Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2004

Αρ. Φύλλου 70

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Πού έγιναν οι προηγούμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες - Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Πρωτέας

Απέραντο γαλάζιο - Τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Κανόνες κυκλοφορίας 

Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

Επίσκεψη στους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια και στο ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου στη Νάουσα

Γιατί το λέμε;  

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

Αστερισμοί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

Είναι σύνολα απλανών αστεριών που εμφανίζονται στον ουράνιο θόλο κατά σειρά που αποτελεί ορισμένο σχήμα. Πρώτοι οι αρχαίοι έδωσαν σε διάφορους αστερισμούς ονόματα ηρώων, ζώων ή άλλων πραγμάτων, κι έτσι διευκόλυναν την αναγνώρισή τους, τον προσανατολισμό τους με αυτά μέσα στη νύχτα και τον καθορισμό της ώρας.

Ως το 15ο - 16ο αιώνα ήταν γνωστοί 48 αστερισμοί, αλλά οι θαλασσοπόροι αυτών των αιώνων ανακάλυψαν νέους αστερισμούς, του νότιου ημισφαίριου, και σιγά σιγά ο συνολικός αριθμός τους πέρασε τους 88, από τους οποίους βόρειοι και αειφανείς (φαίνονται πάντα) για την Ελλάδα είναι οι αστερισμοί: Μεγάλη και μικρή Άρκτος, Κασσιόπη, Κηφέας, Δράκοντας και Καμηλοπάρδαλη.

Οι βόρειοι αστερισμοί οι οποίοι ανατέλλουν και δύουν στην Ελλάδα είναι: Ανδρομέδα, Τρίγωνο ή Δελτωτό, Περσέας, Ηνίοχος, Λυγξ, Μικρός Λέων Θηρευτικοί Κύνες, Κόμη της Βερενίκης, Βοώτης, Β. Στέφανος, Ηρακλής, Όφις, Οφιούχος, Ασπίδα, Σοβιέσκη ή Θυρέος, Λύρα, Κύκνος ή Όρνις, Βέλλας ή Οιστός, Αετός, Αλώπηξ, Δελφίνι, Ιππάριο ή Ίππου Προτομή, Σαύρα και Πήγασος ή Ίππος.

Ζωδιακοί αστερισμοί είναι Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος, και Ιχθείς.

Νότιοι αστερισμοί που ανατέλλουν και δύουν στην Ελλάδα είναι: Κήτος ή Φάλαινα, Ηριδανός ή Ποταμός, Ωρίωνας, Λαγός, Περιστέρι, Μέγας Κύων, Προκύων ή Μικρός Κύων, Κένταυρος, Θηρίο ή Λύκος, Θυμιατήρι ή Βωμός, Ν. Στέφανος, Ν. Ιχθύς, Πυξίς, Αντλία ή Πνευματική Μηχανή, Εξάς, Γνώμων, Μικροσκόπιο και Γερανός.

Νότιοι που δε φαίνονται στην Ελλάδα είναι: Τουκάνα, Ωρολόγιο, Γλυφείο, Ύδρος ή Ν. Όφις, Δίκτυο, Δοράς ή Ξιφίας, Οκρίβας ή Ζωγράφος, Τράπεζα, Ιπτάμενος Ιχθύς, Χαμαιλέοντας, Διαβήτης, Μυία, Ν. Σταυρός, Πτηνό, Ν. Τρίγωνο, Οκτάς, Ταώς, Τηλεσκόπιο και Ινδός.

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΗΝΙΟΧΟΣ

Είναι αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου του ουρανού, που εμφανίζεται το φθινόπωρο. Περιλαμβάνει 80 αστέρες, από τους οποίους ο λαμπρότερος είναι ο λεγόμενος Αιξ ή Καπέλλα. Στους αρχαίους χάρτες παριστάνεται με μορφή ηνίοχου χωρίς μάτι, που κρατάει μαστίγιο και ηνία.

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Ένας από τους σημαντικότερους αστερισμούς του βόρειου ημισφαίριου του ουρανού. Η Ανδρομέδα περιλαμβάνει 86 αστέρια που διακρίνονται με γυμνό μάτι. Ο αστερισμός της Ανδρομέδας βρίσκεται ανάμεσα από τους αστερισμούς Πήγασο και Περσέα, στα νότια της Κασσιόπης. Διακρίνεται εύκολα από τα τρία λαμπρά του αστέρια, που μαζί με το τετράπλευρο του Πήγασου, σχηματίζουν ένα παρόμοιο, αλλά μεγαλύτερο σχήμα από τη Μεγάλη Άρκτο.

Παρασκευαδέλη Βάσω (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΕΡΣΕΑΣ

Αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου που βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς της Κασσιόπης, του Ηνίοχου, της Ανδρομέδας και του Ταύρου. Σ’ αυτόν ανήκουν 136 αστέρια που είναι ορατά με γυμνό μάτι, καθώς και μερικά διπλά και πολλαπλά αστέρια και αστρικά σμήνη. Ο αστερισμός του Περσέα περιλαμβάνει ακόμα και αρκετά μεταβλητά αστέρια, κυριότερα από τα οποία είναι ο Αλγκόλ.

Φωτιά Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΗΓΑΣΟΣ

Αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου που βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς του Υδροχόου, του Κύκνου, της Ανδρομέδας κ.ά. Σ’ αυτόν ανήκουν 118 άστρα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τρία από τα αστέρια του αστερισμού του Πήγασου, ο Μαρκά β, ο Σχεάτ και ο Αλγκενίμπ μαζί μ’ ένα αστέρι του αστερισμού της Ανδρομέδας, τον Αλφεράτ, σχηματίζουν τετράπλευρο.

Θεοδοσίου Βασιλική (ΣΤ΄ Τάξη)

ΤΑΥΡΟΣ

Αστερισμός που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ των αστερισμών του Περσέα, του Κριού, του Κήτους, του Ηριδανού, του Ωρίωνα, των Διδύμων και του Ηνίοχου. Είναι ο δεύτερος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου. Εικονίζεται σαν ταύρος, με σκυμμένο κεφάλι, που εφορμά κατά του Ωρίωνα, που αμύνεται με υψωμένο ρόπαλο. Κατά τη μυθολογία εικονίζει τον ταύρο, στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας και άρπαξε την ωραία Ευρώπη από τη Φοινίκη και την πήγε κολυμπώντας στην Κρήτη. Στον αστερισμό του Ταύρου ανήκει και η Πούλια. Ο Ταύρος περιλαμβάνει 188 αστέρια ορατά με γυμνό μάτι. Το πιο λαμπρό αστέρι του είναι ο Αλντεμπαράν ή Λαμπαδίας.

Ηλιάδου Κασσιανή (ΣΤ΄ Τάξη)

ΩΡΙΩΝΑΣ

Ένας από τους πιο λαμπρούς αστερισμούς στην ουράνια σφαίρα. Βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς των Διδύμων, του Ταύρου, του Ηριδανού και του Μονόκερου. Περιλαμβάνει 150 ορατά αστέρια. Τα πιο φωτεινά είναι ο Ρίγκελ, ο Μπελτεγκέζ, ο Μπελάτριξ και ο Σαΐφ. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται ένα εξαπλό αστέρι, το Θ Ωρίωνα, που καλύπτεται από το νεφέλωμα του Ω. Το νεφέλωμα αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της ουράνιας σφαίρας και εκπέμπει οπτικά και ραδιοφωνικά κύματα σε διάφορες συχνότητες. Έχει διάμετρο 10.000 έτη φωτός και ανακαλύφθηκε το 1655.

Αντωνιάδου Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

ΗΡΑΚΛΗΣ

Αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου, μεταξύ των αστεριών της Λύρας, του Δράκοντα, του Β. Στεφάνου και του Οφιούχου. Είναι ορατός (αμφιφανής) από τον ελληνικό χώρο (Μεσουρανεί κατά τα τέλη Μαΐου). Αποτελείται από αστέρες 3ου, 4ου και 5ου μεγέθους. Αναγνωρίζεται εύκολα από το τραπεζοειδές σχήμα του.

Φαντίδου Λεμονιά (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΑΣΣΙΟΠΗ

Αστερισμός του βόρειου ημισφαίριου που βρίσκεται ανάμεσα από τους αστερισμούς του Κηφέα, της Ανδρομέδας, του Περσέα, της Καμηλοπάρδαλης και της Μικρής Άρκτου. Βρίσκεται πάντα απέναντι από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου σε σχέση με τον Πολικό Αστέρα και αναγνωρίζεται εύκολα από το χαρακτηριστικό σχήμα W των 5 λαμπρότερων αστέρων του. Μέσα στον αστερισμό της Κασσιόπης κατά το έτος 1572 εμφανίστηκε και ένας νέος αστέρας πολύ ισχυρός, ο οποίος όμως μετά από 16 μήνες έσβησε πάλι.

Τοπούζη Δέσποινα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΜΑΜΑ: Αννούλα, άλλαξες το νερό στη γυάλα με τα χρυσόψαρα;

ΑΝΝΟΥΛΑ: Όχι, μαμά, δεν το έχουν πιει ακόμα όλο!

* * *

ΜΗΤΕΡΑ: Νίκο, δε σου έχω πει να μη μιλάς στο τραπέζι;

ΝΙΚΟΣ: Μα, μαμά, δε μιλάω στο τραπέζι, στη Μαρία μιλάω.

* * *

Ο Σπύρος πήρε τρία μολύβια και την άλλη εβδομάδα τα γύρισε πίσω.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ: Γιατί τα γυρνάς πίσω;

ΣΠΥΡΟΣ: Γιατί κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη.

Φαντίδου Λεμονιά (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

«Χαρισμένο ξύδι πιο γλυκό απ’ το μέλι» (Από τη Ρουμανία)

Το δώρο, έστω και μικρό, μας προκαλεί ευχαρίστηση και συμπάθεια γι’ αυτόν που μας το προσφέρει, μας προδιαθέτει ευνοϊκά.

* * *

«Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της γλυκός» (Από την Τουρκία)

Με την υπομονή και την επιμονή φτάνουμε στην επιτυχία ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

* * *

«Αν καβαλικεύεις γάιδαρο, θα τρως και τις πορδές του» (Από τη Σερβία)

Αν έχεις οικειότητα με πρόσωπα άξεστα και αγενή, θα υπομένεις και τις απρέπειές τους. (Συχνό σε αταίριαστους γάμους, όπου ο ένας σύζυγος είναι ευγενικός, ενώ ο άλλος αγενής).

Ηλιάδου Κασσιανή (ΣΤ΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος