Φεβρουάριος 2007

Αρ. Φύλλου 8

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Σκύδρας – Συνέντευξη από τη βιβλιοθηκονόμο κ. Ελένη Παπαδοπούλου

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών

Αποκριάτικα έθιμα της περιοχής μας – Το αποκριάτικο πάρτι του Σχολείου μας

Καθαρά Δευτέρα – Κ κυρα - Σαρακοστή

Μια χώρα, μια κουζίνα – Κίνα - Γνωριμία με τις θρησκείες – Ινδουισμός

Το αλφαβητάρι των αναγκών μας – Μαντινάδες

Τι είναι τα χαϊκού;

Η εξέλιξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινητού τηλεφώνου …

Αλκοόλ, ο χειρότερος συνοδηγός

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ…

…του Ραδιόφωνου

Γύρω στα 1873 ο Μαξουέλ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στη Νέα Υόρκη, όταν ο Fassenden μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική. Αργότερα ήρθε ο De Forest, για να ανακαλύψει το πρώιμο ραδιόφωνο, τη Λυχνία, η οποία ήταν η μόνη μορφή ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι το Α´ Παγκόσμιο πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ή διαδεδομένο.

Σταθμό για την Ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικάνου, του Frank Conrad, o οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό. Ο Conrad τυχαία βγήκε στον αέρα με το ραδιόφωνο, για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό. Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A. που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 έχουμε την παραγωγή ενός δέκτη αρκετά εύχρηστου, ποιοτικού και φθηνού. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά ένα πολύ ευρύ κοινό.

 Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 με αρχές της δεκαετίας του ’50 το ραδιόφωνο αποκτά ένα νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιόφωνου, την εικόνα .  

        Με την εισαγωγή του τρανζίστορ, που είναι ένας ημιαγωγός  σε στερεή κατάσταση, στον οποίο δηλαδή δεν χρειάζεται η τυπική γυάλινη αμπούλα σε κενό της παλαιάς λυχνία, οι διαστάσεις των δεκτών βαθμιαία μειωθήκαν, ώσπου έφτασαν τα τελευταία χρονιά σε διαστάσεις πραγματικά έκπληκτες. Μια επίσης μεγάλη πρόοδος στην ελάττωση του όγκου και την πολυπλευρικότητα του ραδιοφωνικού δέκτη επιτεύχθηκε με την εισαγωγή της τροφοδότησής του με μπαταρίες. Για λήψη πραγματικά υψηλής πιστότητας υπάρχουν στερεοφωνικοί δέκτες που συνδέονται με  ενισχυμένα και μεγάφωνα σε μία εγκατάσταση υψηλής πιστότητας (Hi-Fi;).

Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει δύο κατηγορίες συχνοτήτων, τα ΑΜ και τα FM. Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. εμπορικά ραδιόφωνα εκπέμπουν στις συχνότητες FM 88-108.   

Μάλι Ντομένικο, Μουχτάρης Στέλιος,

Σαββίδης Νίκος, Χαραλαμπίδης Λευτέρης (ΣΤ΄ Τάξη)

…ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Τον Απρίλιο του 1927 μεταδόθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση. Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Το 1969 γίνετε η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision. Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μεταλλάσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ.). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ. μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.). Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το 1979.

Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα. Στα τέλη τις δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1.300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98 % των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση.

Οι νέες τεχνολογίες πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν καθώς το 2007 οι τηλεοράσεις πιθανόν να μπορούν να απεικονίζουν προγράμματα σε τρισδιάστατη μορφή. Οι τηλεθεατές θα μπορούν να τα βλέπουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να φορούν ειδικά γυαλιά ούτε να κάθονται σε συγκεκριμένη θέση.

      Επίσης αναμένεται το 2007 η τεχνολογία ασύρματης τηλεόρασης η οποία θα καταργήσει τα ενοχλητικά καλώδια ανάμεσα στις τηλεοράσεις, τα βίντεο, τους ακωδικοποίητες και άλλες συσκευές.   

Ηλιάδου Χριστίνα, Ιωαννίδου Ελένη, Ταφάνη Αλμπάνα, Φωτίου Χριστίνα  (ΣΤ΄  Τάξης)

…ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ

      Στην αρχή τα κινητά ήταν ογκώδη, με λιγοστές υπηρεσίες  και λίγες τεχνολογικές καινοτομίες. Σταδιακά άρχισαν να εξελίσσονται. Με την 3η γενιά κινητής τηλεφω νίας θα ήμαστε σε θέση μέσω του κινητού τηλεφώνου να επικοινωνούμε με διαφορετικούς τρόπους και 2 τεχνικές. Θα επιτρέπουν τη γρήγορη και ασύρματη μεταφορά δεδομένων σε άλλες συμβατές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος θα παρέχουν πιο ικανοποιητικές  δυνατότητες  άμεσης  επικοινωνίας, θα ενσωματώνουν  στοιχεία από την πληροφορική, θα είναι με έγχρωμες οθόνες Τετ, πρόσβαση στο internet, δυνατότητα αποστολής και λήψης emails και ενσωματωμένες ψηφιακές  κάμερες, θα έχουν γενικά απεριόριστες δυνατότητες. Όσο περισσότερα μοντέλα μπαίνουν στην αγορά, τόσο θα αυξάνεται ο ανταγωνισμός και θα μειώνονται  οι τιμές τους. Τα κινητά τηλέφωνα νέας μορφής θα εισαγάγουν το χρήστη στην εποχή που η κινητή τηλεφωνία θα  είναι άμεσα συνυφασμένη με την πληροφορική.

Σωτήρης Φωτιάδης, Κώστας Φωτιάς, Στράτος  Σιδηρόπουλος (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος