προφέρουν τα 99 ονόματα του Αλλάχ που αναφέρονται στο Κοράνι: Μοναδικός, Μέγιστος κ.ά.

Σκόπια

Προσοχή! Απαγορεύεται να μπει κάποιος σε σπίτι αλβανόφωνων με τα παπούτσια. Θα πρέπει να τα βγάλει και να τ’ αφήσει στην είσοδο του σπιτιού. Αυτή η συνήθεια υπάρχει σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Γεωργία

Τραπέζι: Στη Γεωργία, όταν μαζεύονται συγγενείς και φίλοι για φαγητό, ζωντανεύουν ένα έθιμο, τη «Σούπρα».

Πριν αρχίσουν να τρώνε, διαλέγουν ένα πρόσωπο από την παρέα, το «Ραμάντα», και του αναθέτουν μια συγκεκριμένη «αποστολή». Όλο το βράδυ θα πρέπει να σηκώνει το ποτήρι του και να κάνει προπόσεις ή να παροτρύνει τους υπόλοιπους να κάνουν. Οι προπόσεις μπορεί να αφορούν πολλά θέματα, όπως οικογένεια, φίλους, αγάπη, ειρήνη, πατρίδα κ.λ.π. Όλοι βάζουν τα δυνατά τους, για να αποδείξουν ότι διαθέτουν πολλή φαντασία. Γι’ αυτό και μια «Σούπρα» μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες. Οι τελευταίες προπόσεις είναι πάντα για την οικογένεια που οργάνωσε τη «Σούπρα» και για το «Ραμάντα».

*       *       *

Γάμος: Το ζευγάρι πηγαίνει στην εκκλησία με δύο μάρτυρες. Η νύφη δε συνοδεύεται από τον πατέρα της, όπως γίνεται στην Ελλάδα.

Στην εκκλησία, αντί για στέφανα, υπάρχουν κορώνες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της τελετής και μετά το τέλος της, παραμένουν στην εκκλησία, γιατί ανήκουν σε αυτή. Ακολουθεί μεγάλη γιορτή με τεράστιο, συνήθως, αριθμό καλεσμένων. Όπως και στη «Σούπρα», υπάρχει ο «Ραμάντα», που επικεντρώνει τις προπόσεις στο ζευγάρι. Η γιορτή κρατάει πολλές ώρες με χορούς και τραγούδια.

Σομαλία

Γάμος: Για να ζητήσει ένας άντρας το χέρι της αγαπημένης του από την οικογένειά της, είναι υποχρεωμένος να δώσει σε αντάλλαγμα έναν αριθμό καμήλων που εξαρτάται από το πλήθος των μελών της οικογένειας της μέλλουσας συζύγου του καθώς και από την κοινωνική τους θέση. Ο γαμπρός δηλαδή δίνει προίκα και δεν παίρνει…

Μπουρούντι

Γάμος: Όσο πιο μορφωμένη είναι η νύφη, τόσο μεγαλύτερη είναι η προίκα (σε αγελάδες) που πρέπει να δοθεί από το γαμπρό.

Χαιρετισμός: Όταν χαιρετούν κάποιον πρέπει να κρατήσουν το δεξί του αγκώνα με το αριστερό τους χέρι, έτσι ώστε να δείξουν ότι δεν είναι οπλισμένοι. Η συνήθεια αυτή είναι απομεινάρι του εμφύλιου πολέμου. 

Περού

Γέννηση παιδιού: Οι γυναίκες που ετοιμάζονται να γεννήσουν λένε πως πρόκειται να «δώσουν φως».

Αρμενία

Γενέθλια παιδιού: Το παιδί που έχει γενέθλια κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού ως τιμώμενο πρόσωπο. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα το παραδοσιακό φαγητό των Αρμενίων, το χόροβατς (ψητό κρέας) καθώς και αρκετά ποτά (κυρίως αρμένικο κονιάκ). Οι καλεσμένοι κάθονται γύρω από το τραπέζι και σηκώνονται ένας ένας με ένα ποτό στο χέρι, για να ευχηθούν στο παιδί που γιορτάζει. Πολλές φορές δεν παραλείπουν να πιουν στη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν πρόσφατα, διότι θεωρούν ότι την ώρα της γιορτής δεν πρέπει να ξεχνούν εκείνους που δεν είναι πια εκεί και δεν μπορούν να γιορτάσουν μαζί τους.

Παλαιστίνη

Στο τραπέζι που υπάρχει καλεσμένος, η οικοδέσποινα δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί πουθενά, ούτε καν για να σερβίρει το φαγητό. Την περιποίηση του καλεσμένου την αναλαμβάνουν οι άντρες της οικογένειας.

Ινδία

Η ινδική κοινωνία καθορίζεται από το σύστημα της κάστας που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η κάστα στην οποία ανήκει κάποιος καθορίζει τα πάντα για τη ζωή του. Το επάγγελμα που θα ακολουθήσει θα είναι αυτό που έκαναν όλοι οι πρόγονοί του και αυτό που θα κάνουν οι γιοι του. Η γυναίκα που θα παντρευτεί θα ανήκει στην ίδια κάστα με αυτό. Το ντύσιμό του, το κόψιμο των μαλλιών του, το μέγεθος του σπιτιού του, ακόμα και τα φαγητά που θα τρώει έχουν άμεση σχέση με την κάστα στην οποία ανήκει. Κανείς δεν προσπαθεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του. Οι αυστηροί αυτοί κανόνες, που μάλιστα παλιότερα επιβάλλονταν και ως νόμοι, προέρχονται από έναν αρχαίο θρύλο που λέει ότι οι κάστες βγήκαν από το σώμα του θεού Βράχμα. Από το κεφάλι του γεννήθηκαν οι «Βραχμάνοι» ή ιερείς, θεματοφύλακες της επιστήμης και της θρησκείας. Από τα μπράτσα ξεπήδησαν οι «Κσατρίγια», οι πολεμιστές και οι κυβερνήτες. Από την κοιλιά οι «Βαΐσια», οι γεωργοί, οι έμποροι και οι βιοτέχνες. Από τα πόδια οι «Σούντρα», οι εργάτες και οι υπηρέτες των τριών ανώτερων τάξεων.

Λατινική Αμερική

Κάθε φορά που κόβουν ένα δέντρο, κάνουν μια συγκεκριμένη ιεροτελεστία, στάζοντας ρούμι στη «μάνα γη» για να ζητήσουν συγγνώμη που αφαιρούν ένα δικό της στοιχείο.

Παυλίδου Παναγιώτα, Σαββίδου Έλλη, Φαντίδου Ελένη (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος