Φεβρουάριος 2007

Αρ. Φύλλου 8

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Σκύδρας – Συνέντευξη από τη βιβλιοθηκονόμο κ. Ελένη Παπαδοπούλου

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών

Αποκριάτικα έθιμα της περιοχής μας – Το αποκριάτικο πάρτι του Σχολείου μας

Καθαρά Δευτέρα – Κ κυρα - Σαρακοστή

Μια χώρα, μια κουζίνα – Κίνα - Γνωριμία με τις θρησκείες – Ινδουισμός

Το αλφαβητάρι των αναγκών μας – Μαντινάδες

Τι είναι τα χαϊκού;

Η εξέλιξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινητού τηλεφώνου …

Αλκοόλ, ο χειρότερος συνοδηγός

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά  η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που είναι διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης.

Κούλουμα ονομάζεται η έξοδος της Καθαράς Δευτέρας στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί  κέφι, χορός και τραγούδι.

Σύμφωνα με το Νικόλαο Πολίτη, πατέρα  της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Culumus (κόλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Αποκριάς.

Τα κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, να διασκεδάσουμε κοντά στη φύση.

Οι μαθητές της Δ΄ Τάξης

 

Η κυρα-Σαρακοστή

Σαρακοστή λέμε τις 40 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Από πολύ παλιά υπάρχει η συνήθεια να νηστεύουμε, για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο. Η Σαρακοστή περνάει αργά γι’ αυτούς που νηστεύουν, ιδίως τις τελευταίες μέρες. Έτσι, επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Έπαιρναν δηλαδή ένα χαρτί και ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν μια καλόγρια, την κυρα – Σαρακοστή. Δεν της έβαζαν στόμα, γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Με το ψαλίδι κόβανε την κυρα – Σαρακοστή και την κρεμούσαν στον τοίχο. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα  σ’ ένα  ξερό  σύκο. Αυτό το σύκο το ανακάτευαν με τα  άλλα και  όποιος το έβρισκε, λέγανε ότι θα του έφερνε γούρι.

Οι μαθητές της Δ΄ Τάξης

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος