Απρίλιος 2008

Αρ. Φύλλου 99

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παροιμίες του Απρίλη – Κυριακή των Βαΐων

Ανάσταση – Κυριακή του Πάσχα – Έθιμα από περιοχές της Ελλάδας

Το Πάσχα στους διάφορους λαούς - 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

8 Απριλίου π Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά

Η ιστοσελίδα του σχολείου μας σε σχολικά βιβλία

Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

Μετάλλια για δυο αθλητές από το χωριό μας – Πορθμός του Γιβραλτάρ – Ελλήσποντος

Πλανήτες (Ουρανός) – Δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου

Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη)

Τα ζώα - Έρευνα (Κατοικίδια ζώα) – Το ξέρατε αυτό; Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Η αφή: Η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το μακρινό ταξίδι της για το Πεκίνο. Μετά από μία λιτή τελετή στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η πρωθιέρεια, Μαρία Ναυπλιώτου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Τελετή Αφής. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο "ασημένιος" Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης. 

Παρόντες στην τελετή ήταν ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ με τον επίτιμο πρόεδρο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δεκάδες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας.

Η Λαμπαδηδρομία εντός Ελλάδας διήρκησε επτά ημέρες και στις 30 Μαρτίου, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου η "ασημένια" Ολυμπιονίκης του τριπλούν στην Αθήνα, Χρυσοπηγή Δεβετζή την παρέδωσε στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, διάνυσε στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα και έφτασε στην Αθήνα από 605 λαμπαδηδρόμους. Αναλυτικά διέσχισε 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

Την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, μετέδιδε απευθείας από την Αρχαία Ολυμπία η ΝΕΤ. Την ώρα που μιλούσε ο Κινέζος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πεκίνο 2008», Γάλλος δημοσιογράφος – ακτιβιστής, αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους συντάκτες και βρέθηκε πίσω του υψώνοντας πανό, με τους ολυμπιακούς κύκλους να έχουν αντικατασταθεί από χειροπέδες. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο Θιβέτ για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Κίνα.

Η ιστορία: H αφή της ολυμπιακής φλόγας δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Απουσιάζει και από τις πρώτες σύγχρονες Ολυμπιάδες, αφού εμφανίστηκε μόλις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που διεξήχθησαν στο Βερολίνο, αποτελώντας έκτοτε μια βασική εκδήλωση του ολυμπιακού τελετουργικού. H ανάληψη τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χιτλερική Γερμανία είχε προκαλέσει, ως γνωστόν, σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες ξεπεράστηκαν αφού επικράτησαν οι γνωστές απόψεις, ότι δηλαδή ο αθλητισμός πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, ενώ συγχρόνως δόθηκαν και διαβεβαιώσεις από τους Γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν θα εμφανίζονταν κρούσματα φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων και των νέγρων κατά την τέλεσή τους. Ο Χίτλερ, αν και τυπικά ήταν προσκεκλημένος και όχι οργανωτής των Αγώνων, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θέλοντας να προπαγανδίσει το πολιτικό του σύστημα, οργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες με εξαιρετική επιτυχία τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Και ανάμεσα στις νέες εκδηλώσεις με τις οποίες εμπλουτίστηκε τότε το ολυμπιακό πρόγραμμα ήταν η αφή στην αρχαία Ολυμπία - από τον ήλιο με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου - της ολυμπιακής φλόγας και η μεταφορά της, με τη συμμετοχή 3.000 περίπου λαμπαδηδρόμων, μέσω διαφόρων χωρών, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Στη σύλληψη αυτού του τελετουργικού κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε και το ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι ήταν αυτοί που ανέσκαπταν και ερευνούσαν από το 1875 τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, την καρδιά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Οπωσδήποτε η ολυμπιακή φλόγα – το σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών κατά τους εμπνευστές της – ,  αν και άγνωστη στην αρχαιότητα, δεν είναι κάτι εντελώς ξένο σ’ αυτήν. Μια ιερή φλόγα έκαιγε μέρα νύχτα στο Πρυτανείο της ίδιας της Ολυμπίας, όπως άλλωστε και σε κάθε πρυτανείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμβολίζοντας τη συνεχή ανανέωση της ζωής, συμβολισμός που, σε τελευταία ανάλυση, εμπεριέχεται και στους ίδιους τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και η ίδια η ιδέα της μεταφοράς της ολυμπιακής φλόγας με τη βοήθεια λαμπαδηδρόμων ήταν επίσης παρμένη από την ελληνική αρχαιότητα. Αρκετές γιορτές περιείχαν στο πρόγραμμά τους αγώνες λαμπαδηδρομίας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Σκύδρα: Την Πέμπτη 27 Μαρτίου η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Σκύδρα. Το σχολείο μας, όπως όλα και τα άλλα σχολεία του δήμου, πήγε να την υποδεχτεί και να παρακολουθήσει την τελετή.

Τη φλόγα την έφερε στη Σκύδρα ο αθλητής με ειδικές ανάγκες Αναστάσιος Τσίου και άναψε το βωμό. Τον συνόδευαν αθλητές, ανάμεσά τους και ο χωριανός μας  Νικόδημος Βασιλειάδης. Γύρω από το βωμό υπήρχαν ιέρειες που κρατούσαν κλαδιά ελιάς. Μία από αυτές ήταν και η Δέσποινα Τοπούζη. Με το άναμμα της φλόγας άφησαν ελεύθερα στον ουρανό της Σκύδρας περιστέρια.

Η μπάντα του δήμου έπαιξε τους ύμνους των Ολυμπιακών Αγώνων, της Κίνας και τέλος της Ελλάδας και έγινε έπαρση των σημαιών. Ακολούθησαν οι ομιλίες του δημάρχου της Σκύδρας κ. Χοΐδη, της κ. Λιανγκ Χούι (που μας εξέπληξε εκφωνώντας τον χαιρετισμό της στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που έκανε όλους τους παριστάμενους να την αγκαλιάσουν μετά το τέλος της τελετής) μέλους της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου και του εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ιωάννη Καρρά. Στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Τη φλόγα άναψε από το βωμό ο αθλητής του καράτε Χρήστος Παπαϊωάννου για να συνεχιστεί η λαμπαδηδρομία προς την Έδεσσα. Ένας από τους επόμενους λαμπαδηδρόμους ήταν ο αθλητής της άρσης βαρών Δημήτριος Κελεσίδης από το χωριό μας.


Γρηγοριάδου Βάσω, Παπαδόπουλος Αντώνης, Πραντσίδου Πελαγία (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος