Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2004

Αρ. Φύλλου 70

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Πού έγιναν οι προηγούμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες - Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Πρωτέας

Απέραντο γαλάζιο - Τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Κανόνες κυκλοφορίας 

Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

Επίσκεψη στους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια και στο ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου στη Νάουσα

Γιατί το λέμε;  

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

Αστερισμοί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία πραγματοποιήθηκαν στο κήπο του νοσοκομείου του Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία το καλοκαίρι του 1948. Με τη συμμετοχή βετεράνων του Β' Παγκοσμίου πολέμου, οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη έγινε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο. Την ίδια χρονική στιγμή γινόταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 1948.

Το 1952 οι αγώνες διοργανώθηκαν ξανά. Βετεράνοι στρατιώτες από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες και έτσι ξεκίνησε το διεθνές κίνημα που στις μέρες μας είναι γνωστό ως Παραολυμπιακό Κίνημα.

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται οι αγώνες που οργανώθηκαν, για αθλητές με αναπηρία το 1960 στην Ρώμη ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε οκτώ αθλήματα, έξι από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έως τώρα έχουν διοργανωθεί έντεκα Θερινοί και επτά Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Στο Τορόντο το 1976 προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ το 1988 ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις. Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στις ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες εξελίχθηκαν ως το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν 400 αθλητές από 23 χώρες ενώ στους τελευταίους του Σίδνεϊ συμμετείχαν 3843 αθλητές από 123 χώρες.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών ήταν το 1984 στο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας με 4080 αθλητές να λαμβάνουν μέρος στους αγώνες από 42 χώρες.

Στην Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, συμμετείχαν 136 χώρες. Η χώρα μας καλωσόρίσε 3.969 Παραολυμπιακούς αθλητές καθώς και 2.000 συνοδούς.  

Επίσης είναι η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται από την ίδια Οργανωτική Επιτροπή, ύστερα από τη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ακόμα μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ τους δεν θα ζητηθεί από τους αθλητές να πληρώσουν για τη συμμετοχή τους στην διοργάνωση.

Τα Παραολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να αναπτύσσονται στην δεκαετία του '70 και η πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε Παραολυμπιακούς έγινε το 1976.

Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αντιπροσωπείες. Όλα αυτά τα χρόνια οι έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα εκ των οποίων οι 42 ήταν αθλητές. Αγωνίστηκαν στο Στίβο, την Κολύμβηση, την Άρση Βαρών, την Καλαθοσφαίριση και το Τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σίδνεϊ θεωρήθηκε η πιο επιτυχημένη στην Ελληνική ιστορία, καθώς οι αθλητές κέρδισαν συνολικά 11 μετάλλια (τέσσερα χρυσά, τέσσερα ασημένια, τρία χάλκινα) κατακτώντας την 33η θέση στην Διεθνή κατάταξη.

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος