Μάρτιος 2007

Αρ. Φύλλου 90

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το μοιρολόι της Παναγίας

Από τη γιορτή, για την 25η Μαρτίου

Ήρωες της Επανάστασης του 1821 από τη Μακεδονία

Επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Βέροιας - Συνέντευξη από έναν ηθοποιό

2 Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Γνωριμία με τις θρησκείες – Ιουδαϊσμός

Μια χώρα, μια κουζίνα - Ισπανία

Ρομπότ - Ανακυκλώστε τις μπαταρίες σας

10 χρυσοί κανόνες για το κράνος – Γιατί το λέμε;

Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Ιουδαϊσμός

Ο Ιουδαϊσμός είναι μια θρησκεία 4.000 ετών. Κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις θρησκείες του κόσμου και βασίζεται στην πίστη του ενός θεού.

Ο νόμος του θεού

Μετά την έξοδο τους από την Αίγυπτο, οι Ισραηλίτες έζησαν στην έρημο για 40 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο θεός έδωσε στους Ισραηλίτες τον νόμο, που θεωρείτε το μεγαλύτερο δώρο γιατί κρίθηκαν ικανοί να τον εφαρμόσουν. Πυρήνας του νόμου είναι οι δέκα εντολές.

Οι δέκα εντολές

1.      Εγώ είμαι ο Κύριος θεός σου. Δεν υπάρχουν άλλοι θεοί εκτός από εμένα.

2.      Να μην κατασκευάζεις είδωλα, ούτε να τα λατρεύει.

3.      Να μην ορκίζεσαι δίχως σοβαρό λόγο.

4.      Να τηρείς την αργία του Σαββάτου.

5.      Να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου.

6.      Να μην σκοτώνεις.

7.      Να μην προσβάλεις τη τιμή του άλλου.

8.      Να μην κλέβεις.

9.      Να μην ψευδομαρτυρείς κατά τον πλησίον σου.

10.  Να μην επιθυμείς τα αγαθά των άλλων.

Δύο ομάδες Εβραίων

Σε σχέση με τη θρησκεία τους, οι Εβραίοι χωρίζονται σε  δύο κύριες ομάδες, τους Ορθόδοξους και τους μη- Ορθόδοξους.

Η Εβραϊκή λατρεία

Οι παραδοσιακές τελετές είναι λιγότερο τυπικές απ’ όσο σε άλλες θρησκείες. Οι πιστοί μπορούν να είναι προσηλωμένοι στη λατρεία ή να συζητούν  διακριτικά την ώρα της λειτουργίας. Η λειτουργία περιλαμβάνει ανάγνωση απ’ την Τορά, ύμνους και προσευχές. Η λατρεία καθοδηγείται συνήθως από έναν ραβίνο που κάνει κήρυγμα από κάποια σχετική ανάγνωση της Τένα. Στις Ορθόδοξες συναγωγές, άντρες και γυναίκες κάθονται χωριστά. Η λειτουργία γίνεται στα Εβραϊκά. Ψάλλονται τα λόγια χωρίς να χρησιμοποιούνται μουσικά όργανα. Στις προοδευτικές συναγωγές, άντρες και γυναίκες κάθονται μαζί. Μέρος της λειτουργίας γίνεται στην τοπική γλώσσα και πολλές φορές η ψαλμωδία συνοδεύεται από ένα αρμόνα. Οι εικόνες δείχνουν κάποια αντικείμενα που βρίσκονται στις περισσότερες συναγωγές.

Έθιμα της γέννησης

Οχτώ ημέρες μετά τη γέννηση ενός αγοριού, γίνεται μια τελετή που ονομάζεται Μπιτ Μίλα. Σ’ αυτή τη τελετή γίνεται περιτομή, ένα έθιμο που χρονολογείται από την εποχή του Αβραάμ. Είναι δείγμα του συμβολαίου ανάμεσα στον Θεό και τον Αβραάμ και φανερώνει ότι το αγόρι αποτελεί πλέον μέλος του εβραϊκού λαού.

Μετά την τελετή, το αγόρι ευλογείτε, κι αφού ψάλουν προσευχές και πιούν κρασί, δίνουν στο παιδί και το όνομά του. Τα παιδιά των Εβραίων έχουν δύο ονόματα: ένα ιερό όνομα στα εβραϊκά, και το άλλο ένα καθημερινό όνομα, συνήθως της χώρας που ζουν.

Οι γονείς φέρνουν τα κορίτσια στη συναγωγή το πρώτο Σάββατο μετά τη γέννησή τους. Στην τελετή, ανακοινώνεται στο εκκλησίασμα το εβραϊκό του όνομα και ευλογείται – έτσι, το κορίτσι καλωσορίζεται στην πιστή.

Έθιμα γάμου

Οι εβραϊκοί γάμοι γίνονται στη συναγωγή, στο σπίτι ή στο ύπαιθρο. Πολλά ζευγάρια διαλέγουν να παντρευτούν στο ύπαιθρο, ως ενθύμηση της υπόσχεσης του Θεού στον Αβραάμ ότι θα αποκτήσει τόσους απογόνους όσα τ’ άστρα στον ουρανό. Η τελετή διαφέρει αναλόγως του αν πρόκειται για ορθόδοξο ή προοδευτικό γάμο.   

Έθιμα του θανάτου

Μερικοί Εβραίοι, στην αναγγελία του θανάτου ενός στενού συγγενικού τους προσώπου, κάνουν ένα σχίσιμο στα ρούχα τους, σαν σημάδι θλίψης. Κάτι που βοηθά πολύ τους Εβραίους να αντιμετωπίσουν το πένθος, είναι η πίστη τους ότι ο θεός συμμετέχει σ’ αυτό.

Το Πάσχα

Η μεγαλύτερη γιορτή για τον ιουδαϊσμό είναι το Πάσχα. Γιορτάζεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και διαρκεί 8 ημέρες. Θυμίζει τη φυγή των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Οι Εβραίοι πιστεύουν πως τη νύχτα πριν από τη φυγή, άγγελος θανάτου προσπερνούσε τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ σκότωνε το μεγαλύτερο αγόρι κάθε αιγυπτιακής οικογένειας. Ο θεός είχε ειδοποιήσει τους Ισραηλίτες να σημαδέψουν με αίμα αρνιού τις πόρτες τους, σημάδι για να προσπεράσει τις πόρτες τους ο άγγελος.

Οι τελετές του Πάσχα γίνονται στη συναγωγή, αλλά η σημαντικότερη γίνεται στο σπίτι, το οποίο καθαρίζεται κι εξαφανίζεται κάθε ίχνος ψωμιού που έχει φτιαχτεί με μαγιά Αυτό γίνεται σε ανάμνηση της ημέρας που επειδή οι Ισραηλίτες έπρεπε να φύγουν γρήγορα από την Αίγυπτο, δεν είχαν χρόνο να «φουσκώσει» το ψωμί.  

 

Μάλι Ντομένικο, Μουχτάρης Στέλιος,

Σαββίδης Νίκος, Χαραλαμπίδης Λευτέρης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος