Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2004

Αρ. Φύλλου 70

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Πού έγιναν οι προηγούμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες - Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Πρωτέας

Απέραντο γαλάζιο - Τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Κανόνες κυκλοφορίας 

Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

Επίσκεψη στους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια και στο ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου στη Νάουσα

Γιατί το λέμε;  

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

Αστερισμοί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΜΙΩΝ

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε τους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων που βρίσκονται κοντά στα Λευκάδια του νομού Ημαθίας.

Μόλις φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο, μας περίμενε μία ξεναγός. Έπειτα άρχισε η ξενάγηση στον τάφο των Ανθεμίων. Η ξεναγός άρχισε να μας μιλάει για το πότε έγιναν οι ανασκαφές, δηλαδή το 1971 - 73, από την αρχαιολόγο κ. Ρωμιοπούλου. Συνέχισε να μας εξηγεί λέγοντας ότι ο τάφος καλυπτόταν με τύμβο διαμέτρου 15 - 17 μ. και ύψους 2,50 μ. περίπου. Μετά την αποπεράτωση της ανασκαφής, κατασκευάστηκε μπροστά από τον τάφο μνημειακή κλιμακωτή πρόσβαση, ενώ το 1998 ο τάφος στεγάστηκε με μεταλλικό προστατευτικό στέγαστρο.

Ο τάφος ήταν διθάλαμος, με πρόσοψη ιωνικού ρυθμού με τέσσερις ημικίονες που στηρίζουν το θριγκό και το αέτωμα στο οποίο απεικονίζεται ένα ανακεκλιμένο ζευγάρι. Το αέτωμα της πρόσοψης επιστέφουν τρία ανθεμωτά ακροκέραμα με πολύ καλά διατηρημένο μπλε και κόκκινο χρώμα. Τα φύλλα της μαρμάρινης θύρας βρέθηκαν πεσμένα μέσα στον ταφικό θάλαμο, στον οποίο πάνω σε μια τετράπλευρη λίθινη βάση υπήρχε ένα αγγείο και η λάρνακα με τα οστά του νεκρού. Το σημαντικότερο εύρημα όμως ήταν το υπόλειμμα της ανάγλυφης διακόσμησης της νεκρικής κλίνης από ελεφαντόδοντο. Τέλος, μας εξήγησε πως ο τάφος ονομάστηκε έτσι από τα ανθέμια που ήταν ζωγραφισμένα στον τάφο.

Μόλις τελείωσε η ξενάγησή μας στον τάφο των Ανθεμίων, πήγαμε στον τάφο της Κρίσεως. Εκεί η ξεναγός μας είπε πως ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάνοιξη ενός επαρχιακού δρόμου που θα ένωνε την κοινότητα Χαρίεσσας με το δρόμο Βέροιας - Έδεσσας. Αρχικά ο τάφος καλυπτόταν από χαμηλό τύμβο διαμέτρου 10 μ. και ύψους 1,50 μ. περίπου. Είναι και αυτός διθάλαμος, είναι ο μεγαλύτερος τάφος σε όγκο και σε επιφάνεια. Η διώροφη πρόσοψη που υπάρχει στον τάφο έχει μοναδική διακόσμηση. Ανάμεσα σε 4 δωρικούς ημικίονες υπάρχουν 4 ζωγραφιές με τη μορφή του νεκρού και του Ερμή στ’ αριστερά της εισόδου και των δύο κριτών του Κάτω κόσμου από τη δεξιά μεριά.

Η εκδρομή αυτή θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί μάθαμε καινούριες πληροφορίες που δε γνωρίζαμε.

Αγαπίδης Κοσμάς, Βασιλειάδης Νικόδημος, Μπούπε Παναγιώτης,

Φαντίδου Άννα, Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ

ΤΟΥ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου το πρωί ξεκινήσαμε με το σχολείο μας, για να πάμε την πρώτη μας εκπαιδευτική εκδρομή της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρώτος σταθμός οι τάφοι των Ανθεμίων και της Κρίσεως στα Λευκάδια. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στη Νάουσα και ο προορισμός μας ήταν το ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου. Η επίσκεψη αυτή είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί η τάξη μας έχει αναλάβει μια εργασία στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Το αμπέλι και ο τρύγος».

Αφού φτάσαμε, ο κ. Διαμαντάκος μας εξήγησε τη διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου με τη μέθοδο της απόσταξης, καθώς και τα υλικά (μυρωδικά) που βάζουμε σ’ αυτό.

Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του αποστακτηρίου. Πήγαμε στην κάβα, όπου βρίσκονται κρασιά πολλών ετών, και μας είπε ότι όσο πιο παλιό είναι το κρασί τόσο πιο καλό γίνεται.

Στη συνέχεια χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, πήραμε διάφορα ενθύμια και βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η επίσκεψη αυτή θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό. Θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί περάσαμε υπέροχα.

Κερμανίδης Ηλίας, Παπαδοπούλου Χρύσα, Παρασκευαΐδου Ραφαέλα,

Σελίδου Ράνια, Ταρπάνη Μαιρούλα (Ε΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος