Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2004

Αρ. Φύλλου 70

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Πού έγιναν οι προηγούμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες - Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Πρωτέας

Απέραντο γαλάζιο - Τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Κανόνες κυκλοφορίας 

Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

Επίσκεψη στους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια και στο ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου στη Νάουσα

Γιατί το λέμε;  

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

Αστερισμοί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο ένατος μήνας του χρόνου και ο πρώτος του φθινοπώρου. Αντίθετα, στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος μήνας (septem) κι απ’ αυτό προήλθε η σημερινή του ονομασία. Ο Σεπτέμβριος έχει 30 μέρες. Στις 21 Σεπτεμβρίου έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία, δηλαδή η μέρα και η νύχτα έχουν από 12 ώρες.

Ο λαός μας ονομάζει το Σεπτέμβριο Σποριά, γιατί στη διάρκειά του γίνεται η σπορά των χειμωνιάτικων δημητριακών, Τρυγητή, γιατί στη διάρκειά του τρυγούν τα αμπέλια, Σταυρό ή Σταυρίτη, γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την ύψωση του Τίμιου Σταυρού κλπ.

Ακόμα, στη διάρκειά του οι γεωργοί μαζεύουν τα ώριμα δημητριακά (καλαμπόκι κλπ.) και τους ώριμους καρπούς (κυδώνια, καρύδια κλπ.), τα χελιδόνια φεύγουν και πάνε σε πιο θερμές περιοχές και αρχίζουν τη λειτουργία τους τα σχολεία.

Χατζηιωαννίδου Ελένη (Γ΄ Τάξη)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Όμορφες χαρές υπαίθρου

πότε κύμα κι ακρογιάλι

και πευκάκι στην πλαγιά.

Αν η ανάγκη σαν πουλάκια

που σκορπάνε, μας χωρίζει

κι αν το μάτι μας δακρύζει

και μας σφίγγεται η καρδιά.

Μα η αγάπη κι η φιλία

που μας ένωσαν μια μέρα

και μακριά από εδώ πέρα

θα μας δένουνε, παιδιά.

* * *

Ο Σεπτέμβρης σα θα μπει

η βροχούλα ξανά θα ‘ρθει

τα σχολεία μας θ’ ανοίξουν

την ψυχή μας θα γεμίσουν.

Τα πουλάκια θα το γιορτάσουν

και τα δέντρα θα φωνάξουν

μα τα φύλλα τους θα ρίχνουν

με χαλί τη γη θα τη στολίσουν.

Γρηγοριάδου Βάσω (Γ΄ Τάξη)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος μήνας, με διάρκεια 31 ημερών. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη octo (οχτώ) επειδή στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά των μηνών. Όμως ακόμα και τώρα διατηρεί την αρχική του ονομασία.

Είναι η καρδιά του φθινοπώρου. Το πιο σημαντικό δώρο του Οκτώβρη είναι στους γεωργούς οι πολλές βροχές που θεωρούνται ευεργετικές για τα χωράφια και τη σπορά. Γι’ αυτό στην Ήπειρο τον ονομάζουν ακόμα και σήμερα σπαρτό. Για να έχουμε όμως πετυχημένη σπορά, πρέπει να πέσουν τα πρωτοβρόχια, ώστε να ετοιμάσουν οι γεωργοί σωστά τη γη να δεχτεί τους σπόρους και να καρποφορήσει. Γι’ αυτό οι αγρότες λένε: «Αν βρέξει ο Οκτώβρης και χορτάσει η γη, πούλησε το σιτάρι σου κι αγόρασε βόδια. Αν δε χορτάσει ο Οκτώβρης τη γη, πούλησε τα βόδια σου κι αγόρασε σιτάρι

Ο Οκτώβριος λέγεται και Αγιοδημήτρης ή Αγιοδημητριάτης, γιατί στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, ο προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που όλος ο κόσμος θαυμάζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Η μικρή, ένδοξη Ελλάδα έδειξε στην Ανθρωπότητα το δρόμο της θυσίας για το δίκιο, την τιμή και την ελευθερία. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 όλοι οι Έλληνες βροντοφώναξαν το αθάνατο ΟΧΙ.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος